Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla finalister till Eldsjälsgalan 2020

Jonathan Hedström tilldelas Specialpriset på Eldsjälsgalan 2020.
Kassim Nagwere är nominerad i kategorin Hälsa för att ha startat föreningen Drömstort som ger barn och unga en chans att introduceras till idrotten.Foto: Martin Ståhlberg
Elin Nordenborg är en del av Karlstads seglarsällskap som är nominerade till Årets idrottsföreningFoto: Folkspel
Malin Carlsson är engagerad i klubben Skibum50plus som ger äldre personer möjligheten att prova på eller fortsätta att åka alpin skidåkning.Foto: Tim Hillblom

På torsdag avslöjas vinnarna i Eldsjälsgalan 2020 på Expressen Föreningsliv. 

Sedan tidigare har det avslöjats att Jonathan Hedström får ta emot Specialpriset för sitt arbete med ätstörningar inom ishockeyn.

Här följer samtliga nomineringar.

Efter ett hårt arbete har juryn under 2019 och 2020 tagit fram fyra nomineringar i de fyra olika kategorierna. Vilka som är finalister i kategorierna ”Årets idrottsförening”, ”Ledare”, ”Inkludering” och ”Hälsa” kan ni läsa om nedan. 

Jonathan Hedström får specialpriset

Förutom de fyra kategorierna delas även Folkspels och Expresssens specialpris ut för andra året i rad. Förra året fick den tidigare handbollsspelaren Loui Sand motta priset och i år är det den tidigare hockeyspelaren Jonathan Hedström som är mottagare för sitt arbete med ätstörningar inom ishockeyn. 

Jonathan Hedström får Eldsjälsgalans Specialpris med sitt arbete med ätstörningar inom ishockeyn.Foto: OLA WESTERBERG

Årets idrottsförening: 

Jönköpings Curlingklubb

Curlingföreningen har störst antal rullstolscurlare i hela Sverige. I den här klubben har alla samma förutsättningar oavsett om man sitter i rullstol eller inte. Bland annat får paralagen precis samma sponsring som de allra bästa lagen. 

LÄS MER: Här finns flest curlare i rullstol i hela Sverige

Karlstads Segelsällskap

Segelsällskapet i Karlstad har omkring 1100 medlemmar varav tio är paraseglare. Föreningen arbetar hela tiden med att utveckla sin verksamhet och vill bli ett segelcenter för paraseglare i Sverige. 

LÄS MER: Vill bli ett segelcenter för paraseglare i Sverige

Upsala Studenternas IF

Föreningen i Uppsala är Sveriges ledande tennisklubb för paraidrottare. Verksamheten prioriteras precis lika högt som övrig verksamhet och när hallen byggdes planerade man redan från början för att göra allt så smidigt som möjligt för dem med funktionsvariation.

LÄS MER: Här finns Sveriges tennis- mecka för paraidrottare

Örebro Simallians

Hos Örebro simallians finns det verksamhet för parasimmare i både simning och konstsim. Men utövarna förbereds även för att kunna vara med i vilka grupper de vill även med de som inte har funktionsvariationer. Dessutom vill föreningen att så många som möjligt blir ledare och förebilder. 

LÄS MER: Utbildar både simmare och ledare i simalliansen

Årets ledare

Helga Valdimarsdottir, 45

Är ordförande i föreningen Angered boxningsklubb och håller även på att starta föreningen ”Ringsidan” som ska arbeta för att bevara och utveckla föreningslivet i Göteborgs förorter. Det för att stoppa den föreningsdöd som drabbar många utsatta områden.

LÄS MER: Helga kämpar för alla föreningar i förorterna 

Wolfgang Beidron, 68

Har startat judoklubben Judo Sundsvall som i dag är Sveriges största judoklubb och dit alla är välkomna oavsett ambitionsnivå eller förkunskaper. Wolfgang är klubbens hjärta och själ och hjälper sina utövare både på och utanför mattan.

LÄS MER: Wolfgang välkomnar alla till Sveriges största judoklubb

Hanna Ewensson, 34

Blev vald till ny ordförande i fotbollsklubben HF Olympia och är en nyckelperson i arbetet med integration och inkludering i föreningen som välkomnar alla. Bland annat jobbar de mycket med att få med barn med olika funktionsvariationer i föreningslivet.

LÄS MER: Hanna har gett nytt liv till föreningen HF Olympia

Mats Nilsson, 55

När Mats Nilsson fick veta att endast tre av tio barn anses vara fysiskt aktiva bestämde han sig för att han måste göra någonting. Därför började han arbetet med att bredda Luleå Football Clubs verksamhet till att bland annat innefatta dans. Allt för att få fler att röra på sig. 

LÄS MER: Mats breddade Luleå FC för att få fler att röra på sigl

Hälsa

Kassim Nagwere, 20

Har startat föreningen Drömstort som ger barn och unga en chans att introduceras till idrotten samt utbildar unga ledare som ska kunna föra föreningens vision vidare och ge barn och ungdomar drömmar och mål.

LÄS MER: Kassim vill utbilda ledare och ge barn drömmar

Alexander Wennersten, 46

Är tränare i boxningsklubben BK Rapid där barn och ungdomar inte bara erbjuds boxningsträning utan också möjlighet till läxhjälp. Dessutom erbjuden klubbens fritidsgård ett ställa där de bara i stället för att vara ute på gatorna. 

LÄS MER: Boxning och läxor hos klubben BK Rapid 

Louise E. Chatteli, 32

Tillsammans med sjukhushästen Hannibal besöker Louise sjukhus där de muntrar upp patienter och anhöriga genom att bjuda på framträdande och låta dem klappa, mata och rida på Hannibal.

LÄS MER: Louise och Hannibal besöker sjuka barn 

Malin Carlsson, 58

Är engagerad i klubben Skibum50plus som ger äldre personer möjligheten att prova på eller fortsätta att åka alpin skidåkning.

LÄS MER: Hon ger äldre möjlighet att åka alpin skidåkning

Inkludering

Sofia Nybom, 41

Startade för fyra år sedan ”AIK Basket Stars” – ett lag för barn med autism och adhd. I dag växer laget snabbt och har spelare från 8-18 år gamla, både tjejer och killar.

LÄS MER: ”Jag tycker det är viktigt att autism kommer in i diskussionen” 

 Leif Sjöqvist, 60

Är eldsjälen som under 30 års tid varit verksam inom fotbollen i Hisings Backa – och ser hur fotbollen bidrar till att hålla nere kriminaliteten i stadsdelen.

LÄS MER: ”Var upplopp – bilar som brändes och kravallpoliser”  

 Jennifer Pettersson, 25

Dedikerade sin uppväxt till gymnastiken – men fick till slut nog av att bli kränkt av tränare och ledare. I dag är hon själv tränare och jobbar aktivt med inkludering, och en sund kultur.

LÄS MER: ”Jag vill vara den tränare jag aldrig själv hade.” 

Samir Gadré, 28

Grundade Stampede – vad som i dag är en av Sveriges största föreningar inom parkour. Och har visioner om att sprida vidare kunskapen till föreningar och kommuner för att de ska få större förståelse.

LÄS MER: ”En plats att utrycka sig och bli hörd.” 

Intervjuer med profiler inför galan

Loui Sand tog emot Specialpriset förra året

2019 fick Loui Sand priset efter att ha kommit ut som transsexuell men också för att han står upp mot rasism och orättvisor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.