Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hela ’vi-känslan’ i föreningen tas bort”

Så påverkas Boovallen av beslutet
Boovallen Foto: Olivia Åkerlund
Liv Sahlberg, klubbchef Boo FF.Foto: Olivia Åkerlund
Boo FF får begränsade plantider.Foto: Olivia Åkerlund

Boovallen I Nacka har fått begränsade plantider tills bullerskydd är uppsatta, någonting som påverkar andra fotbollsplaner.

Det efter att grannar klagat på ljudnivån. 

Sveriges idrottsanläggningar och kommuner kan stå inför dyra kostnader och inhägnande idrottsplatser. Om ingen förändring sker.

Det bullrar rejält vid Boovallen när man går till klubbhuset. Men det är inte från barn eller tränare, utan i från en byggarbetsplats. Klubbhusets dörr öppnas och det är Liv Sahlberg som kommer ut. När vi går mot fotbollsplanen får hon frågan hur klubblagen påverkas av att många hemmamatcher blir förflyttade på grund ut av begränsade plantider.

– Det som händer när vi inte får vara på Boovallen, är att vi tränger in oss på andra fotbollsplaner. Det påverkar ju hela föreningslivet i Nacka, säger Liv Sahlberg, klubbchef för Boo FF.

LÄS MER: Stolligt stoppa fotboll för att grannarna störs 

Grannar tyckte ljudnivån var för hög

Konflikten mellan grannar och idrottsanläggningen Boovallen började för flera år sedan, och blev mer utdragen än vad många trodde. Allt började med att några grannar tyckte att ljudnivån som kom från idrottsanläggningen var alldeles för hög. Bullermätningar visade att de har rätt i sin kritik.

Efter en flera år lång rättsprocess kom domen i somras från Mark- och miljödomstolen. Föreningen får nu bara bedriva idrottsverksamhet till klockan 17:30 på helger. Vilket innebär färre match- och träningstillfällen, totalt 135 flyttade matcher för 270 lag.

– Vi vill ju träna på Boovallen det är ju där vi vill vara, och där allt händer. Åker man i väg så blir ju varje match bortamatch. Klart att hela ”vi-känslan” i föreningen tas bort för att man inte får komma ner till Boovallen.

Boovallen. Foto: Olivia Åkerlund

Utanför planen går Jonas Norén med sin hund. Han bor granne med Boovallen och säger att ljud hörs från idrottsplatsen, men att han inte påverkas av det negativt. Snarare tvärtom.

– Det är ju fortfarande ungdomar som leker. Det kommer alltid finnas grannar som tycker si eller så, men kommunerna måste klara av att hantera det. De måste ha bättre framförhållning, och när det uppstår problem så får man lösa det. De kan inte åsidosatta barnen eller en verksamhet, för de behöver ha dem i rörelse. Framförallt i dag.

Liv Sahlberg berättar att de på föreningen Boo FF brukar säga att man ska försöka spela så länge som möjligt i sin egen förening. Just för närheten och för att fotbollsintresset inte ska ta slut på tunnelbanan.

– Det är ju en risk när man har för långt till träning och match. Då blir det för mycket restid och då tröttnar de av den anledningen i stället.

LÄS MER: Ludwig Augustinsson: ”Finns säkert mycket mer som jag kan göra.” 

Påverkar hela Sverige 

Konflikten som råder på Boovallen kan ge konsekvenser för kommuner och idrottsföreningar i hela Sverige. Just nu får Boovallen hålla sig till sina begränsade plantider, så länge inga bullerskydd är uppförda.

– Går det här igenom på Boovallen, då går det lättare igenom på andra platser. Bullerplank kommer kosta runt tio till tolv miljoner kronor. Och ska då kommunerna i Sverige använda pengarna för att bygga bullerplank i stället för fotbollsplaner. Det är ju inte en positiv utveckling av idrottslivet att vi ska stänga in planerna, säger Liv Sahlberg.

Hemma hos Jonas Norén som ser Boovallen från sin altan tror att många grannar i området inte vill ha bullerplank.

– Jag tror inte föreningen eller kommunen vill ha det heller, både på grund utav kostnad och av andra säkerhetsskäl. En idrottsplats är ju en idrottsplats. Fotbollsplanen används här nere lika mycket på kvällarna, som en mötesplats för ungdomar. Det kan vara spontanidrott eller att de hänger där. Det måste de ju få göra, det är en del av deras liv. Att stänga in planen, då börjar vi få ett problem och det påverkar barnen.

Har du själv barn i föreningen?

– Två barn och det påverkar bägge två. Absolut, säger Jonas Norén.

LÄS MER: Barn nekas spela: ”Vi tvingas leka Gud”