Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hampus, 14, satsar mot att tävla i OS – redan i år

Hampus Winberg, 14, satsar på OS 2021.
Foto: Joakim Agartsson / Privat
Hampus säger att det är viktigt att ha kul för att kunna bli bra.
Foto: Joakim Agartsson / Privat

Den svenska talangen Hampus Winberg, 14, är ett av Sveriges stora framtida OS-hopp. 

För att ge honom rätt förutsättningar har han nu blivit invald i SOK:s stödprogram Topp och Talang. 

Nu siktar Hampus på att ta sig till OS redan år 2021. 

– Mina mål är att vara en förebild för unga skateboardåkare, ha kul och bli bäst i världen med ett OS-guld, säger Hampus. 

På nyårsafton fick Hampus Winberg, 14, från Varberg veta att han kommit med i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Hampus är en av ett 30-tal unga aktiva som finns med i programmet med syftet att skörda framgångar på OS 2028 och 2032.

– Det känns jättebra. Jag lägger ner många timmar i veckan på att bli så bra som möjligt. Det känns bra att få bekräftelsen att det är värt att fortsätta träna.

Hur tror du att det här kommer förändra ditt idrottande? 

– Jag tror att det kommer bli en stor möjlighet till att söka bidrag för att kunna åka på fler internationella tävlingar som kan leda till ännu större tävlingar. 

Även om målet med programmet är att vara så bra som möjligt till OS 2028 och 2032, har SOK på sin hemsida skrivit att Hampus har förutsättningarna för att nå framgångar redan år 2024 i Paris. 

– Jag har väldigt stora mål och mina mål är att kvala in till OS 2021 nu som ett träningsår och lära mig formatet och hur det ser ut, så att jag kan prestera bra 2024. Jag hoppas att 2024 blir mitt genomslagsår. 

”Har träffat många kompisar”

Hampus har skejtat sedan han var fem år gammal och nu lägger han tre till fyra timmar på vardagar och fem till sex timmar på helgerna på att träna. 

– Jag testade lite med min pappa. Jag tycker det är roligt för det finns alltid mer att lära sig, man kan utvecklas och man får vara med kompisar. Man kan åka till skejtparken och ha kul samtidigt som man tränar hårt för att nå sina mål. 

Han har även testat på andra sporter som fotboll men upplägget kring skateboard passade Hampus bättre. Han gillar att man kan utvecklas i sin egen takt och att man inte är styrd till fasta träningstider.

– Jag har träffat många kompisar. Både unga och äldre. Det är ju inga schemalagda tider så det är unga och äldre där samtidigt. Jag har träffat många internationella kompisar också. 

Stor gemenskap inom sporten 

Han säger att skateboardvärlden är som en liten familj.

– Tävlandet är en sån liten del av sporten. Alla tränar med varandra, har kul och reser med varandra. Tävlandet är bara en liten del av all den tid man är tillsammans. 

Nu ser Hampus fram emot att att kvaltävlingarna till OS 2021 drar i gång. Förhoppningsvis åker han till Peru i mars. Avslutningsvis har han ett tips till andra som vill testa på skateboard.

– För att bli bra är det bara att åka många timmar i veckan och ha kul. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.