Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hästar är perfekta för de tränger sig inte på”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cissi Skogh driver Stall 43 tillsammans med tre medarbetare.
Foto: Jessica Ortiz Bergström / ATG
Det finns även mindre hästar att köra hos Stall 43.
Foto: Jessica Ortiz Bergström / ATG

Cissi Skogh har alltid varit trav- och hästintresserad.

När hennes dotter Mimi fick diagnosen autism fick djuren dock en större betydelse. 

I dag driver hon tillsammans med tre medarbetare föreningen Stall 43 för att kunna hjälpa andra inom spektrumet. 

– Hästar är så perfekta för de tränger sig inte på, säger hon. 

Stall 43 var ett initiativ som föddes på Solvallas stallbacke. 

Det var Cissi Skogh som tillsammans med maken Johnny startade verksamheten för barn och ungdomar med en Autismspektrumdiagnos, något de har dottern Mimi, att tacka för. 

– Jag arbetade extra många år med hästunderstödda insatser. När Mimi, som har en komplicerad form av autism, var fem år började jag ta med henne till stallet. Det visade sig vara en miljö som var tydlig och förutsägbar. Hästarna trängde sig inte på men var spännande nog för att våga utmana rädslor och bli motiverad att återvända till. Mimi lärde oss hur vi kunde arbeta med henne och hästarna på ett roligt och utvecklande sätt, säger Cissi Skogh

Hyllar travhästarna i verksamheten

I dag är Mimi 20 år och Cissi Skogh menar att hon tack vare arbetet med Stall 43, där hon möt såväl barn som unga samt deras familjer, lärt sig otroligt mycket. 

– Att arbeta med Stall 43 stärker mig som människa men också som mamma till Mimi. Hon har lärt mig väldigt mycket plus att jag har skaffat mig kunskap inom området under många år, det bidrar till att min intuition förbättras.

I stallet finns de två varmblodiga travarna Cobra Kejs och Totte, gotlandsrusset Ma Dicken och westernhästen Turner. Just travhästar ligger Cissi Skogh extra varmt om hjärtat, och hon vill slå ett slag för hur fantastiska de är och att det finns många uppgifter för dem efter avslutad tävlingskarriär.

– Att samspela med en travhäst är en upplevelse i sig. Jag önskar att statusen kunde höjas för de här fina hästarna. Att få en travare i stallet är hedersamt. Dock bör man respektera att beroende på individ och hur travkarriären sett ut så kan hästen behöva tid och tålamod för att omskolas till en ny uppgift. Men när de väl landat så är de fantastiska i sitt tydliga kroppsspråk, sin känslighet och oftast otroliga vilja att lära sig. Du får en vän för livet.

Så här jobbar Stall 43

Stall 43 har skapat en miljö och ett sammanhang som anpassat de anpassat för här gruppen barn och ungdomar. 


”Våra grundvärderingar är att tillsammans med våra fina travhästar, ta emot deltagare en och en och skapa den trygghet och tillit som ger oss möjlighet att förstå och bygga vidare på varje individs styrkor och inre önskningar. Med det som grund kan vi också utmana och stötta rädslor, ångest och annat som kan hindra och avstanna utveckling. Det finns ingen enkel mall för den här typen av diagnos. Varje deltagare behöver bli bemött utifrån deras egen förutsättning och förmåga. Vi sätter stort värde i att samarbeta med kretsen runt varje barn; föräldrar/anhöriga/personal/assistenter/skolor”


”Vi anordnar ”Trav för barn och unga med Autism” då man som deltagare kommer en gång/vecka, föreningen erbjuder även ”En vecka i Roslagen” under sju sommarveckor då två familjer åt gången bor en vecka var i gårdens stugor och tar del av djur och natur. Ett av de senaste tillskotten av aktiviteter är ”Hästpromenad/tid för återhämtning” riktade till föräldrar som har barn med autismdiagnos.”


Källa: Stall 43 

Med stöd av Arvsfonden och ATG som man nyligen förlängt avtalet med till 2022, så har Stall 43 kunnat utveckla sin verksamhet. Ett av de senaste tillskotten av aktiviteter är ”Hästpromenader” riktade till föräldrar som har barn med autismdiagnos, ett sätt att ge dem tid för återhämtning. 

För att gå en hästpromenad behövs ingen tidigare hästvana. Idén kom från föreningens legitimerade fysioterapeut Matilda Uggla och varit oerhört lyckad. 

– Fokus ligger på samspel och kommunikation med hästen, medveten närvaro blir ett naturligt inslag liksom kroppskännedom och avspänning.  I närhet av hästen är man här och nu, vilket är väldigt läkande i sig. Vi möter många föräldrar som har det tufft. De har ett barn som behöver extra stöd och dessutom måste de tampas med alltifrån skolor till kommun och försäkringskassan, för att få rätt insatser till sitt barn. Vi vill att de ska kunna släppa allt för en timme. 

”Svårt att hitta riktade aktiviteter till den här gruppen” 

Stall 43 startade på Solvalla men har sedan ett par år flyttat ut till en gård utanför Norrtälje, där har de kunnat bygga upp verksamheten i en trygg och lugn miljö. 

Aktiviteter som passar de här barnen är sällsynt menar, Cissi Skogh.  

– Det är svårt att hitta riktade aktiviteter till den här gruppen barn. Även om det finns ett rikt föreningsliv i Sverige. Har man en autismdiagnos kan det vara svårt att klara av att ingå i en grupp även om den är liten. Aktiviteten behöver förberedas och anpassas. Det behövs också personal som har kunskap eller i alla fall förståelse för den här diagnosen.

Cissi Skogh berättar att det är viktigt att komma rätt i aktiviteten från början, samt att man har ett tätt samarbete med de som är närmast barnet. 

– Det är så skört med de här barnen. När man ska börja en ny aktivitet måste man komma in rätt från början. Du får kanske inte en andra chans.  Det handlar om att hamna i rätt sammanhang, bli bemött på rätt sätt och accepterad för den man är, är för många en självklarhet. För personen med en autismspektrumdiagnos är de bitarna helt avgörande men ändå är det ofta en daglig kamp där man ofta blir missförstådd. Vårt mål är att genom samspel, kreativitet och acceptans ge dem möjligheten att må bra inombords, känna glädje och växa som människa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.