Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasterna tar ställning mot övergrepp i idrotten

Örnsköldviks gymnaster höll en föreställning med röda munkavlar för att symbolisera tystnadskulturen.
Flera i gruppen säger att de varit med om fysisk och psykisk misshandel från tränare.

Under årets julavslutning bjöd gymnasterna i Örnsköldsvik på mer än en uppvisning. 

Med röda band runt munnen tog de ett ställningstagande mot övergrepp inom idrotten.

Och det inför fullsatta läktare. 

– Vi har vågat prata om det här, öppna munnen och bryta tystnadskulturen, säger Jennifer Pettersson, huvudtränare ÖGK.

I svarta klänningar, med röda munkavlar och till låten Speechless av Naomi Scott bjöd ÖGK:s gymnaster i Örnsköldsvik på en stark uppvisning på föreningens julshow. Tillsammans ville de visa sitt ställningstagande. Övergrepp och kränkningar inom idrotten är inte acceptabelt, samtidig som de ville hylla alla som vågar stå upp mot beteendet. 

– Om vi backar bandet till 2016 var vi några gymnaster som gick ut med att en tränare psykiskt och fysiskt misshandlat oss. Det har varit en väldigt lång väg. Det var därifrån den här idén kom. Den senaste tiden har i alla fall jag fått många meddelanden från både konståkare och gymnaster om samma sak. Att de är drabbade av ett sånt ledarskap men att de inte vågar säga någonting på grund av att de blir utfrysta, säger Jennifer Pettersson. 

”Har behövt berätta om och om igen”

Flera i gruppen vittnar om fysiska och psykiska övergrepp från en tränare. Tidigare i år beslutade gymnastikförbundet att tränaren är olämplig och inte kommer få några fler förtroendeuppdrag. Jennifer som själv upplevt övergreppen får ofta höra både från gymnaster men också från bland annat konståkare att beteendet fortfarande finns. 

– Tyvärr tror jag att det är mer utbrett än vi vet om och att mörkertalet är stort. Men jag känner fortfarande att gymnastikförbundet vill göra en förändring. Vi har kämpat i fyra år och äntligen känns det som att de vill göra en förändring. Men det har tagit för lång tid, fyra år. Vi har fått berätta vår historia om och om igen. Det ska inte behöva vara så. Speciellt inte när det handlar om barn. De ska inte behöva sitta och berätta för nya människor vad de varit med om.

”Allt bara kom från hjärtat”

Rörelserna tillsammans med musiken och rekvisitan.

– Vi gör det här för att vi har vågat prata. Vi har öppnat munnen och brutit tystnadskulturen. Så kom vi på att de kunde ha de röda banden runt munnen och ta av sig dem mot slutet för att visa det. Du kan förmedla jättemycket känslor inom gymnastiken. Så för oss var det ett perfekt tillfälle att få fram det här i både text, musik och med kroppen och ansiktsuttryck. Det är ju en estetisk idrott och känslorna kom direkt inifrån. Det var inte planerat hur de skulle se ut i ansiktet utan allt kom bara får hjärtat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.