Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har ingenstans att träna – efter våldsamma branden

Helgens tävling i Slottsskogshallen. Foto: Privat
Inkomsten från helgens tävling och från swishbidrag är viktiga för klubben. Foto: Privat
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linus Oledal. Foto: Privat

Västra Frölunda Trampolinklubb blev av med allt de hade.

Nu kämpar klubben för att deras ungdomar ska kunna träna inför VM i Tokyo. 

– Det har kommit in över åttiotusen kronor redan, säger tränaren och styrelseledamoten Niklas von Heideman.

Under söndagskvällen blossade den ödesdigra branden upp och morgonen efter fanns bara aska kvar av Slottsskogshallen. Flera profiler har uttryckt sin sorg över den nedbrunna hallen. Friidrottare som Emma Green har lagt grunden till sina karriärer där och Västra Frölunda Trampolinklubb har nu inte längre någonstans att träna.

Niklas von Heideman är tränare och styrelseledamot i Västra Frölunda TK och berättar att man nu börjat kampen för att bygga upp sin verksamhet efter att alla trampoliner brunnit upp.

– Det har kommit in över åttiotusen kronor i swishbidrag redan. Alla möjliga människor skickar in och folk har bett om post- och bankgironummer också. Vi har en lång väg kvar att gå men det känns lite bättre i dag än det gjorde i går i alla fall, säger von Heideman.

”Det viktiga är att vi kan hålla ihop föreningen”

Swishbidragen och inkomsten från en tävling i helgen har gjort att föreningen redan nu kan beställa in en ny trampolin men ett problem är att ett hus med en trampolin måste ha minst åtta meter till taket. Jakten på en ny lokal är därför svår. 

– Vi har fått kontaktuppgifter till någon som jobbar på ett lager och har ett par andra krokar ute också. Men en trampolin väger nästan 300 kilo och vi kan inte hålla på och flytta runt.

Hur snabbt gick ni från att vara uppgivna till att försöka hitta lösningar?

– Vi i styrelsen samlade ihop oss medan det fortfarande brann klockan sex på morgonen och bestämde vad som behövde prioriteras. Vi fick ihop en liten strategi mellan tårarna.

Under onsdagen träffas klubben i en annan föreningslokal.

– Då får vi möjligheten att träna och träffa de flesta i vår förening. Det viktiga är att vi kan hålla ihop föreningen, säger von Heideman.

Ett akut problem för föreningen är att de fem ungdomar som ska åka och tävla i ungdoms-VM i Tokyo i slutet av november bara har aska kvar att träna i.

– Vi prioriterar alltid alla våra ungdomar men nu är det akut med fem stycken som ska till VM och måste få sin mängdträning innan dess.

Flera andra klubbar vill hjälpa till.

– Det är många som erbjudit sina lokaler men det svårt att hinna åka långt. De har krav på sig från landslaget att leverera även om de är i den här situationen, säger von Heideman.

Måste ändra planerna

20-årige Linus Oledal är en av de som ska i väg till Tokyo. Han tävlar på mindre trampoliner men får ändå problem i förberedelserna.

– Jag har haft planer på att träna in två nya svåra grejer och få med dem till Tokyo, säger Oledal som tillsammans med sina lagkamrater kommer kunna låna trampolinen som klubben ”Frivolten” i Herrljunga har.

– Men hallen är inte lika lång som vår var så jag skulle behöva träna in en helt ny ansats och det tar lång tid, säger Oledal.

Räddningen kan bli träningsdagarna på plats i Tokyo innan VM.

– Jag hoppas att det kommer gå bra ändå. Om det blir några dagar där kommer vi kunna bygga upp oss lite i alla fall.

”Tror de andra hade förstått mig”

Även efter VM blir det förstås svårare för Linus Oledal att satsa vidare på sin trampolinkarriär i Västra Frölunda TK. 

Funderar du på att flytta någon annanstans och satsa vidare?

– Jag har fått jättemånga meddelanden nu. En förening uppe i Stockholm har till och med erbjudit sig att hjälpa mig att hitta ett jobb och lägenhet där för att jag ska kunna träna. Det gör mig extremt rörd att de visar hur mycket de vill hjälpa till.

Han har tänkt på hur han ska göra.

– Det alternativet står högt upp på listan och hade kunnat vara bra för att få en nystart. Jag funderar starkt på det.

Hur skulle det kännas att lämna din klubb?

– Om jag skulle göra det tror jag att de andra hade förstått mig. Det är en förstående förening som bara vill det bästa för en.