Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kan inte bortse från att jag är orolig”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Svensk idrott står helt stilla.

Coronakrisen slår hårt mot ekonomin i många föreningar över hela landet, och ännu finns inga säkra prognoser för när situationen kan förändras.

Det gör Sveriges förbundskapten Janne Andersson orolig.

– Det vill till att vi får snurr på det ganska snart, säger han.

Landslagets planer för sommaren är slopade: Det blir inget EM-slutspel för Janne Andersson och Sverige i år.

I stället är kalendern fylld av ett stort hål fram till sommaren. Först då hoppas också svensk fotboll kunna starta sina serier – men redan nu är många klubbar och föreningar oroliga för de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

En oro som förbundskaptenen delar.

– Jag är orolig. Jag kan inte bortse från att jag är det. Jag har jobbat själv i Alets IK. Jag tränade Laholm i division 2 och 3. Jag har jobbat 21 år i Halmstads BK, varav jag var ekonomiansvarig i 13 år. Jag vet hur det fungerar. Likviditeten är inte fantastisk i klubbarna, många lever på gränsen. Det kan vara oerhört tufft för många klubbar, säger han. 

– Det vill till att vi får snurr på det ganska snart. Man måste vara öppen för att hitta speciallösningar för den här perioden så att inte klubbar går under i onödan. Jag vet inte hur man ska göra rent konkret, men jag vet att idrottens del i samhället är enormt stor. Pratar vi stödåtgärder i andra branscher så hoppas jag att inte idrotten glöms bort. Fotbollen och idrotten i stort gör enorma saker för samhället. Många människor jobbar i klubbar runtom i landet. Man måste lösa det här tillsammans. Jag gillar att tänka på tillsammans-begreppet, även när det gäller hemskheter av den här sorten. 

”Ge människor sammanhang”

Andersson säger även att han hämtat styrka och trygghet i idrotten under andra perioder av osäkerhet, och tar mordet på statsminister Olof Palme 1986 som exempel.

– Idrotten ger människor sammanhang. Fotbollen är speciell. Jag minns när Palme mördades. Jag minns det väldigt tydligt. Dagen efter var man i chock och sorg. Jag var och tittade på Halmstads BK på Örjans Vall. Sedan åkte jag till Harplinge och spelade match med Alets IK. På eftermiddagen. Vi vann med 4-0. Jag gjorde tre mål, det är därför jag kommer ihåg det. Sedan var det Tipsextra. Jag såg det hemma hos en av mina bästa kompisar, Håkan Hallberg, som i dag tränar Alets IK, säger han. 

– På något sätt är det speciellt. Man spelade trots att landet var i chock, med sorgeband. Fotbollen levde vidare. Tillhörigheten är så stark. Det blir match ändå. Idrottens styrka och kraft är enorm eftersom man enar människor, även när det är svårt. Därför finns ju ett stort tomrum nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.