Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarbys nya satsning för unga – fotbollsmatte

I den nya matteboken figurerar både spelare och ledare från klubbens a-lag.
Foto: Hammarby Fotboll
Abel Abraham är CSR-ansvarig i Hammarby.
Foto: Hammarby Fotboll

Hammarby Fotboll fortsättar att arbeta hårt med CSR-projekt Samhällsmatchen. 

Nu har klubben tagit fram ”Fotbollsmatte” som strävar efter att göra matematik roligare – och uppmuntra barn till rörelse.

– Det handlar om att försöka aktivera barnen med fotboll och matte som verktyg, säger Abel Abraham som är CSR-ansvarig i klubben. 

”Vladimir är i superform och har gjort 9 mål på de första 45 minuterna mot AIK.Men han gör även 2 mål i andra halvlek – som blir bortdömda. Hur många godkända mål gör han totalt?”

Ovan är ett exempel på hur en matteuppgift kan se ut i Hammarby Fotbolls egen mattebok ”Fotbollsmatte” som riktar sig till barn i årskurs fyra. Initiativet är en del av klubbens CSR-projekt Samhällsmatchen. Föreningen samarbetar med ett stort antal skolor i södra Stockholm och Abel Abraham som är CSR-ansvarig berättar att första utgåvan ”Fotbollsmatte” har fått ett fint mottagande. 

– Jag var inne och tittade precis och det är redan över tusen unika personer som har varit inne och laddat ned pdf:en. Det är jätteskoj. Vi är fortfarande i lanseringsarbetet tillsammans med Stena Fastigheter men vi kommer bara att öka. Jag har fått grymt mycket mejl och positiv respons från olika typer av aktörer, säger han och tillägger:

– Det är Inte bara hammarbyare. Det är vuxna och engagerade människor som bara tycker att det är svinkul att vi gör det här helt enkelt. Det är grymt kul och uppskattat än så länge. 

Vill väcka nyfikenhet och skratt

Uppgifterna i matteboken är uppdelad i två delar – och förhoppningen är att det ska väcka nyfikenhet för både rörelse och matematik hos barnen. 

– Första delen behandlar en mer traditionell matematik som ”ett plus ett blir två”, sen har vi en del som handlar mer om rörelsematte. Det handlar om att försöka aktivera barnen med fotboll och matte som verktyg, säger Abel Abraham och fortsätter: 

– Det speciella med den här matteboken är att vi använder våra spelare i talen. Barnen får använda sig av spelare som de känner igen – och som de ser på tv när de spelar matcher – i själva mattetalen. Hur vi har formulerat frågorna handlar också om att väcka nyfikenhet och skratt. 

Han hoppas att deras initiativ kan vara med och bidra till att sänka tröskeln för rörelse. 

– Barn är så smarta, de vet att rörelse är viktigt för dem, det som de behöver hjälp med är kanske motivation och jag tror och hoppas att vi kan vara med och bidra med det med den här matteboken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.