Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har växt upp tillsammans – är nu e-sportproffs i USA

Lukas Wiklund, 20, har värvats av Overwatch-laget Washington Justice
Elliot Vaneryd, 20, har värvats av Overwatch-laget Washington Justice
Lukas och Elliot har känt varandra sen de var små och bland annat spelat fotboll tillsammans.
Nu är de 20 år och lämnar Bureå utanför Skellefteå för USA.

Elliot Vaneryd, 20, och Lukas Wiklund, 20, har känt varandra sedan barnsben.

Nu lämnar de tillsammans sin hemort utanför Skellefteå för att flytta till USA och ta sina e-sportskarriärer till nästa nivå.

– Skulle man bara vara ensam i allt så hade det nog varit ganska kaotiskt. Det är som att ha ett ankare på något sätt, säger Lukas Wiklund. 

Bureå är en tätort med färre är 2500 invånare utanför Skellefteå. Det var där som Elliot Vaneryd, 20, och Lukas Wiklund, 20, började spela fotboll tillsammans som sjuåringar. 13 år senare flyttar de tillsammans till USA för att ta sina karriärer inom e-sport till nästa nivå. De ska nämligen spela Overwatch för Washington Justice.

– Det är väl det största man kan nå i det här spelet. Det är riktigt stort så sett att e-sport blir större och större. Nästa år kommer vi spela i arenor, både hemma- och bortamatcher. Så det blir coolt, säger Lukas Wiklund.  

”Du kan spela dator eller vandra i skogen”

Att spela har varit Elliots (ELLIVOTE) och Lukas (LullSISH) intresse under en lång tid och kanske har de Bureå att tacka för att de nu kan leva på att spela Overwatch. 

– Vi bor väldigt avlägset. Det finns ingenting att göra. Det enda vi har är typ en fotbollsplan, sen är det bara skog och man har inte så mycket att välja på. Du kan spela dator eller vara ute och vandra i skogen, säger Elliot.

Lukas fortsätter:

– Ja, det blev normalt att man gick hem efter skolan och spelade spel med sina kompisar. Vi har tränat mer än alla andra helt enkelt.

Det var Lukas som introducerade spelet Overwatch för Elliot, som först var ganska skeptisk.

– För mig var det inte lockande alls. Lukas fick tvinga mig att spela med honom. Jag hade sett trailers och tyckte inte att det såg intressant ut. Men jag hade inget att spela under den tiden och han övertalade mig. Vi stannade uppe till 01 på natten när det släpptes och sen dess har vi inte slutat.

LÄS MER: Efter Fortnite-succén: ”E-sport är i framkant” 

Vad var det ni fastnade för? 

– Jag skulle säga att det är många olika saker. I andra spel är det mycket att man gör samma sak om och om igen. I det här spelet är det mycket olika variationer, olika kartor, olika karaktärer. Det är alltid något nytt. Det är väldigt lockande att man inte vet vad som kommer hända, säger Lukas. 

Spelar runt åtta till tio timmar om dagen

Varken Elliot eller Lukas tänkte att de skulle kunna försörja sig på att spela Overwatch, men ju bättre det gick desto mer sugna blev de på att satsa. Till slut hoppade båda två av skolan.

- Efter sex eller sju månader så började vi för skojs skull spela turneringar med kompisar på helgerna. Efter några veckor började vi vinna de här turneringarna, det var kanske 150 kronor var eller något sånt. Så vi fortsatte spela varje helg, vi vann några tusen på några månader, säger Elliot.

I dag spelar de mellan åtta och tio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Men att lägga så mycket tid framför datorn var inte helt självklart i början, åtminstone inte för Lukas. 

– Jag hade ganska mycket problem. Jag hade inte internet på kvällarna och på sommarlovet tog mina föräldrar med internetkabeln till jobbet, de ville att jag skulle vara ute. Så det var inte jättemycket support så sett, men ända sen jag har blivit proffs har det varit full support. 

Elliot fortsätter:

– Ibland var Lukas tvungen att komma till mig på helgerna för att spela turneringar, för annars rök hans internet.

LÄS MER: Svenske Theo, 16, vann sex miljoner 

Spelarna tjänar minst 50 000 dollar om året

I slutet av året går flyttlasset till USA där de kommer spela tillsammans med de bästa. Och det är en bra bit från de där 150 kronorna som de kunde dra in i början av sina karriärer. 

– De ordnar allt. Vi kommer förmodligen bo i ett hus. De flesta lagen har hus, annars delar de upp spelarna i lägenheter, säger Elliot.

Lukas fortsätter: 

– De vill ju gärna ha allt på samma ställe. De har en kock också som gör maten så att alla får bra mat och för att man inte ska äta snabbmat hela tiden. Det är som med alla proffslag i alla sporter. De vill att spelarna ska kunna fokusera på sitt spel. De gör allt annat så att man inte ska behöva tvätta, laga mat och så. 

Elliot och Lukas vill inte säga exakt hur mycket de tjänar i månaden, men alla lag måste ge varje spelare minst 50 000 dollar om året.

– Det spelas i säsonger så den som vinner hela säsongen, åtta månader av spel, vinner 1,1 miljoner dollar och då delar man på det. Vi är just nu elva stycken i laget. Sex stycken startar och några är avbytare. 

LÄS MER: Emil, 16, drog in 28 miljoner på Fortnite 

Har inte bett om att få flytta tillsammans

Varken Lukas eller Elliot har bett om att få flytta tillsammans. Det har bara blivit så, någonting de är glada för.

– Jag tror att det är en stor fördel att ha varandra. Speciell när man flyttar till ett helt annat land och en helt annan kultur att man har med sig någon, säger Elliot.

Lukas fortsätter:

– Skulle man bara vara ensam i allt så hade det nog varit ganska kaotiskt. Det är som att ha ett ankare på något sätt. 

Overwatch

Ett lagbaserat flerspelarspel i genren förstapersonsskjutare utvecklat och utgivet av Blizzard Entertainment. 

Det släpptes den 24 maj 2016 till Microsoft Windows, Playstation 4 och Xbox One.