Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tränas Sveriges cykel- talanger av OS-medaljören

Här är alla deltagarna vid årets cykelläger: Från vänster: Felicia Erlandsson, CK Lunedi, Fanny Wennerström, Staffanstorp CK, Saga Eriksson, FK Trampen, Wilma Erlandsson, Eksjö CK, Ella Wahlström, Ramnäs CK, Olivia Nilsson, Skruvstad IK, Linnea Djignagård, FK Trampen, Emma Sjöberg, Eksjö CK, Emma Sandberg, CK Ringen, Ebba Bergwik, Upsala CK samt ”mentorn” Emma Johansson.Foto: Madeleine Lindberg Wall
Stjärna. Emma Johansson cyklade hem två OS-silver och två VM-silver. Nu hjälper hon unga cyklister att lyckas.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Här tränas landets cykeltalanger av Emma Johansson, 36.

Det handlar om ett inspirationsläger – med sikte på framtiden.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka till min sport, säger OS-hjälten.

Emma Johansson är en av våra största damcyklister någonsin.

I dag bor hon i Norge och har lagt av.

Emma Johansson körde hem två silver i OS 2008 och 2016. Hon vann även två VM-silver och tre VM-brons.

Nu betalar den förra stjärnan tillbaka till sin sport.

Under tre dagar träffades tio unga tjejer i åldern 14-17 år för ett läger som arrangerades av Vårgårda CK med Emma Johansson och den tidigare förbundskaptenen Madeleine Lindberg Wall.

Det blev tre späckade dagar med föredrag, gympass, workshops, styrketräning och åtskilliga mil på cykel.

– Det här lägret har verkligen gett motivation att fortsätta kämpa för att nå så långt som möjligt, säger 15-åriga Felicia Israelsson som tävlar för CK Lunedi i Skåne.

– Jag tycker det är viktigt för sporten att samla talanger under ett läger, säger Emma Johansson.

Varför?

– Cykeln är en liten sport i Sverige, ungdomarna är utspridda över stora delar av landet. Nu får de chansen att träffas, träna ihop och utbyta erfarenheter.

LÄS MER: Ovanliga knepet – killar och tjejer tränar ihop

Viktigt att ge tillbaka till sporten

Var du på läger när du själv var ung?

– Jag hade önskat att det fanns när jag började köra och satsa, men så var det inte. Inte sådana här läger där landets talanger träffas och tränar tillsammans. Jag tycker det är så viktigt att unga tjejer kan få lära sig av både mig och Madeleine.

Får du många frågor av ungdomarna?

– Ja, jag finns där som deras stöd under lägret.  Ger råd, peppar och pratar träningsupplägg. Jag tycker att tjejerna hela tiden tar stora steg.

Lägret genomfördes i år i Alingsås.

Cykellandslagets förbundskapten Lucas Persson är positiv till Vårgårdas satsning.

– Det är viktigt för de unga talangerna men också mycket värdefullt att ex-proffsen ger tillbaka en del till sporten. Det borde fler göra. Emma och Madeleine tar sig tid att dela med sig och unga tjejer får lyssna på några som gjort resan, säger Lucas Persson.

LÄS MER: OS-hjältens nya liv: ”Känns lite konstigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.