Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helga kämpar för alla föreningar i förorterna

Boxning är en relativ liten sport i Sverige, men i Angered är det den största idrotten.Foto: Expressen
På boxningsklubben finns det en plats för alla. Både nybörjare och de som satsar och vill tävla. Foto: Expressen
Klubben har funnits länge men lokalerna är relativt nya för föreningen. Det finns plats för många olika nivåer av träning samtidigt. Foto: Expressen
Helga som är ordförande på boxningsklubben ser föreningen som en plattform för att få nyanlända att bli en del i det svenska samhället.Foto: Expressen
Helga Valdimarsdottir brinner för föreningslivet i Göteborgs förorter. Och hon är orolig över den föreningsdöd som som finns.Foto: Expressen

Helga Valdimarsdottir, 45, arbetar för att hålla föreningslivet vid liv i Göteborgs förorter.

Hon har länge varit ordförande i Angereds boxningsklubb och nu startar hon en helt ny förening.

– Det finns 800 000 människor i Sverige som är engagerade på olika sätt i föreningar. Jag tror att alla vi vill bidra på något sätt. Jag vill också bidra för det känns meningsfullt, det känns viktigt, säger Helga Valdimarsdottir.

Helga Valdimarsdottir värnar om föreningslivet i Göteborg. I flera år har hon varit engagerad i Angereds boxningsklubb där hon ser till att allt går runt. Hon säger att föreningslivet är viktigt överallt men att det är extra tydligt i just förorterna.

– Föreningslivet i stadsdelar som Angered och egentligen i alla våra mer socialt utsatta områden är så fruktansvärt viktigt. Dels för att alla unga ska ha rätt till en meningsfull fritid. Men det handlar också om att det är fler barn i våra stadsdelar som har det tufft. Då har föreningslivet en viktig funktion att fylla, säger Helga Valdimarsdottir. 

Många barn och unga på boxningsklubben är nyanlända till Sverige. Föreningen fungerar som en inkörsport i samhället. Ett ställe där de kan få synas, träffa kompisar och bli en del av en gemenskap.   

– Vi har unga som är helt nyanlända i Sverige, de kan knappt språket men de kan vara bäst i Sverige på någonting. Det ger en sån boost att få fortsätta bli bra på någonting annat. Jag tror det är jätteviktigt att få känna sig bra på någonting.

Helga startar en helt ny förening

Förutom att Helga är engagerad i boxningsklubben har hon nu startat en helt ny förening, ”Ringhörnan”. Den är till för att värna om det föreningsliv som finns i Göteborgs utsatta områden och för att föra föreningslivet framåt. 

– Vi ser en föreningsdöd i Göteborg som är jätteallvarlig. Fler och fler föreningar går under. Man har inte tillräckligt många som är ideellt engagerade. Majoriteten av bidragen går till de rikare stadsdelarna, majoriteten av sponsringen går dit också. Även om man har svårt att klara sig i föreningslivet i helhet så blir det mycket starkare här. 

Helga lägger ner mycket ideell tid för att hjälpa andra. Ofta kan det vara tufft att dra runt en ideell förening, men en av hennes bästa egenskaper är att hon inte ger upp. 

– Jag är otroligt uthållig. Jag har hållit på här i 15 år, jag vill att det här ska fortsätta vara en förening som bidrar inte bara till Angered utan till hela samhället. Jag håller fast vid det och ser till att vi skaffar det vi behöver för att klara oss. Jag har ett otroligt stort hjärta för ungdomarna och föreningen.

Rösta på din favorit i kategorin ”Ledare” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.