Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han sa att jag bett om det på olika sätt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag mår Erik Grönberg bättre och föreläser för andra.
Foto: Privat / privat
Erik Grönberg tillsammans med sin barndomsidol, hockeyspelaren Paul Andersson Everberg, som betyder mycket även i dag.
Foto: Privat / Privat

Erik Grönberg, 31, blev sexuellt utnyttjad av en person nära familjen under sin barndom. 

Det ledde till flera år av destruktivitet som slutade med ett självmordsförsök. 

Men en del av räddningen blev ishockeyn och förebilderna i idrotten.

– Där var jag ren, jag var inte den här smutsiga Erik som jag själv kände mig som. Jag var som vilket barn som helst, säger Erik Grönberg. 

Under sin uppväxt blev Erik Grönberg, 31, utsatt för sexuella övergrepp av en manlig person nära familjen. Övergreppen var någonting som han dolde länge och det dröjde till 2012 innan han berättade för sin familj. 

– Tanken var egentligen att inte alls berätta för dem. Men vi skulle planera min lillasysters födelsedagskalas och då satt vi och diskuterade vilka som skulle komma. Jag hade ju hållit mig borta ett tag och därför inte träffat min förövare men när jag sa att jag tycker det blir jobbigt om han kommer så förstod inte mamma och pappa någonting. De tänkte att det är klart att han ska komma. Någonstans där brast det för mig och jag kunde inte hålla masken längre och berättade den kvällen. 

Ett år senare försökte han ta sitt liv. 

– Jag har i en lång period av mitt liv försökt att göra mig själv illa på olika sätt och varit destruktiv. I april 2013 försökte jag ta mitt liv och när jag vaknade upp dagen efter var jag väldigt arg och besviken på att jag misslyckats. Men med tiden växte det fram en känsla av att jag fått en andra chans. 

”Drack för att få tyst på ångesten”

Erik Grönberg flyttade utomlands efter studenten. Han trodde att distansen till Västerås och till sin förövare skulle göra livet lättare att hantera. Men i stället kom känslorna ikapp och tillvaron blev allt tyngre.

– Det blev extra påtagligt för jag hade ingen familj runtomkring mig som kunde stoppa mig från att göra mig själv illa. Jag utvecklade ätstörningar, jag kom in i ett allvarligt alkoholmissbruk, jag jobbade för mycket. 

Han fortsätter:

– Förövaren var en person som jag litade väldigt mycket på och såg upp mycket till. Han fanns i mina föräldrars liv långt innan jag föddes. Det gjorde att det blev ett konstigt förhållningssätt. Den du tror ska hjälpa dig med saker, den du tror ska finnas där för dig är den som förstör för dig. Än i dag har jag svårt för tillit. Jag tänkte att när jag flyttar utomlands så får jag en distans till min förövare men det jag inte var beredd på var tankarna och funderingarna. Jag sysselsatte mig varje sekund av dagen och när jag kom hem så drack jag för att få tyst på ångesten. 

Efter självmordsförsöket kände Erik att han slagit i botten. Samtidigt växte känslan av att ha fått en andra chans och den ledde till att han ville börja hjälpa andra. År 2016 startade han därför ”Inte ensam, aldrig glömd” som arbetar för att barn inte ska behöva utnyttjas. 

– Jag har alltid känt att det varit viktigt att förebilder tar ställning för olika saker. När jag själv var liten såg jag väldigt mycket upp till hockeyspelare. Jag kände att jag på något sätt ville använda min historia för att nå fram till andra med samma bakrund och få dem att välja en annan väg än den jag valde och i stället vara snäll mot sig själva. 

Erik Grönberg med barndomsidolen, hockeyspelaren Paul Andersson Everberg.
Foto: Privat / Privat

Idrotten betydde extremt mycket

När mycket i Eriks liv var mörkt var idrotten en ljusglimt. Han spelade både fotboll och ishockey som liten och det var det sistnämnda som kom att spela en stor roll i hans liv. 

– Den har betytt extremt mycket. För mig blev hockeyn en kanal och plats där jag var trygg. Jag såg mycket på hockey, läste och lyssnade. De blev min fristad. När jag var liten och fick en autograf var det en bekräftelse att jag var som alla andra. Där var jag ren, jag var inte den här smutsiga Erik som jag själv kände mig som. Jag var som vilket barn som helst. 

När Erik var i ishockeyn kunde han koppla bort sin psykiska ohälsa och glömma sin förgripare för en stund. Och framför allt en spelare har och betyder fortfarande mycket för honom. 

– Där har jag min stora barndomsidol att tacka för allting, han heter Paul Andersson Everberg och spelade i Västerås. Han lagade datorer på min mormors jobb. Han blev ju guden, nummer ett. Mycket på grund av att mormor kände honom men också för att han gjorde massa saker. Jag fick en klubba av honom och jag fick träffa laget. Det var någonting som räddade mig som barn. Att ha den fristaden och det var tack vare honom.

Erik Grönberg föreläser för många idrottsföreningar. Här för Färjestad.
Foto: Privat / Privat

Har släppt en bok om sina upplevelser

Förebilderna var livsviktiga för Erik som barn. Nu använder han i stället sin historia och sina erfarenheter för att vara en förebild för andra. Han föreläser för bland annat idrottsföreningar och i december släppte han sin första bok, ”Inte ensam aldrig glömd”. Boken har gett Erik möjligheten att uttrycka saker han haft svårt att berätta muntligt. 

– Jag kunde aldrig tro att jag skulle skriva en bok eller att det skulle bli så fina reaktioner. Min lillasyster läste ut den nu i helgen och sa att ”nu känner jag dig för första gången.” Det var också en vän till mig som sa att ”jag har känt dig men nu känner jag dig på riktigt.” 

Vad vill du att personer som läser boken ska få ut av den?

– Att de känner att de inte är ensamma i det de går igenom. Jag pratar mycket om psykisk ohälsa och skriver om det i boken. Jag brukar säga att oavsett vad roten till den psykiska ohälsan är så brukar konsekvenserna vara de samma. Att man är väldigt destruktiv och jag hoppas att de som bär på liknande bakgrund och de som inte har det känner vikten att finnas där för varandra. 

I dag bor Erik med sin sambo utanför Västerås. Hans förövare finns inte längre. Erik fick aldrig ett förlåt.

– Mina föräldrar konfronterade honom och deras relation bröts ju när jag berättade. De har inte heller haft någon kontakt. Han förnekade ingenting men han sa att han hade hjälpt mig att bli man. Det var mitt fel tyckte han. Att jag hade bett om det här på olika sätt. 

Hit kan du vända dig om ett barn utsätts för övergrepp

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:


Rise 

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.


BRIS 

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen 

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.


UMO 

Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.


Dags att prata om 

Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.


BUP 

Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.

Visselblåsaren  

Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst där man kan anmäla sexuella övergrepp inom idrotten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.