Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottsprofilerna blev vänner – efter match

Driver Arvika idrottscenter. Från vänster: projektledaren Lars Månsson tillsammans med Magnus Norman och Jörgen Jönsson.Foto: PRIVAT
Magnus Norman cyklade till Gävle för att samla pengar till Arvika Idrottscenter.Foto: PRIVAT
Jörgen Jönsson efter sitt femte SM-guld med Färjestad.Foto: MARCUS BRYNGELSSON
Magnus Norman under sin tenniskarriär.Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

En tennisstjärna och en hockeyhjälte blev kompisar.

Då föddes Arvika Idrottscenter.

– Jag och Jörgen Jönsson samlar in pengar till barn och ungdomar för att de ska kunna idrotta och få en bättre hälsa, säger Magnus Norman.

Magnus Norman från värmländska Filipstad var en gång i tiden världstvåa i tennis.

Han älskar hockey och håller stenhårt på Färjestads BK.

I Färjestad spelade tidigare Jörgen Jönsson, en av Sveriges mest meriterade spelare någonsin med två guld i både OS och VM och fem SM-guld.

– Jag var nere i omklädningsrummet efter en match. Jag och Jörgen snackade och blev kompisar, säger Magnus Norman.

Jörgen Jönsson bor i Karlstad och brinner, precis som Magnus Norman, för idrotten i Värmland.

Stjärnorna startade ett projekt tillsammans

Nu har stjärnorna startat ett projekt som ska hjälpa barn och ungdomar att enklare komma i gång med sin idrott.

– Det ska inte behöva vara så krångligt när man ska idrotta. Vi vill kunna vara med och bidra till att unga människor får en bättre hälsa, säger Magnus Norman. Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Det är ett projekt vi driver ideellt. Vi vill kunna ge barn och ungdomar chansen att få röra på sig. 

Andreas Slätt och projektledaren Lars Månsson är också med och driver satsningen framåt.

– Vi pratar just nu med Arvika kommun om att hitta en lämplig plats där man kan idrotta, säger Magnus Norman. Tanken är att det ska finnas en platschef som styr upp allt när vi väl är igång.

Just nu samlar Norman och Jönsson in pengar. Pengar är nyckeln till allt.

– Vi gör lite olika aktiviteter. För några dagar sedan cyklade jag från Stockholm till Gävle, det gav 17 000 kronor. Vi har fått ihop 100 000 kronor men behöver mer innan vi kan börja. Jörgen har pratat om att han ska ut och vandra för att samla in pengar. Jag kanske också hakar på där.

”Vi har samma värderingar” 

Vilka sporter ska man kunna hålla på med på idrottscentret?

– Det kan vara allt möjligt, men kanske några av de sporter som inte så många håller på mig, det är kul att ha en bredd på allt. Vi har sagt att vi ska hålla till utomhus, det är betydligt billigare.

Kan det bli aktuellt att ni drar i gång ett idrottscenter i en annan stad?

– Ja, tanken är att detta ska växa. Vi har planer på att vi ska etablera oss i ytterligare en värmländsk stad, men sedan också över hela Sverige. Vi håller som bäst på att att göra en hemsida som gör att vi utvecklar projektet ytterligare.

Ni har stora planer?

– Ja, jag och Jörgen har samma värderingar och vill att unga människor ska få en bra hälsa. I dag sitter många hemma med sin telefon eller läsplatta. Tanken är också att alla ska kunna komma till vårt idrottscenter, oavsett kön eller vilken bakgrund man har, säger Magnus Norman.

Norman vann Davis cup – Jönsson VM och OS

Namn: Magnus Norman.
Ålder: 44.
Bor: Vaxholm.

Främsta tennismeriter: Tolv singeltitlar på ATP-touren i tennis. Seger med Sverige i Davis Cup 1988.

Namn: Jörgen Jönsson.
Ålder: 47.
Bor: Karlstad.
Främsta hockeymeriter. OS-guld 1994 och 2006. VM-guld 1998 och 2006. SM-guld med Färjestad 1997, 1998, 2002, 2006 och 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.