Här ökar medlemmarna under coronapandemin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under coronapandemin har antalet medlemmar ökat på Djursholms ridklubb.
Foto: Pia Wesik/RF-SISU Stockholm
Klubben har vidtagit åtgärder som gör det möjligt att fortsätta verksamheten.
Foto: Pia Wesik/RF-SISU Stockholm
”Många säger att det är ett andningshål att vara här”, säger ridskolechefen Eva Ulf.
Foto: Hermine Pagmar Hansson/Djursholms Ridklubb

Med skyltar, öppna dörrar och distansering har Djursholms Ridklubb anpassat sin verksamhet under coronapandemin.

Samtidigt upplever de ett ökat intresse för ridning.

– Jag var nervös först att det skulle gå åt pipan. Men det har inte blivit så, det är hårt tryck, säger ridskolechefen Eva Ulf.

Flera föreningar har fått ställa om sin verksamhet till följd av det nya coronaviruset. En av dem är Djursholms ridskola.

Genom att ständigt informera medlemmar i sina sociala kanaler och anpassa undervisningen har de kunnat fortsätta, även om allt inte är som vanligt.

– Vi har handsprit och uppsatta skyltar. Vi har kryssat över bänkar och spridit ut allting så mycket som vi bara kan. Öppnat dörrar in överallt så man inte behöver ta i någonting. Sedan har vi personal som två gånger per dag går och torkar allting, lås, handtag, räcken och dörrar – allt sånt där, säger Eva Ulf, ridskolechef.

Djursholms Ridklubb har bland annat stängt av en våning där elever umgicks förut.
Foto: Hermine Pagmar Hansson/Djursholms Ridklubb

Det var efter sportlovet som de bestämde sig för att sätta upp flera förhållningsregler, efter att flera elever och deras familjer isolerat sig själva.

– Det var påfrestande för på något sätt fick man för sig att alla skulle smittas omedelbart och alla skulle ligga sjuka. Så jag hade total panik och tänkte ”ska vi släppa hästarna på bete i april, vad ska vi göra?”

– Men det här har verkligen gått bra tycker jag. Även de yngre barnen sitter långt ifrån varandra. 

”Livet känns normalt igen”

Oron för att klasserna och stallet skulle eka tomt på deltagare har visat sig vara fel.

– Då började det fyllas på ännu mer i alla grupper. Folk ville bara rida, för det var det normalaste man kunde göra. Det är proppfullt, folk vill bara rida mer och mer.

Varför tror du det har blivit så?

– I livet annars ska du hålla dig ifrån alla, men hästen kan du stå och gulla med och krama hur mycket du vill. Du får tänka på helt vanliga grejer, komma ut i skogen, höra fåglarna kvittra och livet känns normalt igen.

– Många säger det att det är ett andningshål att vara här. 

Enligt Eva Ulf är inte Djursholms ridskola ensam om att vara populär i coronatider.

– När jag hade träff med andra ridskolechefer i Stockholmsområdet pratade vi om det där mycket och det är samma sak för dem. Alla upplever att det är mer tryck och att folk vill rida mer, säger hon.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.