Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag gick knappt ut, hade ångest och blev likgiltig”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Han var världsetta i brottning.

Nu släpps en film om Jimmy Lidbergs liv.

Den tar upp en mörk sida av stjärnan, om depression, ångest och likgiltighet.

– Jag blottar mig, det är mycket starka känslor, säger Jimmy Lidberg, 39.

Under vårvintern 2020 blev regissören Bahador Shahidi klar med sin film om brottaren Jimmy Lidberg.

I ”Jimmy the wrestler” får vi möta en annan sida av den gamla hjälten som tidigare var rankad som världens bästa brottare i 96-kilosklassen.

– Det var tänkt att filmen skulle släppas under våren i fjol, men allt sköts upp när det blev coronapandemi, säger Jimmy Lidberg.

Bahador Shahidi har gjort en konstnärlig och gripande kortfilm om en förortsgrabb som tog sig till världstoppen.

I filmen, som släpps nu under senhösten, berättar Jimmy Lidberg om sin svåra uppväxt, den långa vägen mot toppen med blod, svett och tårar. Och vad som egentligen hände när strålkastarljuset slocknat och när ingen hörde av sig OS-bragden 2012 i London.

– Psykisk ohälsa är ett ämne som aldrig varit så aktuellt som i dag, säger Jimmy Lidberg.

Brottarstjärnan vann två VM-silver, två EM-silver och OS-brons.

I dag arbetar han som fystränare för det allsvenska fotbollslaget Hammarby.

Han trivs med livet och mår bra igen. Men det har inte alltid varit så.

Blev deprimerad

När karriären var över efter OS-bronset 2012 i London hamnade Lidberg i en djup depression.

– Det var mycket som hände under en kort tid. Mina föräldrar skilde sig, jag separerade själv och hade inget jobb.

Hur såg en dag ut för dig? 

– Jag gick knappt ut, hade ångest och blev likgiltig. Jag brydde mig inte om något. Jag kunde gå ut och festa på en tisdag.

Livet efter den fantastiska karriären blev inte som han hade hoppats.

– Jag hade brottningen, men när den försvann hade jag svårt att hitta en mening med livet. Jag är glad att jag fick hjälp av läkare och tabletter.

Mörkret varade i nio månader innan livet vände igen.

– Jag insåg att jag inte kunde sitta hemma och tycka synd om mig själv. Jag började gå tränarkurser och utbilda mig. Det är det bästa jag gjort. Det blev min räddning.

Hur mår du i dag?

– Bra, ibland har jag dagar som är mörkare än andra. Men jag skulle säga att livet är så bra som det kan vara just nu. Jag trivs.

Jimmy Lidbergs nio år äldre bort Martin var bäst i världen och vann två EM-guld och blev 2003 världsmästare i 96-kilosklassen.

– Jag har alltid blivit jämförd med Martin och har fått slagits för mig egen identitet. Det är tufft, tuffare än de flesta förstår, säger Jimmy Lidberg.

– Han har fått bära på mycket men har alltid varit lojal mot mig. Jag har fått kredd för det Jimmy lyckats med. Han har fått kämpat i motvind. Det tycker jag är förfärligt, säger Martin Lidberg.

Räddades av brottningen

Familjen Lidberg bodde under 1970- och 1980-talet i Farsta strax söder om Stockholm.

– Det var på många sätt en tuff uppväxt, säger Jimmy Lindberg. Den ena sekunden kunde vi ha hur mycket pengar som helst. Dagen efter hade vi knappt råd att äta. Det var otryggt, vår mamma höll ihop familjen.

Brottningen blev räddningen för Jimmy Lidberg. Sporten blev som ett andra hem för honom. Han fick nya vänner och tränade hårt.

– Där fanns min trygga punkt, det var värme och gemenskap och något som jag tagit med mig som vuxen.

– Jag var manisk när jag tränade. Det var inget som fick komma i min väg. Jag körde på hårdare än alla andra. Nästan alla länder hade helt andra förutsättningar än vad vi hade, inte minst ekonomiskt. De kunde leva som proffs, vi svenska brottare levde i en helt annan värld.

Jimmy Lidberg var rankad etta i världen två gånger i 96-kilosklassen. Han har en skaplig medaljsamling hemma. Sju medaljer från VM och EM. Hans sportsliga höjdpunkt kom i karriärens sista tävling.

Han stod på toppen av sin karriär och skulle åka till OS 2012 i London för att vinna ett OS-guld.

Men under ett och ett halvt år gick han från att vara bäst i världen till att inte kunna brottas alls.

Fick sin OS-medalj

En höftskada stoppade honom.

– Min största drivkraft var att jag skulle komma hem med en olympisk medalj, något som ingen annan i min närhet klarat tidigare, säger Jimmy Lidberg.

När han åkte till de olympiska spelen visste den svenske stjärnan inte var han stod formmässigt.

Lidberg hade knappt tränat och tvingades äta smärtstillande tabletter för att klara sig igenom turneringen. Det gick bra i början, men sedan förlorade han semifinalen med en poäng. Han var tvungen att vinna två matcher för att ta bronset.

Lidberg klarade det första hindret – men i karriärens sista match, när han slogs för livet för att ta sin efterlängtade OS-medalj, låg han under med en poäng när det var 15 sekunder kvar av matchen.

Den efterlängtade OS-medaljen såg ut att försvinna bort i karriärens sista match.

Då blev motståndaren, vitryssen Tsimafej Dzejnitjenka, nerdömd i parterr av domaren.

– Jag lyfte upp honom på ren råvilja. Jag fick mina poäng, sedan var matchen över. Det var en sjuk känsla det jag lyckats med. Det var mitt livs största seger med tanke på vad jag tvingats att gå igenom så nära OS, säger Jimmy Lidberg.

”Jimmy the wrestler” kommer att gå upp på biografer i Stockholm i början av den här veckan.

– Filmen om mig är nominerad till The Paladino d´oro sport film festival i italienska Palermo. Det känns mycket spännande, säger Jimmy Lidberg. 

Filmen ligger även hos tre andra festivaler i väntan på att få ett nomineringsbesked, berättar Jimmy Lidberg.

Lidberg vann medaljer i EM, VM och OS

Namn: Jimmy Lidberg.

Född: 13 april 1982

Bor: Stockholm.

Yrke: Fystränare.

Främsta meriter i brottning: OS-brons 2012. VM-silver 2009 och 2011. VM-brons 2010. EM-silver 2005 och 2007. EM-brons 2006 och 2009. JVM-silver 2000.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.