”Hur många barn har egentligen valt det?”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Chris Härenstam är högaktuell med att guida SVT:s tittare i ishockey-VM. 

Men 47-åringen brinner för betydligt fler sporter än så.

Hans idrottshjärta går inte att missta och inte heller hans oro för framtiden. 

– Hur många barn har egentligen valt att sluta med sin idrott under pandemin? Jag har ingen aning men mörkertalet måste vara enormt. 

Just nu spelas ishockey-VM. 

Chris Härenstam är en av SVT:s största profiler och står i händelsernas centrum under det pågående mästerskapet. Men utanför VM-bubblan har den omtyckta kommentatorn betydligt fler idrotter i huvudet. Han har genom sin karriär kommenterat 94 olika sporter och han brinner för barn och ungdomars rätt till ett liv i rörelse. 

– I ett barns värld kan det betyda allt att vara med i en sammanhållning så som i en idrottsförening och bli accepterad för den man är och inte det man gör. Det är otroligt viktigt att ledarskapet inom idrotten i unga åldrar är extremt stimulerande. Att leken och det lustfyllda får ta plats, säger Chris Härenstam och fortsätter: 

– Jag är inte ett dugg emot att det tävlas, det är klart att det ska tävlas, men det ska inte betyda att barn ska slås ut. Allt fler barn och unga väljer att sluta med idrotten i tidig ålder och det är skrämmande. Det humanistiska ledarskapet är inte tillräckligt starkt och det idrottsspecifika har fått ta upp för stor plats. 

Läger med Zibanejad och Glas

Malin Härenstam, journalist och kommunikatör, är gift med Chris och driver ett idrottsläger som vill skapa en glädjefylld, utvecklande och välkomnande idrottsmiljö. 

Lägret är öppet för alla barn oberoende av vilken nivå man ligger på i sin idrott och hålls en vecka i Stockholm varje sommar. Campen brukar även locka stora idrottsnamn som NHL-stjärnan Mika Zibanejad och Bayern München-spelaren Hanna Glas. 

– Malin har plockat ut ett antal personer som hon tycker är varma och goda förebilder som deltar under campen. Det är oerhört viktigt för barnen att se att det går att nå hela vägen fram och att det går att hålla på med idrotten upp i vuxen ålder. Att det är personer som är fina förebilder, då vill barnen ofta prata med honom eller henne. 

– Jag vill också poängtera att Malin varit väldigt noga med att de profilerna som fått äran att komma till campen också oftast gör det för att de tycker att det är en ynnest att få komma dit och träffa barnen. De har själva varit på motsvarande läger för ett antal år sedan.

Mika Zibanejad under lägret.
Foto: DAVID LIDSTRÖM HULTÉN / LP SPORTS HEART

Coronapandemin med de tillhörande restriktionerna har slagit hårt mot idrottsrörelsen. Antalet deltagartillfällen inom föreningsidrotten har enligt Riksidrottsförbundet minskat och en rapport gjord av Generation Pep visar att bland annat att ett av fem barn har rört sig mindre under pandemin.

Chris Härenstam tror att man måste vara ödmjuk inför situationen i det svåra läget. 

– Svensk idrott står inför en ruskig utmaning nu, det är ungefär som att jämföra med att räntan chockhöjs, och att det skulle bli en ekonomiskt mycket utmanande situation. Det är likadant nu för idrotten. Hur många barn har egentligen valt att sluta med sin idrott under pandemin? Jag har ingen aning men mörkertalet måste vara enormt.

”Handlar om människors hälsa”

Chris Härenstam fortsätter:

– Jag skulle vilja uppmana alla som är politiker att det här handlar om människors hälsa, inte bara den fysiska hälsan utan jag pratar framför allt om den psykiska. Det finns en ökad risk att den psykiska ohälsan infinner sig i en högre grad än jämfört med tidigare. Det kommer att leda till så mycket svårigheter om ett barn får sämre självkänsla och man hamnar i ett utanförskap. 

Han avslutar med en passning till Sveriges idrottsledare. 

– Utveckla, var nyfiken och rannsaka dig själv som ledare. Är du verkligen tillräckligt bra på att se alla barn? När jag själv var ledare tyckte jag verkligen inte att jag alltid var bra på det, så våga rannsaka dig. Jag har hört att 90 procent av allt beröm som en människa får i livet får man upp till åtta års ålder, det är något att ha med sig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.