Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har förlängt mitt ben med runt 20 centimeter”

Johan Kammerstad vann Emirates Australian Open förra året. I åker han tillbaka för att försvara sin titel.Foto: Privat / Privat
Johan Kammerstads högra ben är svagare och har sämre rörlighet än hans vänstra.Foto: Privat / Privat
För att kompensera för högerbenet har Johan fått anpassa sin sving. Foto: Privat / Privat

I november klev paragolfaren Johan Kammerstad upp som etta på paragolfens världsranking. 

Det är första gången en svensk toppar listan. 

– Det var kul att äntligen komma upp när jag legat tvåa sen rankningen drog i gång, säger Johan Kammerstad. 

I november klev paragolfaren Johan Kammerstad upp som etta på paragolfens världsranking. 

Det är första gången en svensk toppar listan. 

– Det var kul att äntligen komma upp när jag legat tvåa sen rankningen drog i gång, säger Johan Kammerstad. 

Johan Kammerstad, 44, föddes med en skada på sitt högra ben som gör att han inte har samma kraft eller balans som i det vänstra benet. 

– Genom åren har jag bland annat gjort tre benförlängningar. Så jag kanske har förlängt benet runt 20 centimeter.. Första gjorde jag vid sju års ålder, andra vid elva-tolv år och sen sista när jag hade växt färdigt. Sen har det varit massa andra operationer däremellan. Man har spenderat mycket tid på akademiska i Uppsala under uppväxtåren.

Men trots den medfödda skadan började Johan att spela golf tidigt. 

– Min pappa drog med mig till Eskilstuna golfklubb i mitten av 80-talet. Jag var åtta-tio år och så började jag spela själv och blev ganska fast. Jag kom in i juniorträning och så rullade det på. Jag tävlade mycket när jag var liten. 

Han fortsätter: 

– Det har alltid gått ganska bra. Jag spelade hyfsat och när jag var under 25 år spelade jag inte paragolf. Det var blandade resultat men ibland hade jag chans att vinna tävlingar. När jag blev lite äldre halkade jag in på paragolfen och sen dess har jag i stort sett bara spelat det. Det har ju gått jättebra. Jag har vunnit EM fem gånger, vi har vunnit lag-VM och lite tävlingar här och där. 

LÄS MER: Ellen satsar på att bli bäst – trots funktionshindret 

”Har inte rörligheten och styrkan”

För att kompensera för det högra benet har Johan fått anpassa till spel. 

– Det är klart att jag inte har rörligheten och styrkan men samtidigt har jag ju anpassat min sving. Så min sving påverkas kanske inte så mycket, men jag får ju åka bil och så på golfbanan. Jag har ju ingen styrka i benet på det sättet. Men jag har lärt mig att kompensera genom att kanske vara starkare i vänstern.

I år införde paragolfen en världsrankinglista och Johan Kammerstad har legat i toppen hela tiden. Men i november gick han för första gången och som första svensk upp på förstaplatsen. 

– Det är jättekul. Det blev väldigt mycket skriverier och uppmärksammat så det var roligt. Det var kul att äntligen komma upp. Jag har legat tvåa sen rankningen drog i gång. Det var kul att få knipa förstaplatsen för en gångs skull.

Är det viktigt att paragolfen fått en egen rankinglista? 

– Det tycker jag är viktigt för man får någon sorts referenspunkt så man kan jämföra sig med alla andra. Men sen är det väl som med alla rankingsystem att det tar tid att förbättra det. Men jag tror det är på gång. Det är roligt, speciellt nu när man fått ihop de flesta kontinenterna. Europa, Australien och USA är ju de största och alla de har rankning-grundade tävlingar. Det sprider spelet och får kanske andra att få upp ögonen för det. 

LÄS MER: ”Läkarna sa att jag hade max två år kvar att leva”

 ”Känns som att jag aldrig slagit bättre”

I år spelades Johan Kammerstad återigen Emirates Australian Open där han försvarade sin titel som regerande mästare. Tävlingen utmärker sig då man slagit samman paratävlingen med den andra golfen. 

– Man spelar samtidigt som deras nationella mästerskap och då kommer världseliten i den ”vanliga golfen”, och så är det tolv paragolfare som inte spelar tillsammans men som spelar samtidigt med samma publik och tv-sändning och allt sånt. Det är ett skitroligt upplägg. 

Vad är ditt långsiktiga mål med golfen? 

– Det känns som att jag aldrig slagit bättre. Men för mig är golfen mycket mer än det. Men självklart är det ha tiden att bli lite lite vassare och ha en hög lägsta nivå. Mina sämsta rundor ska bli så bra som möjligt. Nästa år spelas em och jag ha inte vunnit em på några år så det vore kula att vinna det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.