Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Durmaz har satt ner foten och visat styrka och mod”

Anja Pärsons lag tog hem segern i söndagens välgörenhetsturnering.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmy Durmaz har länge samarbetat med Locker Room Talk och var ansiktet utåt för tillställningen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under söndagen visade en rad olika kändisar upp sina fotbollskunskaper när Jimmy Durmaz och Locker Room Talk bjöd in till välgörenhetsmatch.

Eventet anordnades för att uppmärksamma arbetet mot skitsnack i bland annat omklädningsrum.

– Jimmy Durmaz har satt ner foten och visat styrka och mod. Och då vill alla andra backa upp, säger Anja Pärson. 

Det vart kändistätt när organisationen Locker Room Talk tillsammans med Jimmy Durmaz bjöd in till fotbollsturnering i Subtopia i Stockholm. Bland annat syntes idrottsprofiler som Anja Pärson, Kajsa Bergqvist och Daniella Chamoun. Men även idrottsministern Amanda Lind och energiministern Anders Ygeman var på plats. 

Syftet med turneringen var att uppmärksamma arbetet med att skapa en bättre och schysstare miljö i omklädningsrummen men också i idrotten överlag. Förutom en rad olika matcher spelades det också Fifa och bjöds på uppträdanden. Viasats Niclas Holmgren hade lämnat studion för att vara på plats och kommentera den målrika tillställningen.

Jimmy Durmaz som länge samarbetat med organisationen var ansiktet utåt för evenemanget. 

– Jag tror att det är jätteviktigt att kända personer ställer upp på sånt här. Ju fler förebilder som visar stöttning desto bättre är det. Det är otroligt att se hur många som vill vara med och hur glada personer blir när de får frågan om att vara med, sa Jimmy Durmaz några dagar innan matchen

Anja Pärson: ”Superviktigt för alla som håller på med idrott”

En av de idrottsprofilerna som var på plats för att delta var Anja Pärson. Den tidigare alpina skidåkaren tränar själv pojklag i fotboll och säger att det är viktigt att aktivt arbeta med att ge barnen en bra attityd. 

– Det är superviktigt för alla som håller på med idrott. Egentligen generellt i samhället att bara skippa skitsnacket och hitta ställen som kan vara en trygg miljö.  

Hon fortsätter: 

– Vi pratar väldigt mycket om att det ska vara en trygg miljö där de är och att vi ser allihopa oavsett vad de har för känsla. Jag tränar pojklag, och att kunna skippa tuffheten, gråta när det gör ont och känna det man känner, det är någonting som vi jobbar mycket med.

Anja Pärson själv säger att hon tycker att den alpina världen varit ganska förskonad från skitsnacket, någonting hon hoppas att andra idrotter ska kunna bli också. 

– Jag tror att ska man börja någonstans så är det här ett fantastiskt forum, när jag fick frågan tackade jag ja med en gång. Jimmy Durmaz har satt ner foten och visat styrka och mod. Och då vill alla andra backa upp och det hoppas jag vi kan göra i dag och fortsätta med framöver, att använda sina namn till någonting viktigt. 

LÄS MER: Durmaz nya aktion i kampen mot hatet

Idrottsministern: ”Finns en machokultur”

Idrottsminister Amanda Lind coachade ett av de deltagande lagen, där bland annat kollegan Anders Ygeman spelade. Som idrottsminister tycker hon att det är viktigt att stå bakom och uppmuntra initiativ som det här. 

– Alla barn oavsett vem man är ska känna sig trygg när de idrottar, att skapa en bättre kultur i omklädningsrummen och det här initiativet känns jätteviktigt. Det är väldigt kul att som idrottsminister kunna vara med här i dag och stötta initiativet. 

Märker du av problemet med ett hårt klimat i bland annat omklädningsrum? 

– Jag tror det är ett varierat problem. Det är klart att det finns en machokultur och har funnits kanske framför allt i lagidrotter. Därför är det viktigt att förebilder som Jimmy Durmaz visar att en annan utveckling och en annan väg är möjlig. Sen tror jag att det börjat förändras de senaste åren. Men det är viktigt att vi vuxna tar snacket tidigt med alla barn, hur man beter sig schyst och uppmuntrar varandra.

LÄS MER: ”En vidrig kultur– fått familjen att må dåligt”