Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna har gett nytt liv till föreningen HF Olympia

Hanna Ewenson blev ordförande i HF Olympia inför säsongen 2019. Foto: Expressen
Hanna Ewenson vill att alla ska bidra i klubben. – Jag har krav på seniorerna att de ska med i vår verksamhet. Du är med i en förening och då hjälper du till, annars kan du köpa ett gymkort. Vi gör det tillsammans, det är det viktigaste.Foto: Expressen
Fotbollsskolan är gratis och det krävs ingen föranmälan. Foto: Expressen
Under vinterhalvåret är fotbollsskolan inomhus. Foto: Expressen
”Alla kan lira” är en fotbollsplattform för barn med funktionsvariationer som Hanna Ewenson leder.Foto: Expressen

Hanna Ewenson har blåst nytt liv i den gamla fotbollsklubben HF Olympia.

Nu vill hon sätta klubben på kartan på riktigt. 

– Vi har en härlig blandning av alla nationaliteter och bakgrunder, säger Ewenson som också driver plattformen ”Alla kan lira” för barn med funktionsvariationer. 

HF Olympia kännetecknades för några år sedan av ostabil ekonomi och dålig organisering hos medlemmarna. Men nu har något förändrats.

Mycket tack vare Hanna Ewenson, 34 år.  

– Det är en fin förening. Vi har något som andra föreningar inte har, vi har en härlig blandning av alla nationaliteter och bakgrunder. Det är allt från studenter till ingenjörer, berättar hon. 

Hanna Ewenson kom till HF Olympia i samband med Eskilscupen för två och ett halvt år sedan när dåvarande ordförande, som är en nära vän till Hanna, ville ha förstärkning. 

Sedan blev hon kvar. 

– Jag skulle hjälpa till med marknadsföringen, föreningen hade gjort ett omtag från att ha varit lite på dekis. 

Hanna Ewenson har varit allt från lagmamma för seniorerna till ledare i fotbollsskolan. I februari blev hon vald till ordförande. 

– Vi är en mansdominerad klubb och flera knorrade lite – hon kan väl inget om fotboll. Nej, jag ska inte träna er heller, jag ska driva föreningen framåt. Sedan har jag fått gehör för det så det är jätteroligt.

”Här är inga krav, man får vara som man är”

I klubben finns också en fotbollsplattform, ”Alla kan lira” för barn med funktionsvariationer som Hanna Ewenson leder. 

– Det ska vara fotboll, lek och gemenskap. Det viktigast är inte är att göra mål eller passa utan rörelsen. Det finns olika varianter av autism, för en del är kanske största utmaningen att ta sig hemifrån och då kan det här vara ett fantastiskt forum. Här kan man träffa andra föräldrar eller syskon får se att det inte bara är deras syskon som är lite annorlunda.

– Här är inga krav, man får vara som man är. Det är skitsamma, det är inte så noga, det är mentaliteten här.

Hanna ler, det är som hon säger väldigt mycket HF Olympia i hennes liv just nu. 

– Antingen så gör jag det helhjärtat eller inte alls. Vårt mål är att sätta klubben på kartan på riktigt, vi har kommit en lång bit på vägen men vi har en lång väg kvar att kämpa. Tillsammans. 

För även om Hanna är en eldsjäl utöver det vanliga så vill hon inte ha någon ”one man show” i klubben, tvärtom. 

– Jag har krav på seniorerna att de ska med i vår verksamhet. Du är med i en förening och då hjälper du till, annars kan du köpa ett gymkort. Vi gör det tillsammans, det är det viktigaste. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Ledare” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.