Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns Sveriges tennis- mecka för paraidrottare

Upsala Studenternas IF väntar inte på att spelare ska komma till dem. De letar i stället aktivt efter paraidrottare. Foto: Thomas Blomqvist
Mathias Ahlén tycker att klubben får alla att känna sig välkomna.Foto: Thomas Blomqvist
Paraspelarna tränar ibland ensamma men ibland med de andra spelarna för att integrera alla med varandra.Foto: Thomas Blomqvist

Upsala Studenteras IF har blivit tennis-meckat för rullstosburna i Sverige. 

Föreningen gör det möjligt för rullstolsburna att spela tennis på samma villkor som alla andra.

– De ser oss som personer och inte som en börda eller belastning. Och det värmer i mitt hjärta, säger tennisspelaren Mathias Ahlén. 

Klubben Upsala Studenternas IF i Uppsala har blivit Sveriges ledande tennisklubb när det kommer till paratennis. Föreningen strävar efter att spelarna ska få samma möjligheter som alla övriga medlemmar. Till exempel har paraspelarna inte bara egna träningar utan tränar delvis med medlemmarna som inte sitter i rullstol. 

– Den här föreningen ser ju till individen. Man är idrottsman först och handikappad sen, säger tennisspelaren Göran Karlsson. 

I stället för att det bara ska vara upp till individerna att söka sig till klubben är klubben själv aktiv i att söka upp medlemmar att värva till klubben. Att hallen skulle vara anpassad även till parasportare var självklart redan från början. 

– Några grejer som föreningen fixat åt oss är att vi har ett eget förråd där vi har våra sportstolar. De är väldigt skymmande att ha i bilen och frakta fram och tillbaka när man inte bor på orten. En till grej är att vi har tillgång till flera duschstolar i omklädningsrummen som gör det enklare för oss att duscha. Vi ska inte behöva sitta på golvet. Det är lite mer värdigt att sitta på en stol, säger Mathias Ahlén. 

Mathias Ahlén: ”De ser oss som personer”

Mathias Ahlén som spelar tennis i klubben känner sig välkomnad och att han och de andra paraspelarna är där på samma villkor och med samma förutsättningar som alla andra. 

– De ser oss som personer och inte som en börda eller belastning. Och det värmer i mitt hjärta. Vi vill vara tillsammans. Vi vill inte vara separerade eller segregerade. Vi vill vara en enhet, en familj., säger Mathias Åhlén. 

I dag finns det bland annat tennis, padel och gym i lokalen. Men Upsala Studenternas IF vill utveckla verksamheten ännu mer. Planerna för framtiden är att sänka tröskeln för parasport genom att erbjuda fler möjligheter till delaktighet och träning, såsom basket, stolsträning, e-sport, fysträning och pickleball.

– Vi har en förening som är öppen för alla. Vi tänker så. Vi vill ta handom alla som i vårt fall spelar tennis, padel eller gymmar. Att behandla alla lika är en självklarhet. Så jobbar vi, säger Peter Rejmer 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.