Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Herrarna börjar bli lite uttjatat, tjejerna är coola”

Reine Patrikson och Frida KInhult under Skaftö Open Foto: Göran Söderqvist

Reine Patrikson är personen bakom golftävlingen Skaftö Open. 

Han vill skapa en damtävling med samma inramning som herrtävlingarna. 

– Det finns inget rim och reson att de spenderar pengarna så ojämnt. Där är det något skevt och det är något gammalt som ligger kvar, säger Reine Patrikson. 

För två år sedan anordnades den första Skaftö Open i Fiskebäckskil. Mannen bakom tävlingen, Reine Patrikson fick idén efter att ha varit på ett stort antal tävlingar ute i Europa.

– Jag har ett grundintresse för golf helt enkelt. Jag spelar inte så mycket själv längre, men jag kollar väldigt mycket på golf. Sen så har min gudson och hans lillasyster spenderat många timmar på olika tävlingar runtom i världen, de är väldigt högt rankade. Jag har följt dem sen de var små. Jag har hängt en del med Frida (Kinhult) runtomkring i Europa och jag har fastnat för damgolf, säger han. 

LÄS MER: ”Man har inte Zlatan på ryggen, man har Seger” 

”Pengarna fördelas väldigt konstigt”

Reine Patrikson bestämde sig för att starta Skaftö Open på hemmabanan Skaftö. Efter att ha anordnats två år i rad tillhör tävlingen nu Let Access Series som är den nästa högsta touren i Europa, efter Europatouren. 

–Jämför man prispengar så ser man ju att det är en väldig skillnad och att pengarna fördelas väldigt konstigt mellan dam- och herrgolf. Då bestämde jag mig för att starta en tävling. Jag har erfarenhet av hur tävlingar är uppbyggda och jag ville visa att man kan få in pengar i damgolfen också. 

Han fortsätter: 

– Det som inte är skillnad är spänningen på tävlingarna. Det är som dam- och herrtennis och på toppnivå är pengarna helt jämt fördelade i tennisen. Och alla tycker i princip att det är Iika roligt att kolla på. Det är fulla läktare i Båstad oavsett om det är herrar eller damer. Golf är också lika roligt att titta på. 

Inga problem med att hitta sponsorer

Skaftö Open hade en prispott på 550 000 kronor i år och det är den högsta summan i Europa på den nivån. Och Reine Patrikson tycker inte att det har varit några problem att få ihop sponsorer. 

– Det är bara att lägga ner lite tid. Jag upplever att det är enkelt just för att det är tjejer. De har hört av sig till oss och vill bli sponsorer för de ser att det här ligger i tiden. Att satsa på tjejer. Herrarna börjar bli lite uttjatat, tjejerna är fräcka, de är coola och de är duktiga. De gamla fördomarna försvinner och det är jättekul.

Tävlingen Skaftö Open är ett välkommet tillskott till damgolfen och Reine Patrikson uppmanar företag att se över sin fördelning av pengarna för att man ska kunna få till fler tävlingar, främst på Europatouren. 

– Säg att herrarnas Europatour har 40 tävlingar så har damernas kanske åtta. Om du har de här stora företagen som satsar på herrarna så tycker jag att de har en skyldighet att fördela de pengarna även på damerna. De satsar enorma pengar på herrgolfen. Men säg om de satsar 100 miljoner ett år så borde de lägga kanske 20 miljoner till damerna och 80 till herrarna första året och sen kan man jämna ut det.

LÄS MER: Lisa, 14, spelar med killar: ”Får elaka kommentarer”  

”Spelarna vill spela i Europa”

Tävlingen har fått mycket bra respons både från spelare och från publik. De flesta spelarna är spelare för framtiden som inte har så stor vana av att spela tävlingar som är anordnade på sättet som Skaftö Open är. 

– Vi monterar exempelvis livekameror och det märkte vi på publiken att det var roligt. Man behöver inte går runt 18 hål för att följa spelare utan man kan sitta still på läktaren, ta en öl och äta en hamburgare. Skillnaden mellan herrar och damer är pengarna. Finns inte pengarna kan man inte sätta upp läktarna eller teknik. Golf handlar mycket om teknik, man behöver det för att det ska bli kul att titta på. 

Det är vad som krävs för att locka spelare från USA till Europa menar han. 

– De har spelarna men de drar till USA för där finns det pengar. Får vi tävlingarna och att potten höjs så kommer spelarna tillbaka för de vill spela i Europa. Då får vi en bra Tour. 

LÄS MER: Sponsorer drog sig ur efter HBTQ-initiativ