Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Betyder jättemycket att Janne kommer hit”

Denita Landegren startade laget Sumpan Allstar år 2004.Foto: Facebook
Janne Andersson.Foto: BILDBYRÅN
Janne Andersson besökte Sumpan Allstars och Supman UnitedFoto: Facebook

När Denita Landegrens son Anton med Downs syndrom ville spela fotboll fanns det inget lag som kändes riktigt rätt. 

Då bestämde hon sig för att starta ett eget lag – och i veckan fick de besök av förbundskapten Janne Andersson. 

– Det betyder jättemycket att han kom hit, säger Denita Landegren. 

År 2003 var Anton Landegren åtta år gammal och ville börja spela fotboll. Men efter ett år av letande bestämde sig hans mamma Denita för att ta saken i egna händer. Hon kontaktade Sundbybergs IK och 2004 startade hon  Sumpan Allstar och senare Sumpan United för personer med olika funktionsnedsättningar. 

– Det som saknades och även saknas i dag är utbud för de yngre. Det är många som hör av sig och frågar om deras barn som är sex år får vara med, och varför skulle de inte få spela? Sen har vi ett lag för lite äldre också. Även de med Downs syndrom utvecklas på sina villkor och då får de chansen att prova, säger Denita Landegren.

I dag har Denita en egen sektion i klubben. Sundbybergs IK Parasport med tre fotbollslag, tre innebandylag och runt 80 aktiva tjejer och killar. Hon arbetar ideellt fem dagar i veckan. 

–  Det ger mig mycket kärlek. Jag får mycket kramar. Jag har lärt mig att inte ta allt för givet och se till att alla mår bra. Det ska inte förekomma mobbning eller trakasserier. Alla ska gå dit och ha kul utan måsten. Man får ju pusha på dem ibland men inte argt utan på ett bra sätt, säger hon. 

Janne Andersson besökte träningen

För Denitas son har idrotten inte bara gett honom en fritidsaktivitet och varit viktig socialt, den har också varit livsavgörande. 

– Först och främst har han kompisar och han får röra på sig. Sen fick han ett hjärtfel och hade han inte haft idrotten så hade han inte levt i dag. Han hade inte klarat det om han inte varit tränad i kroppen. Han tränar ju i princip fem dagar i veckan, säger Denita Landegren. 

Och i söndags fick laget extra peppning av herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. 

– Spelarna var jätteglada att han kom. Det är jättestort, han är ändå landslagets tränare.

Att han besökte träningen betyder mycket både för Denita, för laget och för alla som ännu inte hittat rätt. 

– Det betyder jättemycket. Det är bra att det kommer ut att vi finns. Det finns så många barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning som inte vet vad de ska göra. Så det betyder jättemycket att det sprids att vi finns, säger hon. 

LÄS MER: Hon är ensam kvinna att döma: ”Behöver fler tjejer”.