Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen ska någonsin behöva vara ensam”

Foto: Thomas Kingdahl
Marvin Semakla startade Stockholm Västra IFF. Nu bowlar han två kvällar i veckan med barn och ungdomar som har olika funktionshinder.Foto: Thomas Kingdahl

Han föddes med ett talfel och hade svårt att prata som ung.

Marvin Semakala, 34, slutade aldrig att kämpa.

Han startade en egen klubb och tränar nu ungdomar och vuxna med olika funktionshinder i bowling.

– Alla är lika mycket värda. Ingen ska behöva vara ensam, säger Marvin Semakla till SportExpressen Föreningsliv.

Marvin Semakla växte upp i västra Stockholm och bor nu i stadsdelen Blackeberg i Bromma.

Han brinner för att hjälpa personer med olika funktionshinder.

Det började redan när han var ung och gick i skolan.

– Jag har ett talfel och hade svårt att prata när jag var yngre, men flera lärare peppade mig. Jag gav heller aldrig upp. Det är den här känslan som jag har tagit med mig när jag blev äldre, säger Marvin.

Han försökte under flera år att få Stockholms stad och Bromma stadsdelsförvaltning att skapa nya möjligheter för personer med funktionsvariationer.

– Det gick inte så bra. Så 2008 startade jag min egen bowlingklubb som jag döpte till Stockholm Västra IFF. Sedan dess har det rullat på.

Hård och snäll

Två dagar i veckan tränar han nu ungdomar och vuxna på fredagar och söndagar i Åkeshovs bowlinghall.

– Jag vill bygga upp självförtroendet för funktionshindrade personer. Jag vill inte att de ska sitta hemma och inte ha någon kontakt med andra, säger Marvin Semakala.

Han beskriver sig som både hård och snäll i sin tränarroll.

– Hit kommer man för att prata, spela och ha kul. Vi pratar om veckan som varit.  De som spelar ger mig så mycket, säger Marvin Semakala. 

Han kallar sig ibland för clownen.

– Jag är glad och hjälper alla som kommer hit, men ibland pratar vi om lite allvarligare saker och då måste man trycka på knappen och ställa om. Det går inte att vara clown i alla lägen.

”En stor hjälte”

Det är full fart på sex banor i Åkeshovshallen i Bromma när SportExpressen Föreningsliv hälsar på. Den här söndagen är det 20 spelare som kommit för att spela, prata med kompisar och och träffa tränaren Marvin som de älskar.

– Marvin är den mest engagerade tränare jag träffat. Han är en stor hjälte, säger Kalle Mohammar. 

– Marvin är bara bäst. Han finns alltid här för oss, säger John Symreng.

På fredagar kommer spelare som är från 25 år och äldre och spelar bowling med Marvin. Han slåss för de svaga i samhället.

– Ingen ska behöva sitta själv. Jag vill att alla ska kunna få ha kul, skratta och få nya vänner. Jag upplevde själv två världar när jag var ung. Jag umgicks med kompisar både med och utan funktionshinder. Jag vet hur svårt det kan vara att få kontakt om man har någon form av funktionsnedsättning.

”Ingen ska behöva sitta hemma själv”

Han har tidigare jobbat på ett fruktbolag – men sedan fyra år tillbaka arbetar Marvin på Nytida Kung Saga gymnasium i Stockholm.

– Jag är kamratstödjare och ger den extra hjälp som eleverna behöver. Det är ett toppenjobb. Jag trivs så bra och ger mig så mycket, säger Marvin Semekala.

I bowlinghallen tas han emot som en hjälte.

– Jag är populär, spelarna gillar mig. Det är bra. Det är så jag försöker jobba. Vi har närmare 34 spelare nu under fredagar och söndagar. Så det blir en del samtal också när inte kloten rullar.

Gör ni något mer tillsammans?

– Ja, vi arrangerar discon ibland och ser på fotboll tillsammans.

Marvin Semakala är en man med många järn i elden. Han är även assisterande tränare i innebandy till Sumpan All Stars.

– Det här är livet, att få hjälpa och ta hand och utveckla personer med olika funktionshinder.  Som jag sa tidigare. Ingen ska behöva sitta själv hemma. Det mår ingen bra av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.