Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har fått mersmak – det är fantastiskt”

Victoria Sandell tillsammans med Kosovare Asllani under damlandslagets senaste samling.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Victoria Sandell spelade sammanlagt 166 landskamper.
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN

Titta på bilden ovan.

Victoria Sandell är tillbaka i damlandslaget – och kan inte annat att le.

Fotbollsikonens liv i idrottens tjänst fortsätter.

Den heter ju så, SportExpressen Föreningslivs artikelserie: Ett liv i idrottens tjänst. 

Och har bland annat handlat om IOK:s Gunilla Lindberg, fotbollsdomaren Tess Olofsson, hockeyikonen Conny Evensson, ryttarinnan Ulla Håkansson och skidskytten Sofia Domeij.

En som verkligen platsar i det gänget är Victoria Sandell. Eller Svensson som hon hette i efternamn när hon lade fotbollsvärlden för sina dobbar.

44-åringen har en fotbollsresumé som få. 

På 166 landskamper mellan 1996 och 2009 gjorde hon 68 mål. Länge bildade hon ett av planetens giftigaste anfallspar tillsammans med Hanna Ljungberg. Silvret från VM 2003 blev kronan på deras gemensamma verk. Även om det länge sved rejält efter förlusten i förlängningen mot Tyskland.

Victoria Sandell skjuter en straff som sjuåring. Givetvis satt den.
Foto: PRIVAT

Här gjordes första målen

Planen i Gällstad i Västergötland var platsen där Victoria Sandells första passningar slogs, dribblingarna gjordes och målen sattes.

Två mil söder om Ulricehamn ligger orten där ”Vickan” började som sexåring – i ett killag. 

När SportExpressen Föreningsliv skrev om Victoria Sandell i våras och pratade klubben i hennes hjärta med henne, berättade tränaren från ungdomsåren Jan-Ola Karlsson:

– Det var lätt att träna ”Vickan”. Man såg att det skulle bli något av henne bara hon ville. Hon var outstanding oavsett vad hon gjorde. 

Victoria Sandell var alltså en vinnarskalle redan då?

– När vi vann med 21-0 mot Nittorp gjorde hon 14 av målen. De andra sju kom till genom att hon passade bollen till sina medspelare och bad dem peta in dem.

Hanna Bennison lämnade nyligen Rosengård för engelska Everton.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Fotbollen den röda tråden i livet

Fotbollen har alltså alltid varit Victoria Sandells röda tråd under hela hennes levnad.

I maj stod det klart att hon skulle återvända till det landslag som hon alltså lämnade för tolv år sedan. Nu som assisterande tränare med tyngdpunkten lagd på – givetvis anfallsspelet.

– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka. Jag var på en landslagssamling nyligen (mot Slovakien och Georgien i mitten av september), och det mesta vara sig likt. Jag är bekant med i princip alla i teamet sedan tidigare, eller har jobbat med dem, säger Victoria Sandell.

Hon behövde inte känna sig bortkommen när hon hälsade på spelarna. Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Nilla Fischer har varit med i Blågult så länge att Victoria Sandell lirade med dem före ”pensioneringen”.

Med 18-åriga löftet Hanna Bennison var det dock annorlunda.

– Jag presenterade mig för henne. Hennes föräldrar är ju i stort sett i min ålder. Men jag tror att hon har koll på vem jag är. 

Så ser ”Vickan” på sin roll

Victoria Sandell har varit tydlig mot Peter Gerhardsson, förbundskaptenen, hur hon ser på sin roll.

– Jag vill, hur häftigt det än är att vara i väg med damlandslaget, känna att jag kan bidra. Och att han känner att jag kan bidra.

Kunde du göra det under samlingen?

– Jag fick egen tid med vissa spelare, men vi hade bestämt att det i första hand för min del handlade om att skapa en relation med spelarna. En del har de och de behoven, andra vill prioritera något annat. 

I en krönika i SportExpressen skrev Anna Friberg om Uefas, det Europeiska fotbollförbundets, krav att samtliga landslag måste ha minst en kvinna i ledarstaben. Fint kan man tycka – om det även gällt herrlandslagen. Men det gör det alltså inte.

– Det är inte förvånande att det bara är på damsidan. Det skulle naturligtvis också behövas bland killarna. Då snackar vi jämställt. Det sitter en del gammalmodiga män i Uefa och Fifa. Samtidigt kan ju nationella förbund ta eget ansvar och få saker gjorda. 

Nygammal medverkan till november

Victoria Sandells nygamla medverkan i damlandslaget är tänkt att vara till och med VM-kvalets avslutande. Hon hoppas dock att rollen ska permanentas.

– Vi ska göra en utvärdering när säsongen är över. Jag har fått mersmak. Det är fantastiskt att jobba på den här nivån, alla som är med är otroligt proffsiga. 

Hon arbetar annars 50 procent på Svenska fotbollförbundet som projektledare på utbildnings- och utvecklingsavdelningen. I övrigt håller hon till i FoC Farsta FF – för att spetsa till tjejverksamheten och starta ett damlag. 

– Till exempel har vi varje lördagskväll den stora hallen i Farsta öppen från klockan sex till tio. Där kör vi turneringar med tjejer och killar från 13 år och uppåt. Bättre att ungdomarna hänger där än i centrum. 

– När jag är med damlandslaget är jag ledig från mina andra jobb. 

Dygnet har trots allt bara ett visst antal timmar – hur hinner du med allt?

– Jag har en familj, barnen är 11 och 13. Det är klart att det blir ett pussel för ”Millan” (Camilla Sandell, hustrun) när jag är med damlandslaget i tio dagar. Man får ta hjälp av kompisar med lämning och hämtning på aktiviteter och så. 

– Jag ska verkligen inte gnälla. Jag får jobba med min hobby.

Nästa gång Victoria Sandell ansluter till damlandslaget igen är nu i oktober med bortamatcher mot Irland (VM-kval 21 oktober) och Skottland (vänskapsmatch 26 oktober).


DETTA ÄR VICTORIA SANDELL

Bor: Farsta strand söder om Stockholm.

Ålder: 44 år.

Familj: Hustrun Millan Sandell, sonen Olle 13, och dottern Saga, 11.

Idrottskarriär: Under sin aktiva karriär var hon (då under namnet Victoria Svensson) en pålitlig målskytt, och hon gjorde 68 mål på totalt 166 landskamper. På klubbnivå spelade hon för Nittorp, Jitex, Älvsjö AIK och Djurgården/Älvsjö.

Om jag inte valt idrott: ”Då hade jag nog blivit kock. Jag är utbildad sådan och har alltid gillat att laga mat.”

Förebilder: ”Marco van Basten och Zinedine Zidane. När jag växte upp fanns det inte så många kvinnliga fotbollsspelare man hade koll på, men en jag såg upp till var Pia Sundhage.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.