Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hur ofta har Henke eller Zlatan fått den frågan?”

Fotbollslaget om HBTQ: "I föreningar glöms det bort"
Victoria Sandell Svensson
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Sandell Svensson i svenska landslagströjan
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN
Sandell Svensson med familjen
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Victoria Sandell Svensson kom ut som homosexuell för elva år sedan. 

Hon ville vara känd som fotbollsspelaren Vickan. Inte för att hon levde tillsammans med en kvinna. 

– Hur många gånger har Henrik Larsson eller Zlatan fått frågor om sin fru? Det var väl inte så många va? Så varför ska vi om tjejfotbollsspelare öppna upp? Vi har ju också ett privatliv, säger Victoria Svensson. 

Victoria Sandell Svensson har levt med sin fru Camilla Sandell i över 20 år. Men det var först för elva år sedan som hon officiellt kom ut som homosexuell.

– Det finns ju två sidor på det. Det är väldigt få idrottsmänniskor som står och pratar om sin familj överallt. Och det var nog lite så jag resonerade också. Jag var känd som fotbollsspelaren Vickan inte för hur jag levde. Sen när jag valde att berätta kände jag inte att det var några problem. Men det är inte så att man som idrottare ska behöva stå och ”outa” sitt privatliv.

Hon fortsätter:

– Hur många gånger har Henrik Larsson eller Zlatan fått frågor om sin fru? Det var väl inte så många va? Så varför ska vi om tjejfotbollsspelare öppna upp? Vi har ju också ett privatliv.

Var det jobbigt att undanhålla en så stor del av sitt liv? 

– Jag tror inte jag tänkte på det. Vi har varit tillsammans i över 20 år och vi har i princip varit öppna hela tiden. Jag bevakades ju inte på samma sätt som många herrfotbollsspelare. Men sen när vi kom hem från VM 2003 så visste ju alla i princip vem man var när man gick ut. Men jag funderade inte på det så mycket då. 

”Ett tuffare klimat och hårdare jargong”

Det finns många berättelser om personer som haft det väldigt tufft att komma ut för såväl nära och kära som arbetskamrater och allmänheten. Men Victoria Sandell Svensson känner att hon alltid blivit accepterad.

– När vi fick barn och så kände jag väl att varför ska inte jag berätta vem jag är kär i? Men jag har haft det lätt om man säger så. Det finns de som haft det tuffare. Jag har haft accepterande vänner, familj och arbetskamrater och så där. Jag är kanske inte rätt person att fråga, men jag tror att det är öppnare i dag. 

Under fotbolls-VM i Frankrike var över 40 damspelare öppet homosexuella. På herr-VM fanns det inte en enda. 

– Det är någonting som är fel för fotbollsrörelsen är så stor. Jag tror att det är åtta kända namn som kommit ut och Anton Hysén är en av dem. Det borde finnas fler. Anledningen till det är att det är ett tuffare klimat och en hårdare jargong antagligen, och det är inte accepterat att vara homosexuell som herrspelare. 

Varför tror du att det är så?

–Jag tror att tjejer är bekvämare och smartare och det är nog helt enkelt en tuffare jargong på herrsidan. 

Man har rätt att vara kär i den man är kär i

Samtidigt som Victoria Sandell Svensson tycker att det är bra att det blir allt öppnare, skulle hon helst se att spelarna inte behövde prata om jämställdhet utan i stället fokusera på sitt jobb. Att spela fotboll. 

– Det är jättesvårt, fotbollen är den största idrottsrörelsen och det blir lätt fokus på aktuella ämnen. Men jag önskar ju ibland att som nu när tjejerna spelade fotbolls-VM i Frankrike, att det är fotboll man ska prata om och inte jämställdhet. Men samtidigt tar man ju chansen 

Hon fortsätter: 

– Finns du så finns jag liksom. Finns det en AIK-suppoter så finns det en Djurgårdssupporter. Annars blir det ju tråkigt. Vi måste acceptera varandra. 

Vad vill du säga till dem som vill men kanske inte vågar komma ut?

– Jag tror inte att det handlar så mycket om personer. Alla är kanske inte så modiga som Anton Hysén eller om jag ska kalla mig själv modig. Men det handlar om medmänniskorna. Det är du, det är jag, det är supportrar, det är alla. Finns du så finns jag. Vi måste acceptera varandra. Man har rätt att vara kär i den man är kär i. Alla måste få finnas. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.