Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda kritiken: ”Det kan leda till skador”

Matilda Lundblad Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Fotbollen har långt till jämställdhet – även när det gäller den allra viktigaste utrustningen.

– Utbudet på damfotbollsskor är så dåligt att de flesta kvinnor måste spela i herrskor eller barnskor. Det kan leda till skador, säger läkaren Matilda Lundblad.

Hon är allsvensk läkare för både Göteborg FC (damer) och Elfsborg (herrar). I GFC tvingas Matilda Lundblad hantera en kategori av skador som inte finns i herrallsvenskan.

Hon ser hur många damspelare får problem för att de inte kan hitta fotbollsskor som är anpassade för deras fötter.

– Fotbollsskorna är elitspelarens viktigaste arbetsverktyg. Men utbudet av damskor är så dåligt att majoriteten av damspelarna använder herrskor. När jag kollade i Göteborg FC:s trupp hade bara en spelare damskor, medan två spelade i barnskor och resten i herrskor. En del av dem tvingas spela i för stora herrskor för att de inte hittar tillräckligt bra skor i sin egen storlek.

Vilka problem leder det till att spela i herrskor?

– Generellt finns anatomiska skillnader mellan mäns och kvinnors fötter. Kvinnornas hälben är smalare och det finns ett parti långt fram på foten som också är smalare. Detta gör att många spelare har svårt att hitta skor med bra passform, vilket leder till att de ofta kniper med tårna för att hitta stabilitet. Det tror jag kan vara orsaken till att en hel del damer har överbelastningsskador på undersidan av foten, säger Matilda Lundblad och fortsätter:

– Styvheten på mittenpartiet av fotbollsskor styr stabiliteten. Herrskor är lagom styva för herrar, men de är alltför stabila för damer vilket gör att det blir klumpigt.

Spelar i juniorskor

Många av de fotbollsdamer som har lite mindre fötter är hänvisade till att spela i juniorskor.

– De skorna har sämre kvalitet och spricker ofta. Och de har i stället för dålig stabilitet i mittpartiet.

En genomgång av tre internationellt stora skoproducenter visar att det finns fler än 200 olika modeller av fotbollskor. Färre än tio av dem är renodlade damskor. Ytterligare ett 40-tal saluförs som damskor men de är inte specifikt anpassade för kvinnor utan är barn- eller juniorskor som dessutom kallas för ”dam”.

Rutger Hagstad är marknadschef för Puma i Norden.

– Jag håller med om att detta är ett problem och att det borde finnas ett större utbud av damfotbollsskor. Men jag ifrågasätter beskrivningen att damelitspelare använder barnskor. De spelar inte i barnskor utan i juniorskor, och det är stor skillnad. Toppskorna för juniorer är inte av sämre kvalitet än bra seniorskor, säger Rutger Hagstad.

Butikerna del av problemet

Hans företag producerar i dag inga särskilda damfotbollsskor – förutom de individuellt anpassade specialskor som några av Pumas största affischnamn spelar i.

Varför ser det ut så här på marknaden?

– Jag ska inte säga om varumärkena eller återförsäljarna har huvudansvaret, för det är en kombination av båda. Men en del av problemet är att det inte finns tillräcklig väggyta i butikerna för att alla de stora varumärkena ska få plats med ett sortiment för herr, ett för dam och ett för junior.

För 15 år sedan hade Puma en damfotbollssko.

– Vi har haft fokus på damfotboll sedan början av 2000-talet. På den tiden när Umeå IK dominerade svensk fotboll och var bäst i Europa tog vi fram en sko tillsammans med Hanna Ljungberg, Malin Moström och Tina Nordlund, baserat på deras fötter och deras önskemål. Den hette Hamati 5 och gick ganska bra, men under de följande åren blev det inte någon superefterfrågan på damfotbollsskor, säger Rutger Hagstad och fortsätter:

– Vår bild är att damfotbollsspelare generellt inte vill ha något specifikt utseende på sina skor, utan man vill ha samma som herrspelare. Den feedback vi har är att om vår nuvarande toppmodell senior (herr eller unisex eller vad man nu ska kalla dem) skulle gå ner till storlek 35 i stället för 39 som i dag – då hade problemet varit i princip löst.

Sedan säger han:

– Men… och det här är ett viktigt men… eftersom vi säger att vi satsar på damfotboll vilket vi också gör – och har skoavtal med världsspelare som Ada Hegerberg, Pernille Harder, Nilla Fischer och Dzsenifer Marozsan – så ska vi förstås även ha bra damfotbollsskor som vem som helst kan köpa. Och det kommer snart.

När kommer det?

– Lagom till VM i sommar kommer vi att lansera en damspecifik sko som är framtagen och anpassad för kvinnor. Den kommer att finnas även i mindre storlekar. Om man är en spelare i FC Rosengård eller vilken annan klubb som helst och har storlek 36 så kommer man från i sommar att kunna spela i en riktigt bra damsko, säger Rutger Hagstad på Puma.

 

JAKOB LUNDBERG

foreningsliv@expressen.se