Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Såg mycket när jag jobbade som polis”

Pernilla Johansson är med i den pågående säsongen av Mästarnas Mästare på SVT.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
2006 tog Pernilla Johansson sitt världsmästarbälte i thaiboxning på hemmaplan i Stockholm.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Pernilla Johansson, 45, är en av Sveriges mest meriterade kampsportare och är i skrivande stund aktuell i SVT:s Mästarnas Mästare. 

Efter karriären beslutade hon sig för att ge ungdomarna det som kampsporten gett henne, ett sammanhang.

– Jag kan tänka, vad hade hänt om jag inte hittat taekwondo och den här ledaren som betytt mycket för mig?, säger Pernilla Johansson. 

2006 tog Pernilla Johansson världsmästarbältet i thaiboxning som hon tränat stenhårt för. Men det var taekwondon som fick henne att falla för kampsporten från första början. 

– Jag var ganska ung och jag tyckte att det var jättekul. Men det var inte bara själva träningen. Det var sammanhanget, forumet man får vara i, personerna man träffar och möjligheterna som det ger. Det har jag sett har varit sjukt viktigt för mig, säger Pernilla Johansson. 

Vad tror du hade hänt om du inte hittat kampsorten? 

– Jag tror inte att jag hade hamnat snett utan jag har alltid haft drivkraften att ta mig någonstans. Men utanför var det ingen som trodde på en eller man gav inte varandra någon feedback, eller sa: ”Fan vad grym du är, jag tror på dig”. Det fanns inte där. Första gången jag stötte på det här var när jag träffade en ledare som betytt mycket. 

Hon såg även att ungdomarna i dag behöver samma saker som hon behövde. Så i stället för att återvända till jobbet som polis startade hon ett projekt med namnet ”Frysbox” för ungdomar som vill träna thaiboxning i Fryshuset i Stockholm. 

– Jag såg mycket under min tid som polis. Ett tag jobbade jag med unga brottsoffer och då såg jag det traumat och hur viktigt det är att få någon som fångar upp dem. Då startade jag projektet. 

Hon fortsätter:

– Det är så många krafter som drar i en att det är viktigt att komma in i ett positivt sammanhang där man trivs, känner sig trygg, kan utvecklas och har ledare och förebilder som tror och ser en. Idrotten har generellt en viktig roll i att fånga upp ungdomar och ge dem en plats. 

”Det gäller att hitta ungdomarna i tid”

Projektet får in ungdomar från alla håll. Ibland är det föräldrar som hör av sig, ibland fältassistenter och ibland har de hört om det från kompisar. 

– Det gäller att hitta dem i tid. Innan det destruktiva satt klorna för djupt. Då är det också lättare att få i dem att det är ett val man kan göra. Vi har haft vissa som hängt med väldigt fel folk.

Att veta precis hur mycket arbetet gör för ungdomarna är svårt att mäta säger Pernilla Johansson. Men ibland får hon höra svart på vitt från exempelvis fältassistenter att vissa av ungdomarna slutat att hänga i destruktiva kretsar efter att de börjat hos henne. 

– Kampsporten har en förmåga att nå dem som inte hittar in i andra idrotter. Jag har ett par exempel på det. I vår utvärdering vi gjort var det en tjej som skrev att hon aldrig hållit på med någon idrott och aldrig kunnat tänka sig att hålla på med någon, men thaiboxning kunde hon tänka sig att hålla på med. Det är någonting annat. Vi tränar självförsvar, vi pratar mycket. Det är mycket runtomkring. 

”Viktigt att samhället skapar förutsättningar”

Frysbox innehåller i dag tre grupper. Sen finns det även en fredagsgrupp och en tjejgrupp. De har också verksamhet i Karlstad, Malmö och Oskarshamn. 

– Den första gruppen var i stort sett bara jag men sen så tog vi in andra ledare och tog in pengar från Arvsfonden och då hade vi tio grupper i Stockholm och sen uppstarter runtom i landet. Men sen när pengarna tog slut hade vi inte råd att ha så stort. Vi hade inte ledare att driva det. Det är skittråkigt. 

Hon fortsätter: 

– Det är viktigt för samhället att skapa förutsättningar för att idrotten ska funka. Då tänker jag framför allt på kampsporten som en del i det. Som med lokalfrågor, verksamhetsstöd, infrastruktur, hur viktigt det är för att få i gång det. Man skapar förutsättningar när man bygger lokaler. Det är sånt som gör att man kan fortsätta driva det, säger Pernilla Johansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.