Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon blir en av idrotts- världens mäktigaste

Petra Sörling är ensam kandidat till ordförandeposten i Internationella bordtennisförbundet.
Foto: PRESSBILD
Svenska toppspelaren Linda Bergström får en landsmaninna som ordförande.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I november når Petra Sörling den absoluta toppen i bordtennisvärlden.

Då väljs svenskan till ordförande för Internationella bordtennisförbundet.

– Det här är jättestort. Och jag är ödmjuk inför uppgiften.

Men om Sörling skulle spela mot Sverige-ettan Linda Bergström blir det storstryk.

 – Jag skulle inte ta en boll.

24 november – samtidigt som pingis-VM avgörs i Houston, Texas – ska 226 medlemsländer rösta på vem som blir ny ITFF-ordförande.

Petra Sörling är det enda namn de kan klicka på. 50-åringen blir då Internationella bordtennisförbundets första kvinnliga ordförande. 

Dessutom är Sörling bland förbunden i sommar-OS den tredje kvinnan hittills att leda ett internationellt förbund.

– Min första internationella roll var i Europeiska bordtennisförbundet 2007 för att två år senare bli invald i ITFF. Nu ställde jag mig själv inför valet att stiga av efter tre mandatperioder eller ta mig uppåt. Jag såg att bordtennisfamiljen behöver ett tydligt ledarskap och jag gick in med det. Vi har lyckats få fram våra frågor väl, säger Sörling.

Vilka frågor gäller det?

– Mantrat har hela tiden varit att lyssna. De olika kontinenterna och länderna är olika färgade av den pågående pandemin. Så den måste vi komma ur, och återstarta bordtennisen på alla plan.

Asien den största marknaden

Bordtennisens största kommersiella marknad är naturligtvis Asien.

– Vår uppgift är att också investera i andra marknader. Men Asien tjänar samtidigt på att vi växer och blir starkare på andra håll. Under OS i Tokyo var det ändå spelare från fyra kontinenter i herrarnas kvartsfinaler, förklarar Sörling.

VM spelas alltså i USA om två månader. Ett land där hobbypingisen är stor, men där det inte finns någon professionell bordtennis i någon strukturerad form.

– Där finns det att göra. 

Sörling har suttit som ensam kvinna i styrelsen för ITFF sedan 2009. 

Så kommer det att märkas att just en kvinna nu när toppen där?

– Jag har sett det som ett misslyckande att det bara varit jag. Samtidigt inser jag att jag inte själv kan förändra det, eftersom det måste börja i respektive medlemsland. Men jag hoppas kunna visa för fler att möjligheten finns. Vi utgör ju halva befolkningen, jag tror att det är bra med en bladning av ålder, kön och geografi.

Annika Sörenstam är sedan tidigare ordförande för Internationella golfförbundet.  

Går du och hon nu i bräschen för fler kvinnor i höga positioner inom den internationella idrotten?

– Vad det i första hand handlar om är förebilder. Småtjejer vill, samtidigt som de ser kvinnliga toppidrottare, också se ledare av deras eget kön.

Enligt ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet är Sverige etta i Europa när det gäller att ha kvinnor på exekutiva positioner. Och fyra i världen efter USA, Australien och Kanada.

Här får däremot Sörling storstryk

Sörling är själv gammal bordtennisspelare.

Men mot vår kvinnliga etta i dag, Linda Bergström, skulle hon inte ha en chans.

– Jag skulle få storstryk. Linda är jätteduktig. Det är mil mellan oss. När man som nu går till elva, så skulle det förmodligen bli 11-0 till Linda.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.