Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hannes, 22, vill bli historisk när klättring debuterar i OS

Hannes Puman har klättrat på berg runtom i hela världen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hannes Puman kan bli första svensken som tävlar i klättring i OS
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Här klättrar Hannes grenen lead.
Foto: Privat
Bouldering klättras utan rep på en mindre vägg
Foto: Privat

Hannes Puman, 22, kan bli historisk när klättringen tar plats i OS i sommar.

Men tävlingskulturen i Sverige ställer till det för honom. En av grenarna går inte ens att träna på i Sverige. 

– Det är svårt att satsa när inte alla möjligheter finns för att kunna träna, säger Hannes Puman. 

På en av väggarna i klättercentret i Akalla hänger Hannes Puman. Hans enda fäste är händerna som greppar ett av de röda plastgreppen på bouldering-väggen. Sedan faller han ned på mattan under honom och borstar av kalken med en stålborste. 

– Man måste lösa problem och tänka samtidigt som man klättrar. Det är inte som en stege där det är självklart var man sätter händerna och fötterna, säger Hannes som är en Sveriges främsta klättrare.  

Innan de ger sig upp på väggen eller berget måste klättringen planeras. På tävling finns det nya väggar som klättrarna aldrig har testat innan. Därför måste de på bara några minuter planera hur de ska klättra. 

– På tävling måste man lösa det snabbt och instinktivt. Om man tänkt ut fel måste man ändra när man väl klättrar. 

Klättra går att göra inomhus, utomhus, högt, lågt, med rep, utan rep. Det går att anpassa beroende på vad man är ute efter och vilka förutsättningar man har. 

– Man kan träna hårt inomhus och bli vältränad eller vara i skogen och fika. 

Få som tävlar

Efter att ha tränat klättring i Eskilstuna sedan åtta årsåldern var det dags att uppgradera klätterväggarna. Han flyttade till Göteborg som enligt Hannes har bäst träningsmöjligheter. Där studerar han även kemi, teknik och fysik på Chalmers, men har nu tagit en paus för att kunna satsa på klättringen. 

Förut har han finansierat tävlingarna på studiebidraget men får nu stöd av SOK:s topp och talang program för att kunna fullfölja målet till OS på ett enklare sätt.

– Det blir svårt att satsa helhjärtat när det är orättvisst på något sätt. Jag tävlar mot sådana som inte har några ekonomiska problem. Och de andra länderna kan träna på vad de ska tävla på. 

En av grenarna som knappt går att träna på i Sverige är speed. Klättraren ska ta sig upp för en 15 meter hög vägg så fort som möjligt. 

– Ingen klättrar speed i Sverige och då är det inte så naturligt att skaffa att sådan vägg, de är väl bara jag som klättar speed. I Sverige finns främst kommersiella center och där är inte fokuset på tävling.

Varför tävlar inte fler?

– Det är väl mer formatet, i OS, man kan ju inte satsa på det... säger han och avbryter sig själv, Eller jag gör ju det, haha. Men det är svårt att satsa när inte alla möjligheter finns för att kunna träna. Om man inte redan är bra på en gren så ska man helt plötsligt träna två grenar till. Det är bara 20 stycken som tar sig till OS och då är det är ju en utmaning att vara bra i alla grenar. 

Intresset för tävlingsklättringen verkar därför inte växa i Sverige trots att det blivit en ny OS gren. Klättraren måste kunna vara bra i alla tre grenar för att ens ta sig till OS. Förhoppningsvis kan formatet ändras till OS 2024. Då har Hannes större chans att bara tävla i hans paradgren - lead. 

”Insåg att jag var kass”

Framgångarna har varit upp och ner för Hannes. I ung ålder vann han både JSM och NM. Men efter att ha debuterat i sin första Europatävling blev motståndet tuffare. 

– Jag tyckte då att jag var ganska bra. Sen åkte jag på en europatävling, där jag inte placerade mig så bra. Jag insåg att jag var kass, och kände att det vill jag inte vara, säger han och skrattar. 

– Då tränade jag på och kom tvåa på samma Europacup, och året efter det vann jag, och sedan året efter det vann jag junior VM. 

I fjol blev Hannes också den första svensken att ta sig till en VM final och slutade på en åttonde plats i grenen lead. Förhoppningsvis blir även OS en merit på listan. Den avgörande tävlingen kommer gå i Moskva i november. 

– När det väl kom på tal att klättringen skulle bli en OS gren så var det ju så klart lockande. Sedan hade det varit bättre för mig att vara med i OS 2024 eftersom det är en ganska konstig gren att tävla i nu. 


Sportklättring

I klättring tävlar man i tre olika grenar -  lead, bouldering och speed. 

Till OS kommer grenarna slås ihop till en kombinationstävling så klättrarna tävlar i alla tre grenar. 


Lead - 15 meter hög vägg. Man ska klättra så långt upp som möjligt på ett försök. I den här grenen använder man även rep. 


Bouldering - Fyra meter hög vägg. Går ut på att klara så många olika leder som möjligt under tidsbegränsning. Den som klarar flest problem vinner. I den här grenen har man inte rep utan mattor under väggen. 


Speed - Klättra så snabbt man kan upp för en 15 meter hög vägg. Oftast tävlar man i utslagning där två klättrare tävlar mot varandra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.