Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har lånat ut en halv miljon grejer – prisades i Globen

David Mathiasson och Lena Olsson fick ta emot priser på Idrottsgalan.Foto: HENRIC WAUGE / SPA
Prins Daniel delade ut priset ”Årets Peppare” till Fritidsbanken på Idrottsgalan. Foto: HENRIC WAUGE / SPA

Under måndagskvällen ägde Idrottsgalan rum i Globen i Stockholm.

En av många pristagare under kvällen var Fritidsbanken som lånar ut idrottsutrustning till de som saknar. 

– Det betyder så klart jättemycket. Det var en ära och stolthet för personalen för alla Fritidsbanker i Sverige att få den här bekräftelsen, säger David Mathiasson, verksamhetsledare Fritidsbanken. 

På måndagskvällen var det inte bara stora idrottsstjärnor som prisades för sina prestationer ute på arenorna. Fritidsbanken som arbetar med att låna ut sportutrustning i landets kommuner fick motta priset ”Årets Peppare”. Det för att de gör det möjligt för fler att delta i idrotten. På scen för att ta emot priset från prins Daniel fanns David Mathiasson som är verksamhetschef och ordföranden Lena Olsson. David Mathiasson säger att uppmärksamheten är viktig. 

– Vi vill ju att det ska bli allmänt känt så att vem som helst ska kunna nyttja Fritidsbanken och låna den utrustning som man behöver för sina aktiviteter. Då det betyder jättemycket och dels också för att allt bygger ju på återbruk och vi behöver ju få den återväxten, så vi vill att folk ska kunna veta att man kan komma med utrustning till oss som andra kan ta del av, säger David Mathiasson. 

Finns i 84 kommuner i Sverige 

I dag finns Fritidsbanken i 84 kommuner i Sverige, vilket är cirka en tredjedel. Totalt finns de på 95 olika platser. Målet är att finnas i varje kommun. 

– – Vi behöver växa i en sund takt. Det är många olika kommuner som är intresserade av verksamheten och vi behöver hänga med organisatoriskt så att vi kan ge det stöd som behövs till de lokala Fritidsbankerna. Vi vill ju också satsa på kvalitet där ute så att vi kan serva låntagarna på ett bra sätt. 

Vad är viktigt när man startar en ny fritidsbank? 

– När kommunerna startar en fritidsbank så är det tre huvudfaktorer som spelar väldigt stor roll. Först är det förankring i kommunen, att det blir en ordentlig satsning på verksamheten. Sen är det en schyst lokal som är tillgänglig för alla och geografisk bra placerad och så är det viktigt att det finns bra förspänt med bemanning så att vi kan erbjuda bra service. 

Har lånat ut över en halv miljon grejer 

År 2013 öppnade den första fritidsbanken i Deje, i Forshaga kommun tre mil utanför Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och projektet blev ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland. Sen dess har över en halv miljon saker lånats ut. 

– 2019 hade vi 259 000 utlån. Det är helt fantastiskt. Det är en ökning med 100 000 utlån från föregående år och det är ett kvitto på att det behövs. 

Varför behövs Fritidsbanken? 

– Det finns inget kort svar på det egentligen för det är så många faktorer. Men vi har olika utmaningar, bland annat att minska stillasittandet, att underlätta för fysisk aktivitet och rörelse för alla åldrar. Det är väl någonstans där som vi tror Fritidsbanken kan vara ett viktigt verktyg. Sen bidrar det till inkludering och social hållbarhet och det är hållbarhet ur ett klimatperspektiv eftersom att all utrustning är återanvända. Sen så får vi effekten av att fler kan hitta till lokala idrottsföreningar och ut i natur- och friluftsliv och det ger sysselsättning åt individer som kan arbetsträna exempelvis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.