Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är årets största turneringar 2020

I juli spelas världens största ungdomsturening i fotboll, Gothia Cup i Göteborg.Foto: Troels Kjems / BigandtPhotography.com
i september avgörs Lag- SM i fälttävlan häst/ponny.Foto: cynoclub / cynoclub
I maj är det dags för basketfestivalen i Göteborg. Foto: Colourbox

Det svenska idrottsåret 2020 pågår inte endast på elitnivå.

Runtom i vårt land anordnas massvis med turneringar för ungdomar.

Föreningsliv har listat 11 av årets hetaste höjdpunkter inom föreningslivet.

Salk Open
När: 26 december 2019 - 6 januari 2020
Var: SALK-hallen, Stockholm
Sport: Tennis

Kommentar: Världens äldsta och största ungdomsturnering i tennis för ungdomar inomhus. Spelats sedan 1907 och arrangeras av Stockholms Allmäna Lawntennisklubb (SALK).

Spelas i klasserna 10-18, varav 18-årsklassen är sanktionerad av Internationella tennisförbundet. Runt 1000 deltagare från länder som England, Frankrike, Tyskland, Norge, Danmark, Ryssland, USA, Serbien, Kroatien, Finland och Polen deltar varje år.

Storvretacupen
När: 27-29 december 2019 & 2-6 januari 2020
Var: Uppsala
Sport: Innebandy

Kommentar: Samlar närmare 800 ungdomslag vilket gör det till världens största innebandycup på ungdomssidan. Totalt samlar bredd och elit över 10 000 deltagare från nio länder.

Göteborg basketboll festival (Basketfestivalen)
När: 21 maj - 24 maj
Var: Göteborg
Sport: Basket

Kommentar: Spelas alltid under Kristi himmelfärdshelgen i Göteborg och är en av Europas största ungdomsturneringar i basket.

Firar i år 40 år och turneringen arrangeras av Högsbo Basket, som tog sig till SM-final på damsidan i år. Över 650 lag i åldrarna 11-20 år samt seniorklasser 20+ och 40+ kommer göra upp om medaljerna.

Partille cup
När: 29 juni - 4 juli
Var: Göteborg
Sport: Handboll

Kommentar: Juli är en hektisk turneringsmånad för göteborgarna. Veckan innan Gothia cup spelas världens största handbollsturnering i staden - Partille cup. Spelats sedan 1970 och har sedan tio år tillbaka endast spelats i Göteborg, ingenting i Partille.

Turneringen firar 50 i sommar och över en halv miljon deltagare från 96 länder har spelat Partille cup genom åren.

Sum-Sim (50m)
När: 2-6 juli
Var: Landskrona
Sport: Simning

Kommentar: Svenska ungdomsmästerskapet i simning på långbana. Det är en av Sveriges största tävlingar för ungdomar upp till 17 år och för att få delta måste du uppfylla kvaltider satta av förbundet. 2018 deltog upp emot 900 deltagare.

Teen Cup
När: 4 juli - 11 augusti
Var: Hela Sverige
Sport: Golf

Kommentar: En av världens största golfturneringar för juniorer. Det börjar med kval på den lokala golfklubben, gruppkval, regionkval och sedan avslutas med en riksfinal 24-25 augusti. Här tävlar pojkar och flickor i åldrarna 13-16 år. Hette tidigare ”Bankboken Cup”.

Världsungdomsspelen
När: 3-5 juli
Var: Ullevi, Göteborg
Sport: Friidrott

Kommentar: Nordens största ungdomstävling i friidrott. Har anordnats sedan 1996 och är öppen från 12-årsklassen och uppåt. Drar årligen runt 3500 deltagare från flera olika nationer. I rekordlistorna återfinns namn som systrarna Jenny och Susanna Kallur, Erica Johansson, Stefan Holm och Carolina Klüft.

Gothia cup
När: 12-18 juli
Var: Göteborg
Sport: Fotboll

Kommentar: Världens största ungdomsturnering i fotboll har spelats i Göteborg sedan 1975. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer. Över en miljon spelare från sammanlagt 146 länder har spelat Gothia cup. Spelas i åldrarna 11-19 år.

O-Ringen
När: 19-25 juli
Var: Uppsala
Sport: Orientering

Kommentar: Från hela världen samlas orienterare för att göra upp över sex dagars tävling på olika platser i Sverige. I år har turen kommit till Norrköping.

Från och med 2018 har också O-ringen återigen världscupstatus. 2018 deltog 17 171 tävlande medan rekordet är från Falun 1985 då tävlingen lockade hela 25 021 tävlande.

Novemberkåsan
När: juli
Var: Gävle
Sport: Motorsport

Kommentar: En av Sveriges ädlaste motorcykeltävlingar som, vilket namnet antyder, körs vanligtvis i november. Arrangeras av Svenska Motorklubben varje år sedan 1915 med undantag för första- och andra världskriget samt för högertrafikomläggningen 1967. Tävlingen körs i enduro typ 1 och omfattar en sträcka på tio mil. År 2020 är första året man testar att köra Novemberkåsan i juli i stället för november. 

Lag-SM i fälttävlan häst/ponny
När: 11-13 september
Var: Norrby RS/Strömsholm
Sport: Ridsport

Kommentar: Lag-SM i fälttävlan är årets folkfest i ridsport-Sverige. Till skillnad från andra mästerskap är det här en tävling öppen för alla och startlistorna fylls av lag från hela Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.