Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han slutar spela – för att hedra bortgångna vännen

Foto: PRIVAT

2012 gick Valtorp-spelaren Joakim Gabrielsson bort på grund av ett hjärtfel.

Nu har vännen Tommy Andersson spelat sin sista match för att hedra den tidigare lagkaptenen.

Det efter att ha tangerat hans rekord på 347 matcher.

– Det känns rätt att han får behålla sitt rekord och att man får sitta bredvid honom, säger Tommy Andersson.

Tommy Andersson har spelat 20 säsonger i sin moderklubb Valtorps IF som nu håller till i division 5 Västergötland norra. Under fredagskvällen landade försvararen på 347 matcher i den rödvita tröjan. Men det blir ingen 348e. Det eftersom han inte ville gå om bortgångna vännen Joakim Gabrielssons klubbrekord. 

– Han gick bort när han var i min ålder, han dog när han var 37 år av hjärtfel. Jag har alltid tänkt att om jag någon gång lyckas ta mig till hans rekord så ska jag bara tangera det utan att gå förbi. Så att han får behålla det. Det är mitt sätt att hedra honom och säga tack, säger Tommy Andersson. 

”Det är hedrande och man blir stolt”

Joakim Gabrielsson var både juniortränare och lagkapten i A-laget. När Tommy och hans jämnåriga flyttades upp tog Joakim hand om dem. 

– Han var ju en stor ledare och en jätteduktig fotbollsspelare. Han hade mycket väl kunnat vara lite stjärna och sett ner på oss yngre när vi kom upp. Men han var hur go som helst och fick oss alltid att känns oss välkomna. Han tog alltid hand om oss i alla sammanhang. 

Han fortsätter: 

– Man fattade det inte då när man själv var ung. Då kunde man inte lägga ihop pusslet, men nu i efterhand förstår jag att mycket av det runnit av på mig. Att klubben är viktigast och alla ska må bra både utanför och på planen. Han var en genomgo människa och det känns rätt att han får behålla sitt rekord och att man får sitta bredvid honom. Det är hedrande och man blir stolt. 

LÄS MER: Här får Birgitta, 75, äntligen se sitt Gif Sundsvall 

Har fått mycket positiv respons

Även om Tommy känner att det är rätt tid att sluta, så tycker han egentligen inte att man ska sluta mitt i en säsong. Men det här är ett undantag. 

– Det är väl också någonting som kommer från Jocke. Har man startat en säsong så kör man även om det är lite tungt en period. Man ställer man upp för laget och kör. Det var därför jag gick ut med en förklaring från början för det är egentligen emot mina principer. Men det är ingen som ifrågasatt mitt beslut. Jag har fått förståelse. 

Tommy Andersson har bara fått positiv respons och folk runtomkring tycker att det är en fin hyllning. Han är också tacksam för att ha möjligheten att få bestämma själv över sin fotbollskarriär.

– Det är mycket tacksamhet en sån här dag. Jag känner mig färdig nu, mentalt med spelandet. Många kompisar har skadat sig allvarligt och tvingats sluta av den anledningen. Men jag får välja när jag vill kliva av.

LÄS MER: Simon förlorade synen – utmanar världstoppen 

”Han skulle nog skälla på mig”

Men han kommer inte att sluta synas på Brovalla. 

– Jag är redo att ställa mig vid sidlinjen. Jag tycker att man ska göra det bästa jobbet för laget och klubben och jag tror att det bästa jobbet jag kan göra är att ställa mig vid sidan och försöka vara en bra tränare och matchcoach. 

Vad hade Joakim sagt om ditt beslut?

– Haha, jag tror att Jocke skulle tycka att det är fånigt att lägga av nu. Han skulle nog skälla på mig för att jag inte fortsätter spela. För det var sån han var, han ville aldrig ha någon uppmärksamhet själv. Han ville inte stå i centrum. Det är nog mer för oss andra som det känns viktigare.

LÄS MER: Fick en stroke mitt under match: ”En på miljonen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.