Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag brukar kolla upp övningar på Youtube innan träningarna”

Ali Demircis tillsammans med förbundskapten Janne Andersson

Ali Demircis sons fotbollslag saknade en tränare.

Då ställde Ali upp – trots att han aldrig själv spelat.

– Jag brukar kolla upp övningar på Youtube innan träningarna, säger Ali Demirci.

Syrianska Kerburans pojkar 04/05  i Västerås stod helt utan tränare. Det såg ut som att killarna inte skulle kunna spela kvar. Men då bestämde sig Ali Demirici att han skulle ta över, trots att han själv varken tränat eller spelat fotboll.

– Jag skulle bara vara tränare i ett par veckor, men nu har det gått fem år och jag är fortfarande kvar, säger Ali Demirci. 

Eftersom att Ali själv inte har någon erfarenhet av sporten är han självlärd. Innan träningarna brukar han kolla på Youtube för att kunna sätta ihop ett träningspass. Och det har visat sig vara ett succékoncept. 

– Vi har vunnit en hel del cuper. Grabbarna är duktiga. 

”De kommer bort från all skit som händer”

För Ali är det viktigt att både hans egna söner och andra barn har någonstans att vara på sin fritid. En meningsfull sysselsättning. 

– De kommer bort från all skit som händer. Det är för mycket droger, för mycket slagsmål och sånt. Jag försöker ta hit dem. Jag har hjälpt många som haft problem, de är mycket bättre nu. De gör inte dåliga saker längre, som att snatta exempelvis. 

Han fortsätter: 

– Sport är jättebra för barnen i förorterna. Det är det bästa man kan syssla med. 

Men Ali är mer än bara en fotbollstränare för barnen. Han ställer upp både på och utanför planen.

– Vi är kompisar. De pratar med mig om allt. Går det dåligt i skolan så säger de det till mig. Jag säger till dem att de ska till skolan och plugga vidare. Jag hjälper dem med allt. Skadar de sig så ringer jag till sjukgymnasten, har de inte råd så betalar jag. Jag betalar deras medlemsavgifter om de inte har råd också. 

Han fortsätter: 

– Jag köpte en minibuss för tre år sedan. Jag hämtar dem och lämnar dem. Till och från träningar och matcher. Jag tycker att jag kan köra dem för det känns tryggare. Det blir sent efter träningar och vissa har inte heller råd att åka buss, det blir långt att cykla. 

Säljer lotter för att dra in pengar

I Västerås säljer han även lotter för att få in pengar till att hitta på saker med laget, eller hjälpa dem kläder och medlemsavgifter. Men det har tyvärr blivit svårare att dra runt. 

– Jag brukar sälja lotter. Jag har sålt för 10 000-15 000 kronor varje år. Och så gav jag grabbarna lite kläder, mössor och skor. Men i år sålde jag 15 stycken. Det är för många som säljer nu. 

Vad brukar du hitta på med killarna? 

– Jag brukar grilla med dem, vi har spelat paintball, vi åkte till Skara efter att vi fick pengar av Folkspel. Då var vi på Skara Sommarland och så spelade vi en cup. Det var jättekul. Vissa av dem hade inte varit utanför Västerås tidigare.

Men även om Ali tycker att det är kul att lägger ner tid på att träna killarna så är det svårt att vara ensam tränare. Han har haft ett par stycken andra som testat på att hjälpa honom, men ingen har blivit kvar. Han känner att han inte längre kan utveckla några av sina spelare. 

– Jag är ju ingen fotbollstränare. Så några av mina spelare måste snart gå vidare. Hade jag haft mer resurser så hade jag velat ha flera olika lag. 

Vad motiverar dig? 

– Att grabbarna kommer till träningen och att de inte gör annan skit. Att de är på planen i stället för att vara ute och härja.

 

LÄS MER: Fick cancer – då rakade hela laget av sig håret 

LÄS MER: Janos, 104, skickade hem Zlatan Ibrahimovic 

LÄS MER: Det är många som aldrig någonsin sprungit tidigare