Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon ger äldre möjligheten att åka alpin skidåkning

Malin Carlsson har åktskidor ihela sitt liv.Foto: Tim Hillblom
Malin Carlsson vill att alla ska ha möjlighet att åka alpint.Foto: Tim Hillblom
Malin Carlsson.Foto: Tim Hillblom
Malin Carlsson tillsammans med sambon.Foto: Tim Hillblom

Malin Carlsson har tillsammans med sin sambo startat klubben Skibum50plus.

Det för att ge äldre människor möjlighet att utöva alpin skidåkning längre upp i åldrarna.

– Det handlar bara om att man ska utföra skidåkning för att det är kul och för den sociala gemenskapen, säger Malin Carlsson.

För Malin Carlsson, 58, från Hälsningland har skidåkningen varit en stor del av livet så länge hon kunnat stå på ett par skidor. Och det är någonting hon inte tänker sluta med. Hon vill även uppmuntra andra att fortsätta att åka skidor även när de kommit upp åldrarna. 

– Jag började åka skidor när jag var liten, så fort jag började kunna gå fick jag första skidorna men först var det längdåkning. När jag var 10 var jag när började jag åka utför, alpint. Så för tio år sen startade jag och min sambo den här skidklubben, Skibum50plus. 

Åker skidor för att det är kul

Klubben är till för att personer över 50 ska kunna åka skidor med andra och hålla uppe sitt intresse, dels för att det är fysiskt bra för hälsan men också för den sociala biten. 

– Det handlar bara om att man ska utföra skidåkning för att det är kul och för den sociala gemenskapen. Det är inte att du måste vara i världseliten eller bräcka någon annan i klubben. Det är aldrig frågan om det. 

Förutom skidåkningen i Sverige ser hon och sambon också till att medlemmarna får kommer ner till Wengen i Schweiz om de skulle vilja det. Där spenderar Malin Carlsson och sambon mycket tid.

– Vi har varit nere i Schweiz i Wengen under hela vintersäsongen. Där har vi ordnat så att vi tar emot våra klubbmedlemmar när de kommer ner till Wengen och så möter vi dem. Det är väldigt personligt till den grad som gästen vill själv.

Hon fortsätter: 

– Vi har många som komma ner ensamma, de kommer ner och vet att vi är å plats. Så om de vill ha sällskap så får de det.

”Handlar inte om att åka fortast”

Inga kunskapskrav krävs utan klubben är till för att återuppta, utforska eller hitta nya sociala kontakter med andra som har liknande intressen.

– Det handlar inte om att åka fortast eller brantast även om vi gör det ibland också. Det är att stanna upp och ta in hela naturen och miljön. Det har vi märkt på de som kommer ner och inte har åkt så mycket de senaste åren men så kommer de i gång igen och känner att det här känns bra helt enkelt, säger Malin Carlsson.

Rösta på din favorit i kategorin ”Hälsa” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.