Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Idiotiskt och helt kontraproduktivt”

Carolina Klüft är i dag verksamhetschef för Generation Pep.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carolina Klüft, 37, har efter karriären fortsatt att engagera sig i idrotten.   

I SportExpressen Föreningslivs podcast ”Alls Idrott” berättar hon nu om sin syn på barn- och ungdomsidrott och tidig elitsatsning.

– Barn som är rädda, får prestationsångest eller tycker det blir tråkigt kommer sluta idrotta, säger Carolina Klüft. 

Carolina Klüft avslutade en väldigt framgångsrik friidrottskarriär år 2012. Men trots att hon själv inte längre är aktiv har hon fortsatt att engagera sig i idrotten. 2019 blev hon verksamhetschef för Generation Pep som grundats av kronprinsessparet, barn- och ungas hälsa är någonting som ligger henne nära. 

– När jag växte upp var mina föräldrar väldigt måna om att det skulle vara roligt och jag skulle göra mitt bästa. Sen ställde de så klart grundläggande krav på mig. Har man börjat på en idrott kan man inte komma och gå som man vill, det är ju ledare där som tar av sin tid och då får man dyka upp.

Hon fortsätter: 

– Jag hade inga prestationskrav i form av resultat. Jag har aldrig hört mina föräldrar säga att det är viktigt att jag vinner. Jag har varit där för att det är kul och så tror jag att de flesta tänker. Men vissa lagidrotter till exempel, där tror jag det kan bli lite hets kring att toppa lag, de bästa ska spela för att man ska vinna matcher. Det har tyvärr krupit alldeles för långt ner i åldrarna. 

”Det är ett stort problem”

Att föräldrar och ledare pressar allt yngre barn allt hårdare är någonting som Carolina Klüft anser måste få ett slut.

– Det är idiotiskt för det första och sen är det helt kontraproduktivt. Barn som är rädda, får prestationsångest eller tycker det blir tråkigt kommer sluta. Det spelar ingen roll om de har chans till att bli stjärnor.

Just den tidiga elitsatsningen är någonting som gör att allt fler barn slutar säger Carolina Klüft. 

– Dels pratar man om digitaliseringen och att det finns andra saker som lockar i stället för idrotten. Men det kan också handla om att man känner sig exkluderad för att man helt enkelt inte vill satsa på idrotten, och då kan man bli utesluten ur laget. Det är den här specialiseringen och att man elitsatsar tidigare. Det blir inte kul när man inte får vara med och spela match. Det är ett stort problem.

Utifrån sina egna erfarenheter menar hon att det inte finns någonting som säger att man inte kan ha blandade grupper där utövarna kan ha olika ambitioner eller ligga på olika nivåer. 

– I min förening fanns det aldrig den typen av hets. Det var inte den utslagningen i individuell idrott. När jag tränade och satsade på VM och OS hade vi en stor träningsgrupp där några tränade ett par gånger i veckan för att det var kul och jag och några andra tränade 12 gånger i veckan för att bli bäst i världen. Det fungerar alldeles utmärkt bara man går in med inställningen i gruppen att man stöttar varandra utifrån sina olika premisser.

Ojämlik hälsa i Sverige 

Carolina Klüft menar att i dagens samhälle har de flesta kunskapen om att det är viktigt att röra på sig och att äta hälsosamt. Det svåra är att ta in den kunskapen i vardagen. 

– Vi har haft en ojämlik hälsa i många år i Sverige. Hälsoklyftan är någonting vi försökt lösa länge. Det man säger nu är att man inte kan titta på en aktör. Man får göra små insatser inom alla områden. Föräldrarna har ett ansvar men det måste finnas möjligheter i miljöer där barn är i, som skolan och på fritiden. Att föreningslivet är tillgängligt. Allt det påverkar barnens möjligheter. 

Varför är det viktigt att barn och unga rör på sig?

– Har vi en befolkning som får sämre hälsa leder det på lång sikt till bland annat högre sjukskrivning, mer övervikt och fetma, det ökar hjärt- och kärlsjukdomar. Det är väldigt, väldigt mycket som får konsekvenser som blir kostnader för samhället och varje individs lidande. 

Idrottsministern om utanförskapet inom idrotten

Amanda Lind om klyftorna som finns i svensk barn- och ungdomsidrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.