Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag skämdes – mitt liv var fyllt av komplex”

Sarah Sjöström, svensk simvärldsstjärna.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström och pojkvännen Johan de Jong Skierus.
Foto: HANS SHIMODA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Senaste numret av Topphälsa

Tio år har passerat sedan Sarah Sjöströms första VM-guld. 

I dag är simstjärnan en etablerad världsstjärna - och förebild för många unga idrottare. 

I en intervju i det senaste numret av tidningen ToppHälsa berättar Sarah Sjöström nu om komplexen hon hade som ung.  

– Jag har alltid varit större än de andra i min årskull, vilket var jättejobbigt när jag var yngre, säger Sjöström till Topphälsa. 

I sommar väntar ytterligare ett VM för simstjärnan Sarah Sjöström. Och hon är fortsatt en av favoriterna, tio år efter det första VM-guldet i Rom 2009. 

I helgens Champions Swim Series avslutade Sjöström med en seger och blev bästa simmaren totalt i den nya penningstinna simtouren.

Men att det blev just simning för den i dag 25-åriga idrottaren var inte självklart. I en intervju med det senaste numret av tidningen Topphälsa berättar Sjöström om de bakomliggande orsakerna:

– Det passade min kropp. Jag har alltid varit större än de andra i min årskull, vilket var jättejobbigt när jag var yngre. Jag tappade hållningen och hade svårt med kroppskontrollen. Försökte spela fotboll, men var helt enkelt skitdålig. I bassängen däremot blev kroppen lättare och jag kände inte att jag svettades. Dessutom var det ingen som såg mina stora fötter...

Sarah Sjöström: ”Skämdes för dem”

Storleken på skorna var 41:or. 

– Länge skämdes jag för dem. Hatade att köpa nya skor. Speciellt i mitten av tonåren var mitt liv rätt jobbigt och fyllt av komplex.

– Jag gillade inte mitt utseende alls. Jag var jättelång, hade en stor glugg mellan framtänderna och led av dålig hy. Jag tyckte det var fruktansvärt att behöva bli fotograferad. Men i längden gjorde det mig också mentalt starkare, säger Sarah Sjöström i intervjun där hon även berättar om stödet från familjen och kärleken till sambon Johan de Jong Skierus.

– Det sköna är att han är så genomtrygg i sig själv, att han inte har något behov av att umgås jämt. Att träffa Johan fick mitt liv att vända uppåt igen, säger Sjöström till Topphälsa. 

Tävlar på hemmaplan i Malmö

I slutet av juli väntar VM i Sydkorea för Sarah Sjöström. Dessförinnan kommer simstjärnan även att tävla på hemmaplan under SM-tävlingarna i Malmö i slutet av juni. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.