Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hon var anledningen till att jag började spela”

Fridolina Rolfö har representerat Sverige 49 gånger och gjort 14 mål.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridolina Rolfö med systern Daniella under en paus från matcher och träningar i samband med VM i Frankrike 2019.
Foto: PRIVAT
Syskonkärlek. Sjuåriga Daniella Rolfö pussar på lillasyster Fridolina, 1.
Foto: PRIVAT

Bakom en framgångsrik fotbollsspelare står – en syster.

I alla fall när det gäller syskonen Rolfö.

Utan Daniella hade Fridolina kanske inte varit där hon är i dag.

– Hon var anledningen till att jag började spela, eftersom jag såg upp till henne.

När Daniella Rolfö 24 november 1993 fick en lillasyster begåvades världen med en av damfotbollens bästa vänsterfötter.

Det var naturligtvis inget den då sexåriga Daniella hade några tankar på när hon stormförtjust pussade på henne.

Men det dröjde inte så många år innan storasyrran förstod att det nog kunde bli något av den där Fridolina på fotbollsplanen.

I ett mejl till SportExpressen Föreningsliv skriver Fridolina:

”Hon var anledningen till att jag började spela, eftersom jag såg upp till henne och hon själv spelade fotboll och är sex år äldre. Jag har ett tydligt minne när hon fick priser i högstadiet för att hon var en bra idrottselev och kamratstödjare. Så hon inspirerade mig inte bara inom idrotten utan nästan mer utanför”.

– Hon hade ett väldigt stort bollintresse, långt innan hon fick börja spela. Hon skrattade bara man rullade en boll till henne. Mamma och pappa (Ellinore Andersson och Lars-Inge Rolfö) har berättat att ingen annan av oss andra syskon reagerade så, säger Daniella.

Förutom ”Fidde”, som Daniella kallar henne, finns det en yngre bror, Julius (född 1999).

Storasystern: ”Fanns inget stopp”

– Det fanns inget stopp på hennes glädje. Hon ville bara fortsätta spela, och fick inte nog av fotbollen. Hon tränade både med 93:orna och 92:orna. När hon sedan kom hem var det första hon ville att vi skulle ut och träna på ängen där vi bodde (vid Fixsjön i Kungabacka kommun).

Spelarkarriären tog sin början med flickfotboll i IFK Fjärås söder om Kungsbacka. 2009 tog Fridolina steget till Tölö IF inte långt därifrån.

Daniella menar att ”hon hade talangen tidigt”.  Dessutom var Fridolina en lagspelare av rang. Men en gång i Fjärås kände hon att det fick vara nog med vänligheten – när hennes lag låg under.

– Hon menade att dom måste vinna. Hon dribblande av varje spelare i motståndarlaget. Och gjorde mål. Då var hon tio-elva år.

Fridolina: ”Hon väckte idén”

Fridolina fortsätter i sitt mejl:

”Jag fick en tidig förebild i henne. Jag såg vad hon gjorde och såg att hon tyckte det var kul, och jag ville själv testa att spela. Jag blev ganska snabbt tokig i fotboll, så drivet hade jag inom mig men hon väckte idén. Hon stöttade mig alltid.”

Daniella spelade själv flickfotboll, men när Fridolina tog steget till damlagen slutade storasystern. För att sedan ta upp fotbollen igen, ”men inte på någon högre nivå”.

Fanns det någon rivalitet mellan er när ni var små?

– Nej, aldrig. När det krockade med mina matcher ville jag hellre slippa spela för att i stället titta på ”Fidde” när hon var i Jitex. Intresset för hennes karriär var större än för mitt eget spelande.

Beskriv Fridolinas driv.

– Hon har alltid velat utvecklas och bli bättre. Hon har aldrig nöjt sig utan satt upp höga mål. Hon vill ha utmaningar, och gillar att kämpa när hon tar sig an dem. Ändå har hon hela tiden varit ödmjuk, och aldrig sagt saker som att jag ska bli bäst i världen.

Hann hon med något annat än fotbollen under uppväxten – ungdomsgården, kompisar och sånt där?

– Det fanns inte tid till sådant. ”Fidde” var jätteduktig även i handboll, och den tog också den del tid. Men fotbollen har hela tiden varit självklar för henne. 

Ett hattrick i Champions League

Efter Jitex gick Fridolina till Linköping, där hon höll till i tre säsonger (2014-2016). 

– Mitt starkaste minne därifrån är när hon gjorde hattrick mot Liverpool i oktober 2014, och Linköping gick vidare till nästa omgång efter just 3-0. Efter den matchen blev hon kallad till landslaget (av dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage).

Sedan lockade proffslivet utomlands och klivet togs till Tyskland – först Bayern München och sedan två år Wolfsburg.

Fridolina har gjort klart att hon nu vill söka sig vidare, och att det troligen blir ett annat land (dock inte Sverige).

Daniella vet vart hon tar vägen. 

Om hon berättar det för en utomstående?

Knappast. 

Den syskonpakten kan inte en frågvis journalist från SportExpressen spräcka.

VM-bronset är bärgat i Frankrike 2019. Fridolina Rolfö gratuleras av pojkvännen Simon Skott, systern Daniella och dennes barn Sigrid, 6, och Hilmer, 3.
Foto: PRIVAT

När Sverige i gruppspelet i OS i sommar ställs mot USA, Australien och Nya Zeeland blir det samtidigt Fridolinas tredje stora mästerskap – och andra OS.

 I VM i Frankrike för två år sedan var hon en av de bästa svenskorna, men ingen har väl glömt hennes tårar i bronsmatchen mot Frankrike när hon tvingades bryta på grund av skada.

Förhoppningsvis har hon ett skadefritt mästerskap framför sig i Japan.

– Det är en tuff grupp de hamnat i. Men de går vidare, och jag tror absolut att de kan ta guld, säger Daniella Rolfö.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.