”Hade aldrig hänt innan – kommer inte hända igen”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magnus Gustafsson, Christian Bergström och Janne Apell
Stockholm Open 1998
Foto: BJÖRN LUNDBERG

Tennisprofilen Magnus Gustafsson var en av våra mest framgångsrika tennisspelare med tio titlar och miljontals dollar i inspelade pengar. 

Nu är han en framgångsrik affärsman med många järn i elden.

Men hans hjärta klappar för något alldeles speciellt och ideellt.

– Föreningsidrott är mitt kall i livet. Jag brinner för det, säger han.

Magnus Gustafsson spelade på touren i 16 år. Det var en ovanligt lång tid jämfört med många andra spelare. 

– Jag hade en fantastiskt rolig karriär med många andra svenska spelare runtomkring mig och en brinnande coach vars entusiasm smittade av sig.

Coachen hette Tim Klein och hade ett ovanligt stort inflytande på Magnus och många andra svenska spelare.

Tim Klein basade till en början över ett 15-tal ungdomar i tolvårsåldern.

– Fem av oss blev till slut topp 100 i världen. Det hade aldrig hänt tidigare och det kommer aldrig upprepas, säger Magnus.

Magnus, som i dag hunnit fylla 52 år, ser tillbaka på sin karriär på touren med glädje. Han nämner kamratskapet och den outtalade kod som fanns bland spelarna där man mötte varandra med respekt så länge man inte passerade gränsen.

– Det gjorde att man kände sig trygg i gruppen. Alla jobbade för alla trots att vi var konkurrenter. Vi reste tillsammans som ett lag trots att det var en individuell idrott.

Småskadorna var förstås irriterande, för att inte tala om förlusterna även om han kunde skaka av sig dem efter ett tag. Efter hand började resorna bli slitsamma. Och Magnus säger att han alltid varit lite hemmakär.

År 2001, några månader innan han skulle fylla 35 år, lade Magnus racketen på hyllan - åtminstone i tävlingssammanhang.

– Det var en kombination att av att kroppen sa ifrån och att jag kände att jag inte skulle kunna prestera mitt livs bästa tennis.

”Fick börja från ruta ett”

Många elitidrottsmän känner en tomhet i tillvaron strax efter den aktiva karriären. Men Magnus hade förberett sig väl och hade en plan inför framtiden. 

– Visserligen fick jag börja om från ruta ett. Jag lämnade något jag kunde väldigt bra till att kasta mig in i yrkeslivet på en gång.

Redan 1996 hade Magnus, hans bror och en kompis startat ett distributionsföretag. Det skulle bli hans nya liv efter tennisen. 

Han hade också talat om för alla vänner året innan han lade av att det skulle bli sista säsongen.

– Jag visste att efter karriären byter jag ut tennisbanan mot en kontorsstol.

Under tenniskarriären hade han byggt upp ett stort nätverk av goda kontakter som han räknade med att kunna få god hjälp av när han gick över till affärslivet.  

I dag jobbar Magnus även med installationer av tennisbanor och konsultverksamhet. 

Han trivs jättebra med jobbet men berättar att det brinner en alldeles speciell låga för hans många ideella projekt. 

För sju år sedan startade han projektet ”Små Lirare”. Det började med att mellansonen skulle fylla åtta år.

– Och jag ville ge honom samma roliga resa som jag hade i idrottslivet. Han höll på med tre sporter samtidigt.

Magnus lyfte på telefonen och ringde runt till en rad tennisklubbar i Göteborgsområdet och fick tag i 16 intresserade barn som ville träna med honom. 

 – Vi träffades och hade en massa roliga tennislekar. 

Föräldrarna ställde upp

Magnus son blev eld och lågor och ville fortsätta träffas. Det ville de andra barnen också. Gruppen växte och snart var de 30. Där gick gränsen för Magnus som började leta efter andra eldsjälar som kunde ställa upp med träning.

Till slut var de 180 och en rad tränare och föräldrar. 

– Mycket baserade sig på ideell verksamhet från föräldrarna, men där jag var spindeln i nätet och där jag förklarade hur man skulle göra och vad man inte skulle göra. 

Det har blivit upp till 200 timmar om året. 

Magnus tror mycket på spontaniteten för att kunna känna glädjen inför idrotten, inte bara som en väg till större framgångar utan även för att man ska kunna fortsätta att träna och känna gemenskap.

– Man ska ha roligt och bygga värdegrunder redan vid 7-8 års ålder. Det handlar om ödmjukhet, kamratskap respekt. 

Han berättar att man återkommer till värderingarna nästan varje gång man träffas för att träna. Det handlar till exempel om att man bemöter sin motspelare med respekt och värdighet. 

– Föreningsidrotten i Sverige är jätteviktig. Jämför man med många andra länders föreningsverksamhet så är Sverige världsledande. 

Efter 16 år på touren över hela världen bör Magnus veta vad han pratar om. 

– Det finns så många helt otroliga ledare och eldsjälar som aldrig får den uppmärksamhet de borde få.

Finns det några hot mot föreningsidrotten?

– Det är klart att datorisering och mobiltelefonen är ett jättehot. Men man kan inte bara skylla på barnen. Barnen är inte lata. Det är ett annat samhällsklimat i dag. Det är vi vuxna som inte gör det tillräckligt intressant för barnen. Vi kan vara bedrövliga.

I fjol startade Magnus Gustafsson tillsammans med de gamla tennisvännerna Jan Appell och Christian Bergström Team Klein AB. Namnet är en hyllning till gamle tennistränaren Tim Klein.

Själva träningsgruppen heter Klein Players. Här finns ett par anställda tränare på deltid. 

– Man kan säga att det är lite av en fortsättning på ”Små Lirare”. Vid 13-14 års ålder kan det behövas fler komplement i den dagliga klubbträningen för att man ska fortsätta vilja spela tennis. 

Här tänker sig Magnus och hans kompisar att man kan hjälpa till med fysiken, tekniken och taktiken. Tanken är att man tillsammans med klubbtränarna ska kunna utbyta idéer för att alla ska kunna utvecklas. 

– Vinnarna blir barnen. Här fortsätter vi att bygga på med värdeord och trygghet. 

Kommer vi få några nya stjärnspelare på topp 20-30-listan?

– Chansen att få en topp 20-spelare är relativt liten. Det är inte för att man gör ett dåligt jobb utan du måste ha flyt också. Jag tycker vi ska glömma resultaten för ett ögonblick och titta på hur många som fortsätter spela i stället.

– Men får vi behålla all den entusiasm som finns i dag så tror jag vi får den där topp 20-spelaren en vacker dag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.