Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla vinnarna av Eldsjälspriserna 2020

Eldsjälsgalan på Berns ställdes in i år på grund av Corona-virusetFoto: JACKELINE PEREZ / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN
Sofia Nybom vann priset Inkludering och det stora priset ”Årets Eldsjäl”.Foto: Expressen
Priset vann Sofia för sitt arbete med AIK Basket Stars som är ett lag för barn med autism och adhd.Foto: Expressen

De är eldsjälarna som ser till att det svenska föreningslivet fungerar. 

Under torsdagen presenterades Eldsjälsgalans vinnare på SportExpressen Föreningsliv. 

Årets Eldsjäl 2020 blev Sofia Nybom för sitt arbete med AIK basket Stars som är ett basketlag för barn med ADHD och autism. 

– Det betyder mycket framför allt för att autism kommer bli aktualiserat och det blir uppmärksammat på ett annat sätt, säger Sofia Nybom. 

Under torsdagen skulle Eldsjälsgalan hållas på Berns i Stockholm för att uppmärksamma och prisa föreningslivets eldsjälar. Men på grund av ökad smittspridning av viruset Corona fick galan ställas in. I stället presenterades vinnarna i Expressen TV och på SportExpressen Föreningsliv. 

Juryn har jobbat hårt för att ta fram en vinnare i kategorierna ”Årets idrottsförening” och ”Årets eldsjäl”. I kategorierna ”Inkludering”, ”Hälsa” och ”Ledare” har folket fått rösta. 

Sedan tidigare har det offentliggjorts att Jonathan Hedström vinner Specialpriset på galan för sitt arbete med ätstörningar inom ishockeyn. 

Motivering: 

Jonathan Hedström får ta emot utmärkelsen Årets Specialpris från Expressen och Folkspel för det mod han visat efter elitkarriären som ishockeyspelare. Detta genom att förmedla sin historia om ett liv många unga drömmer om, men som ibland är långt ifrån en sund tillvaro. Det som handlar om lögner, förnekelse, tvångsbeteende, tappad kontroll, psykisk misshandel och om att till varje pris komma till spel. 

Det som handlar om att sätta på sig en mask, om att aldrig visa sårbarhet, att alltid leva upp till den hårda killen som både gav och tog. Jonathan Hedström får Årets Specialpris för att han i dag vågar berätta, för att hjälpa andra, för att motverka de osunda ideal och djupt rotade normer som också är en del av elitidrott. Detta genom att dela med sig av sina erfarenheter till unga ishockeyspelare, föreningslivet, skolor och företag. Genom att stå upp. För sig själv och andra.

– Jag är väldigt stolt och glad över att just jag tilldelas det här priset. Jag trodde faktiskt inte att det var sant när de ringde upp och berättade. jag tänkte först inte ens svara då jag trodde det var en försäljare men jag är glad att jag svarade, haha, sa Jonathan Hedström när Expressen besökte honom för en intervju.

Jonathan hedström fick Folkspels och Experssens Specialpris.Foto: OLA WESTERBERG

Årets eldsjäl och Inkludering: Sofia Nybom

Motivering: 

Sedan 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lagstadgad i vårt land. I den står bland annat att läsa att alla barn har rätt till liv och utveckling. En självklarhet kan tyckas, men som nu också fått en tyngd och bäring ingen får bortse från. Sedan finns det enskilda eldsjälar som sedan många år tillbaka tagit fasta på det som borde vara fundamentalt även utan stöd i lagboken. Som med öppna ögon förstått att fylla allas behov av inkludering och rörelse. Som med lust och engagemang skapar glädje och ett socialt samspel. Som ser till att förena A och B. Eller autism och basket.

– Det känns jätteroligt. Överraskande men roligt. Det betyder mycket framför allt för att autism kommer bli aktualiserat och det blir uppmärksammat på ett annat sätt. Det ä viktigt. Och det är viktigt för spelarna att de får uppmärksamhet för de får inte alltid så mycket uppmärksamhet och jag tycker det är viktigt att deras behov också blir aktualiserade, säger Sofia Nybom. 

”Stipendiet kommer att gå till att se till att alla ska kunna åka med på vara tureningar.”

Vad gör dig till en person som är bra på att inkludera andra? 

– Jag är väldigt tydlig och konsekvent vilket behövs när man ska framför allt jobba med autism. Jag tror jag har ganska stort tålamod och förståelse för att alla inte är stöpta i samma form. Jag är också utbildad lärare så det ligger i utbildningen att alla kan och alla kan lyckas. 

Vad ska du göra för pengarna? 

– De 50 tusen jag fick i stipendiet till laget kommer att gå till att se till att alla ska kunna åka med på vara tureningar vi åker på. Vi åker på tre turneringar per år där vi möter folk från hela Sverige. Det är inte alla som vill följa med men det här kommer möjliggöra att alla som vill kommer kunna åka med. Det är ju tåg och hotell och då kan vi stå för kostnaderna. 

Hur kommer du att fira? 

– På söndag på träningen ska vi fika lite tillsammans med alla spelare. Ikväll kommer min familj och fikar. Så det blir lite fikafirande. 

Sofia Nybom leder basketlaget AIK Basket Stars där spelarna har adhd och autism.

Årets Idrottsförening: Jönköping Curling Club

Motivering: 

I årets väldigt tuffa konkurrens, där alla finalisterna gör skillnad på riktigt, är vi nere på detaljnivå för att utse en vinnare i kategorin Årets idrottsförening. Den här föreningen har lyft in parasporten genom välkomnade, bemötande och anpassade miljöer samt på en strategisk nivå i styrelserummet. Att paraidrottare får ta plats i andra funktioner, utöver att vara aktiv, tyder på långsiktig beslutsamhet om allas rätt att vara med. Att dessutom se till att fördelning av resurser, i form av sponsring, oavsett tävlingsnivå fördelas jämt i föreningen gör detta till en värdig vinnare. 

– Det känns ju jättebra. Det är jätteroligt att det sätt fokus på den här verksamheten och att de få känna att de gör något bra, och att et är en verksamhet som funnits i ett antal år nu och fungerat väldigt bra och den håller över tid. Det sätter fokus på hur engagerade medlemmar kan lyfta en verksamhet inom en förening. Det är ju framför allt Mickes (grundarens) engagemang för rullarna och att de ska inkluderas i den ordinarie verksamheten har varit avgörande. Det är just han engagemang som verkligen hjälpt verksamheten att bli den den är. 

”Det sätter fokus på hur engagerade medlemmar kan lyfta en verksamhet inom en förening.”

Vad har du för tips till andra föreningar som vill bli mer inkluderande? 

– Det handlar om att ta med det tankesättet när man gör investeringar och blickar framåt. När hallen byggdes var resonemanget att man siktade på att ha en större hiss för att kunna få in fler rullare så att de skulle kunna åka upp och ner. Att man har siktet inställt på inkluderande, det är viktigt redan från start när man gör investeringar. Sen handlar det om att ha engagerade medlemmar som tar han dom det. 

Vad gör att er förening har så engagerade medlemmar? 

– Det är en bra fråga men det handlar om att identifiera rätt individer till rätt sak. Att ha rätt person på rätt plats. Och vi har varit duktiga på .

Hur kommer ni att fira? 

– Ingenting bestämt än. Jag räknade inte med de här för fem öre. Men givetvis ska vi hitta på någonting. Nu är ju utvecklingen med Corona som den är så vi kanske inte kommer göra något omedelbart men över tid ska vi ju det. 

Jönköping Curling Club är Sveriges största curlingklubb för rullare.

Hälsa: Louise E Chatteli

I kategorin hälsa tog Louise E Chatteli hem priset för att hon tillsammans med hästen Hannibal åker land och rike runt och besöker vårdinstanser och sjukhus. Hannibal används i lekterapin, han showar för barnen, han låter barn rida på honom, han låter dem klappa och mata.

– Jag har inte riktigt förstått att jag gjort det än. Det betyder så klart oerhört mycket både för mig och projektet. Det betyder att vi kan ta det vidare och jag vill bli mer rikstäckande. Och nu finns möjligheter till det och jag är superglad. 

”Jag ska göra en ordentligt stor morotstårta som Hannibal ska få, sen firar vi i stallet med att träning.”

Vad ska du göra nu när du fått ta emot det här priset? 

– Det är väl egentligen att kunna vara rikstäckande. Jag kommer kunna åka upp till Norrland exempelvis. Och nu har jag ju fokuserat på högtider men jag skulle ju vilja åka lite då och då och inte bara på högtider. Jag har skaffat en häst till så att jag kan varva den hästen med Hannibal. Så vi har klart med en liten häst som ska börja jobba i påsk. Det är jättespännande. Det är en jätteliten häst, så det blir kul. 

Vad gör dig till en så bra glädjespridare? 

– Jag började med det för att jag själv har en historik med familj och vänner som gått bort i cancer. Jag vet hur det känns och det var så jag kom in i det. Nu lever inte de människorna längre. Men när jag var i den världen var det skönt att träffa likasinnade och sen att kunna göra något bra utav det. Jag vet ju vad de går igenom och det är skönt att prata med personer som förstår.

Hur ska du och Hannibal fira?

– Jag ska göra en ordentligt stor morotstårta som han ska få, sen firar vi i stallet med att träning. Sen kanske jag går ut och träffar de som hjälpt till med det här. 

Louise E Chatteli och hästen Hannibal besöker sjuka barn för att ge dem glädje i vardagen.

Ledare: Wolfgang Biedron 

I kategorin ledare fick Wolfgang Biedron från Sundsvalls judoklubb ta emot priset. När Wolfgang flyttade till Sverige kollade han upp vilken stad som var den största utan att ha en judoklubb. Det blev Sundsvall. Därför flyttade han dit och skapade Judo Sundsvall – i dag en av landets allra största judoföreningar. Och alla är välkomna. 

– För judoklubben är det först och främst bra reklam och naturligtvis pengar som alltid är bra att ha i alla föreningen. För mig betyder det att jag får uppskattning för jobbet jag gör. Jag har gjort samma jobb i 40 år, man blir inte alltid uppmärksammad och precis som jag är det många som gör jobbet utan att få uppskattning på det sättet. 

”Man ska se alla och mitt mål är att varje barn ska minst en gång ha individuell kontakt med ledaren.”

Vad har du för tips till de som vill bli en bra ledare? 

– Är man ledare för en sån klubb som vi är ska man se till att alla ska få vara med och alla ska ha kul. Det är inte alltid så lätt att få barn att träna även om föräldrarna vill det. Men vi är bra på att lyckas få barn att komma och träna och inte känna prestationskrav. De kommer för att träna och ha kul. Det jag försöker lära mina tränare är att man ska se alla. Inte bara de bästa i en grupp. Man ska se alla och mitt mål är att varje barn ska minst en gång ha individuell kontakt med ledaren. 

Vad vill du göra för pengarna? 

– Jag har inte pratat med klubben men jag har funderat på att inrätta en fond där någon som gjort något bra under året kan få ett stipendium. Det kan vara bra ledare, tävlande eller bara någon som jobbat som typ eldsjäl. 

Hur ska ni fira? 

– Ikväll ska tränarna i klubben ha en middag för att fira. Sen ska vi ha ett läger med 60 barn i morgon men vi är inte helt säkra att vidkommer genomföra det på grund av viruset. 

Wolfgang Beidron leder Sveriges största judoklubb där alla får vara med oavsett kapacitet eller ambitionsnivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.