Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Idrotten har gett dem en plats i samhället”

Thor Guttormsen är drivkraften i Grunden Bois.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
På årets Eldsjälsgala blev det dubbel vinst för Thor Guttormsen, som vann kategorin ledare och för Årets Eldsjäl.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Thor Guttormsen fick ta emot sitt första pris av Jonas Eriksson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

På årets Eldsjälsgala blev det dubbel vinst för Thor Guttormsen, som vann både för årets Ledare och för Årets Eldsjäl. 

Längs Delsjövägen i Göteborg började Thor spela fotboll med ett gäng ungdomar för snart 30 år sedan. Där lades grunden till idrottsföreningen Grunden Bois, en stor passion och nu även två priser på Vasateatern i Stockholm. 

– Det är ett kvitto på att vi tillsammans håller på med bra saker. Det här är inget ensam-race. Det är teamwork alltihop, säger Thor Guttormsen. 

Alltihop började längs med Delsjövägen i Göteborg. Året var 1992 och fem ungdomar ville spela fotboll. Till slut gav Thor Guttormsen med sig, satte upp fyra koner längs med Delsjövägen i Göteborg och kastade ner en boll. Det blev startskottet för sportföreningen Grunden Bois, som har rullat på sedan dess. 

Nu för tiden är de flera som jobbar heltid för klubben, och de är inte längre grannar med bilvägen utan med IFK Göteborg.  

– Jag har varit med på hela resan, och haft ett bra stöd från kommunen och näringslivet. Det har möjliggjort att vi kan ha tjänster inom den verksamhet vi har och att vi har klubblokal i Prioritet Serneke arena. Det är vi och Blåvitt som har föreningslokaler där, säger Thor och flinar. 

Grunden Bois

Grunden Bois är en idrottsförening i Göteborg som riktar in sig mot personer med olika intellektuella funktionsnedsättningar. 


Klubben fokuserar på sporterna innebandy och fotboll. 


Föreningen har inte något krav på könstillhörighet, ålder, nivå på funktionsnedsättning eller nivå på idrottskunskap. Alla är välkomna. 

För Thor, och Grunden Bois, handlar inte föreningen om att bara spela matcher och vinna tre poäng. Kanske tvärtom, är det just de andra delarna av föreningslivet som är det viktiga och matcherna är bara en bonus.

– Tjejerna och killarna som är med och spelar får ju ett liv på köpet. Det som de kanske inte är medvetna om är att de växer som människor och får ett gott liv.  Det är de där vinsterna, sidovinsterna, som är mångt, mångt mycket större än att vinna en match, säger Thor och fortsätter: 

– För många av våra lirare så har det gett ett liv som många andra, en plats i samhället. Med så enkla medel som idrott och föreningsliv. Det är helt fantastiskt. Den resan är roligt att vara med på och se hur de växer som individer och tillsammans. 

”En sådan här gala är ett sätt att lyfta alla”

När samtalet eldsjälar kommer på tal, galakvällen till ära, så är det svårt för Thor att titta inåt, och väljer i stället att lyfta alla samhällets eldsjälar. Eldsjälsgalan blir ett sätt att lyfta alla de som vågar säga ”ja” på föräldramöten, och som ställer upp för föreningslivet i vått och torrt. 

– När vi pratar om att det är så viktigt för unga att röra på sig och med idrott, men det krävs ju ledare för de och de ledarna ställer upp i vått och torrt. Dygnet runt nästan. En sån här gala är ju ett sätt att lyfta alla tycker jag. 

Thor berättar att han anser att ledarna i föreningslivet ska få en större plats i samhällsdebatten, och lyftas upp mer som samhällsbärare. De hjälper till med fostran, lär barn att ta hänsyn, hjälpas åt, fungera i grupp och att bli goda samhällsmedborgare.  

– Jag tror man måste tänka om och värdera föreningsledare mycket mycket högre. De gör en sån enorm insats för barn, och vuxna för den delen, som sedan kommer funka i samhället som samhällsmedborgare. Då borde man någonstans inte ta det för givet att det finns såna ledare som har en sådan viktig roll. 

Efter pandemin blir det turer
med vrålåket ”bois-bussen”

I slutet på april 2020 lanserade Grunden Bois sin nya bois-buss, tillsammans med flera sponsorer.
Foto: STEFAN NILSSON

Precis innan coronapandemin lamslog landet och föreningslivet så hade Grunden Bois precis skaffat sig en splitterny lagbuss. Den är fullt utrustad, toppmodern och har klubbens logga på lacken. Bussen har dock ännu inte fått köra en meter, men Thor hoppas att det snart ska bli ändring på det. 

– Verksamheten är på is tyvärr. Det är ju lite på grund utav det jag sa innan, våra ledare är ju inte vaccinerade, trots att en del av våra lirare är det. Vi hoppas ju att de flesta kommer tillbaka och det tror jag, säger Thor och fortsätter:  

– För många av lirarna är det en stor del som har kapats bort under pandemin. Detta är deras viktigaste grej i livet, så stort är det. Få kompisar, träna, spela matcher, hänga i klubblokalen. Man lever i sin grunden bois-overall helt enkelt. Det är ens identitet, så det har varit ett hårt slag. Men vi tror att de kommer tillbaka, om inte annat, så för att åka i bois-bussen, säger Thor och ler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.