Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag skämdes – mitt liv var fyllt av komplex”

Sarah Sjöström, svensk simvärldsstjärna. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström och pojkvännen Johan de Jong Skierus. Foto: HANS SHIMODA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Senaste numret av Topphälsa

Tio år har passerat sedan Sarah Sjöströms första VM-guld. 

I dag är simstjärnan en etablerad världsstjärna - och förebild för många unga idrottare. 

I en intervju i det senaste numret av tidningen ToppHälsa berättar Sarah Sjöström nu om komplexen hon hade som ung.  

– Jag har alltid varit större än de andra i min årskull, vilket var jättejobbigt när jag var yngre, säger Sjöström till Topphälsa. 

I sommar väntar ytterligare ett VM för simstjärnan Sarah Sjöström. Och hon är fortsatt en av favoriterna, tio år efter det första VM-guldet i Rom 2009. 

I helgens Champions Swim Series avslutade Sjöström med en seger och blev bästa simmaren totalt i den nya penningstinna simtouren.

Men att det blev just simning för den i dag 25-åriga idrottaren var inte självklart. I en intervju med det senaste numret av tidningen Topphälsa berättar Sjöström om de bakomliggande orsakerna:

– Det passade min kropp. Jag har alltid varit större än de andra i min årskull, vilket var jättejobbigt när jag var yngre. Jag tappade hållningen och hade svårt med kroppskontrollen. Försökte spela fotboll, men var helt enkelt skitdålig. I bassängen däremot blev kroppen lättare och jag kände inte att jag svettades. Dessutom var det ingen som såg mina stora fötter...

Sarah Sjöström: ”Skämdes för dem”

Storleken på skorna var 41:or. 

– Länge skämdes jag för dem. Hatade att köpa nya skor. Speciellt i mitten av tonåren var mitt liv rätt jobbigt och fyllt av komplex.

– Jag gillade inte mitt utseende alls. Jag var jättelång, hade en stor glugg mellan framtänderna och led av dålig hy. Jag tyckte det var fruktansvärt att behöva bli fotograferad. Men i längden gjorde det mig också mentalt starkare, säger Sarah Sjöström i intervjun där hon även berättar om stödet från familjen och kärleken till sambon Johan de Jong Skierus.

– Det sköna är att han är så genomtrygg i sig själv, att han inte har något behov av att umgås jämt. Att träffa Johan fick mitt liv att vända uppåt igen, säger Sjöström till Topphälsa. 

Tävlar på hemmaplan i Malmö

I slutet av juli väntar VM i Sydkorea för Sarah Sjöström. Dessförinnan kommer simstjärnan även att tävla på hemmaplan under SM-tävlingarna i Malmö i slutet av juni.