Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns flest curlare i rullstol i hela Sverige

I Jönköpings Curlingklubb är alla med på precis samma villkor i alla delar av verksamheten. Foto: Folkspel
Rullstolscurlare spelar sida vid sida med föreningens allra bästa lag.
Rebecka Karlsson är stolt över att vara med i en klubb som arbetar aktivt med jämlikhetsfrågan.
Jönköpings Curlingklubb är Sveriges största förening för rullstolscurlare. Foto: Folkspel

Jönköping Curling Club är en förening som inkluderar alla på samma villkor. 

Klubben har flest antal rullstolscurlare av alla föreningar i Sverige.

– Vi i JCC Curlingklubb ser det inte som att jobba med inkludering och jämlikhet utan alla människors lika värde. Vi behandlar alla på samma sätt oavsett om man har ett funktionshinder eller springer runt som jag gör, säger Mikael Peterson.

Från början fanns det inga rullstolscurlare i Jönköping Curling Club. Men eldsjälen Mikael Peterson gick till länssjukhuset och besökte en rehabgrupp som körde styrketräning. Han bjöd in dem på att prova på, vilket blev succé.

– 2013 på våren så sa jag att vill ni satsa och har lite känsla så kan ni ta er hela vägen till PyeongChang och spela Paralympics 2018. Två av killarna gjorde den resan, säger Mikael Peterson. 

Både på träning och på SM och andra mästerskap tränar och tävlar rullstolscurlare och curlare utan funktionshinder sida vid sida. 

– Arbetet som Jönköping Curling Club gör, just när det kommer till rullarna är helt otroligt för det är där ifrån vi får bra curlare, det är därifrån man finner glädjen och man vill gå ner och träna, säger Anna Hasselberg som tog OS-guld 2018. 

Rebecka Karlsson: ”Visst är man stolt”

Jönköping Curling Club har tagit jämlikhet till en ny nivå. Hos dem har det varit helt naturligt att samtliga lag ska ha samma förutsättningar och att alla ska ha lika mycket att säga till om. Oavsett om man är ”rullare” eller inte. Rullstolscurlarna har samma möjlighet till platser i styrelsen och får samma möjligheter till bra träningstider för att ta några exempel.

– Det som jag tycker är så bra med vår curlingförening är att vi får precis samma sponsring oavsett om det är rullare eller det bästa laget i föreningen, säger curlaren Rebecka Karlsson. 

Rebecka och de andra i Jönköping Curling Club tycker det är stort att vara en del av just den här föreningen. 

– Vi är Sveriges största rullstolscurlingklubb. Vi har fått fram flera landslagsspelare så visst är man stolt, säger Rebecka Karlsson.

Hon fortsätter: 

– Det har en stor effekt på mycket. Det är en härlig känsla när man kommer hit och det är en jättehärlig känsla när man åker hem och man längtar efter nästa träning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.