Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasieungdomar får börja träna igen

Amanda Lind meddelade under onsdagens presskonferens att man nu även låter äldra ungdomar återgå i träning.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har aktiviteter inomhus begränsats.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Nu får även äldre ungdomar börja träna organiserat igen.
Det meddelade regeringen under torsdagens presskonferens.

– Vi vet att fritidsaktiviteter både idrott och kultur är så viktigt för ungas hälsa och välbefinnande. Det är viktigt både nu och på sikt, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). 

Åldergränsen för vilka barn och unga som fått idrotta organiserat under coronapandemi har tidigare gått vid barn födda 2005 och senare. Men under torsdagens presskonferens meddelade Amanda Lind och regeringen att även äldre ungdomar kan återgå. 

Det nya beskedet innebär att barn och unga födda 2002 och senare bör komma i gång med sina aktiviteter så fort det går. Man anser nu att det är farligare för hälsan att fortsatt hålla dem borta från idrotten. 

– Vi vet att fritidsaktiviteter både idrott och kultur är så viktigt för ungas hälsa och välbefinnande. Det är viktigt både nu och på sikt. Därför har Folkhälsomyndigheten bedömt att vi nu kan öppna upp för fritidsverksamheter även för de äldre tonåringarna. 

Hon fortsätter: 

– Fördelarna att hålla öppet väger över. Att kunna hålla öppet fritidsaktiviteter och att låta de äldre tonåringarna gå tillbaka till idrottsträningarna eller kunna fortsätta med sin teatergrupp. Naturligtvis ska man följa de allmänna råden restriktionerna från Folkhälsomyndigheten men att man nu ska kunna återgå till så normala aktiviteter som möjligt. 

”Har hela tiden värnat om barn och ungdomar”

Varför kommer det här beskedet just nu? 

– Det handlar ju helt enkelt om att vi fortfarande är i ett allvarligt smittläge. För några veckor sen såg det ännu mer ansträngt ut. Då var bedömningen att vi tog ett första steg med de yngsta barnen. Sen har jag hela tiden sagt att det var oerhört värdefullt om vi kan öppna även för de äldre tonåringarna och nu är vi där. Det är väldigt, väldigt viktigt. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen anser att det är mer hälsofarligt att hålla barn och ungdomar borta från idrotten än att låta dem idrotta. Men Amanda Lind står fast vid att det har varit nödvändigt att stoppa idrotten under den begränsade tiden. 

– Ja, vi hart ju genomfört en mängd åtgärder i hela samhället sen pandemin startade och nu under andra vågen har det varit en väldigt allvarlig smittspridning. Under ett hårt läge har restriktionerna varit väldigt tuffa gentemot väldigt många grupper och verksamheter. Men regeringen har hela tiden velat värna om barnen och ungdomars fritid och skolgång. Därför är det här det första vi öppnar upp. 

Måste fortsatt hålla i

Hon vill även understryka att det inte är läge att ta restrektionerna på mindre allvar och att idrotten fortfarande kommer se annorlunda ut.

– Sen ska man säga att det fortsatt är ett väldigt allvarligt smittläge och det är fortsatt hårda restriktioner över samhället. Det är viktigt att säga att nu är det inte läge att slappna av utan nu ger vi de unga möjlighet att återgå till fritidsverksamheter, men i övrigt måste vi hålla i så att inte smittan ökar. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.