Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla pristagare på Eldsjälsgalan 2019

Solvei Envall, vinnare av Årets Eldsjäl i kategorin Integration. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jessica Wallblom, vinnare i kategorin Hälsa. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

De tillhör föreningslivets hjältar. 

På torsdagskvällen prisades de för sina insatser under Eldsjälsgalan. 

Ledaren Ken Kvist utsågs till ”Årets Eldsjäl” medan Loui Sand fick ta emot galans nyinrättade specialpris. 

– Jag får hopp om mänskligheten när jag är här, säger Loui Sand. 

Här är kvällens alla pristagare på Eldsjälsgalan:

Årets Eldsjäl och årets ledare: Ken Kvist

Motivering: ”Uppfyller alla krav: jämställdhet, integration, kamratskap, ledarskap. En karismatisk ledare som aldrig sätter sig själv i främsta rummet, som alltid ser alla andra och deras behov och önskemål. Antalet verksamheter och projekt som han dragit igång går inte att räkna upp – alltifrån boxningsträning för pensionärer, till att jobba i Malmös mer utsatta områden, till att samverka med skolorna, till att påverka lokalpolitikerna, till att träna boxare i världseliten. Ken Kvist gör allt – och lite mer.”

– Jag är stolt och tacksam. Stort tack till alla er som har röstat och supportat mig. Jag är jättetacksam, säger Ken Kvist efter att ha tagit emot priset som årets ledare. 

– Det är fruktansvärt roligt att stå på en stor arena med en boxare som vinner SM-guld och tar stora medaljer. Men den där talangen som börjar träna, de blir bra vilken sport de än väljer. Men att få den där lille killen och tjejen som kanske inte mår så bra att växa, det är en utmaning som inspirerar och motiverar mig. 

Ken Kvist blev utsedd till årets ledare vid Eldsjälsgalan. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

På frågan om hur man blir en bra ledare svarar Ken Kvist så här: 

– Man sätter sina värdeord och följer dem så mycket det går. Man gör fel, det gör alla. Men man är rak och ärlig och har en plan, då kommer man långt. 

En av kategorivinnarna blir också utsedd till Årets Eldsjäl – och i slutet av galan stod det klart att priset gick till Ken Kvist, som belönades med en bil samt 50 000 kronor. 

– Det känns som att man har gått en stentuff match. Man har gett allt och man vet inte om man har vunnit eller inte vunnit. Man vet bara att man är nöjd, säger en glad Ken Kvist strax efter prisutdelningen. 

Årets Eldsjäl/Integration: Solvei Envall 

Motivering: ”Är verksam i den kanske aningen luddiga ”idrottsföreningen” Ljusdals Fritid som hon själv dragit igång, en helt ideell förening som hjälper unga nyanlända tjejer att komma in i det svenska samhället – och använder idrott och motion som redskap och vägen dit. Men förutom idrotten så har föreningen vuxit och arrangerar massa andra samkväm ihop för att öka integrationen och få nyanlända att lära känna ur-svenskar.”

Solvei Envall säger att hennes arbete bara är början – och att det finns mycket mer att göra för integrationen i Ljusdal. 

– Nu har jag fått ny energi och jag känner att det är värt att fortsätta, för det finns någon som ser mig. Mycket av mitt jobb är att se andra, men man kanske inte blir så sedd själv, säger Solvei Envall om priset. 

Hon berättar om tjejerna hon hjälper att komma in i det svenska samhället: 

 – De är små, de behöver någon att göra stolt, någon som guidar dem och någon som är glad för deras skull. 

Solvei Envall tog emot pris som Årets Eldsjäl i kategorin Integration. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Årets Eldsjäl/Hälsa: Jessica Wallbom

Motivering: ”Har gjort det enastående arbetet att hon dragit i gång en helt ny gymnastikförening – eftersom hon var missnöjd med den gamlas tidiga selektering av barn – och denna förening har vuxit enormt till att nu ha över 400 medlemmar. Det ansluter ständigt nya barn och ungdomar som vill vara med i otroligt populära, inkluderande Mälarögymnasterna – och det är egentligen bara anläggningsbristen som gör att man inte kan ta emot ännu fler. En treårig framgångssaga som nästan saknar motstycke och som skänker otroligt mycket glädje åt många barn och ungdomar.”

– Det behövdes att barnen skulle få vara kvar och göra gymnastik så som de älskar och vill göra det, utan att bli bortvalda, säger Jessica Wallblom om varför hon startade föreningen. 

Jessica Wallblom säger att toppning och selektering är utbrett i flera idrotter, inte bara inom gymnastik – och att det är fel. 

– Vi vill få fram de bästa förmågorna så snabbt som möjligt. Vi tittar på hur barnens rörelsemönster är alldeles för tidigt och selekterar bort väldigt många som skulle vilja satsa på en sport. Det är fel. Det ska komma från barnen, barnen ska välja. 

Jessica Wallblom i tårar efter att ha tagit emot pris som Årets Eldsjälv i kategorin Hälsa. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Årets Eldsjäl/Förening: Narva Boxningsklubb

Motivering: ”Träning för äldre, och träning för Parkinson-sjuka. Narva Boxningsklubb går i bräschen när det gäller nya metoder och nya typer av medlemmar. Narva Boxningsklubb tar idrott för äldre på allvar. Alla deltagare intygar också hur otroligt rolig och nyttig boxningsträningen är.”

Terese Jonssson och Hans Lindal på Narva Boxningsklubb tog emot pris i kategorin årets idrottsförening. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Det började egentligen 2012 när jag tyckte att det vore kul att fortsätta träna, och jag hade blivit lite för gammal för att köra med 18-åringar. Boxning är en ganska tuff sport. Då dök det upp flera stycken pensionärer som ville vara med och träna, berättar Hans Lindahl från Narva Boxningsklubb. 

Hans Lindahl tycker att det finns en åldersdiskriminering inom idrotten. 

– Vi är två miljoner som fyllt 65 år, och det görs rätt lite för de här miljonerna. Men nu är Riksidrottsförbundet på väg, nu har det börjat hända saker. Jag ser rätt positivt på det här, jag tror att idrott kommer att bli en stor del i den framtida pensionärstillvaron. 

Årets Eldsjäl/Specialpris: Loui Sand

Motivering: ”I flera år har han varit mycket aktiv i samhällsfrågor på sociala medier där han har argumenterat för jämställdhet och med ord bekämpat orättvisor. En medmänniska - som alltid tagit kampen - mot dem som finner mening i att få utlopp för rasistiska och extremistiska åsikter. Trots massor av personliga påhopp har han med styrka kämpat vidare. Samtidigt har han gått en inre match med sig själv, där han har sökt sin egen identitet. Att som människa våga visa sitt riktiga jag kräver stort mod. Att dessutom - som idrottsstjärna - öppet stå emot orättvisor och rasism har gjort honom till en viktig och sann förebild.” 

– Det viktigaste för mig är att även om du är bög, lesbisk, eller vad du än vill vara – om du vill vara Eiffeltornet! – de vettiga människorna bryr sig om du mår bra eller inte. Att du mår bra är det enda viktiga, säger Loui Sand. 

Loui Sand fick ta emot Eldsjälsgalans Specialpris. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Han får nu ta emot 50 000 kronor, och säger att han vill använda pengarna till att investera i en lägenhet med sin flickvän. 

– Nu börjar vårt liv och min familjs liv. Jag förstår att det är jobbigt för alla runtomkring med pronomen och allt. Men vi blickar framåt. Jag får hopp om mänskligheten när jag är här, säger han. 

LÄS MER: Flickvännens stöd till Loui Sand under könskorrigeringen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.