Gymnasieskola utreds för kränkande inkilning

Maja Strand (till vänster) berättar att hon endast hade positiva upplevelser av sin nollning på Marks gymnasium.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
En händelse
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Elina Olssons lagfoto på RIG Mark.
Foto: Estetprogrammet på Marks gymnasium / Privat
Flera elever på Marks riksidrottsgymnasium vill ge sin version av nollningskulturen på skolan.

I höstas spreds en film där flera äldre elever ger sig på en yngre elev med blöta handdukar vid ett elevboende i Skene.

Efter händelsen har Marks kommun startat en utredning om skolans nollningskultur. 

Nu vill andra elever – som inte var en del av den händelsen – ge sin bild av skolan.

– Jag skulle säga att det är väldigt otypiskt oss, säger Felix Broström som går tredje året.

I början av oktober flöt en oroväckande historia upp till ytan från ett riksidrottsgymnasium (RIG) i Marks kommun. 

Tidigare i höst ska flera elever på gymnasiets elevboende i Skene ha utdelat snärtar med blöta handdukar mot en yngre elev som låg på golvet, i samband med en nollning. Händelsen filmades och delades i chattar efteråt. När filmen nådde Svenska Basketförbundet och skolan upprättades en polisanmälan med brottsrubriceringen misshandel.

– Det är fruktansvärt att se. Det är inget man vill se på sin skola, sa ansvarig rektor Johan Westerberg till SVT Sport efter att händelsen polisanmälts. 

Förundersökningen för det som hände på elevhemmet i Skene är i dag nedlagd då brott inte kunde styrkas, enligt SVT Sport. Men efter det som hänt har Marks kommun startat en utredning för att se om detta är en engångsföreteelse eller om inkilningskulturen sitter i väggarna på Marks gymnasium, rapporterar SVT.

Skolan tar starkt avstånd från händelsen och kallar alla former av kränkningar inom skolans verksamhet för ”fullständigt oacceptabla”. De har även valt att göra en intern utredning. Så här skriver de på sin hemsida

”Vi kan konstatera att vi behöver förstärka vårt förebyggande och främjande arbete mot kränkningar för att sådana här händelser inte ska kunna uppstå i framtiden. Vi känner inte igen den bild som sprids i media om att elevboendet präglas av maktstrukturer, rädsla och våld men vi tar uppgifterna på största allvar.”

Det är inte första gången Marks gymnasieskola uppmärksammas för sin nollningskultur. 2015 kritiserade Skolinspektionen Marks gymnasium efter vittnesmål från elever och lärare om att elever kastar ägg på andra elever, åldershierarki och snaggning av förstaårselever, enligt Sveriges Radio.

Inkilning inom idrotten

Inkilning har varit ett hett debatterat ämne inom idrotten på sistone. I en sändning berättade Viaplays hockeyexpert Erik Granqvist om vad han blev utsatt för som ung rookie under en nollning. Efter det har samtalet tagits vidare och flera hockeyspelare har berättat om sina erfarenheter.


SportExpressen undersökte därefter hur inkilningskulturen såg ut inom SHL i dag – och de flesta spelare vittnar om att det går åt rätt håll även om inkilningar fortfarande förekommer.

”Förstår det som en händelse som gått över styr”

Nu får elever, som inte var en del av den anmälda händelsen, för första gången ge sin bild av nollningskulturen. SportExpressen har pratat med sex elever som går, eller nyligen har tagit studenten från RIG Mark. De flesta intygar att det förekommer någon form av nollning men att det i regel inte går över styr och blir förnedrande. Det som hände den dagen i augusti talas om som en engångshändelse.

– Jag skulle säga att det är väldigt otypiskt oss. Jag har gått här i tre år och har aldrig varit med om något liknande, säger Felix Broström, som går i trean på RIG Mark.

Det var först en månad efter att händelsen ägt rum som en polisanmälan gjordes och en utredning inleddes.

Elina Olsson, som även hon går i trean på RIG Mark, har bott i Mark i hela sitt liv. Hon menar att nollningar överlag inte finns på RIG Mark. 

– Jag tycker att nollning är ett så laddat ord. Det är som att ”nu är det nollning och nu ska det hända dåliga grejer”. Men det har alltid varit väldigt frivilligt, säger hon. 

”Nollning” är ett för hårt ord 

Flera av de som SportExpressen pratat med tycker att ordet ”nollning” är för grovt för det som de själva varit med om vid andra tillfällen.

– En av nollningssakerna var väl att de nya skulle raka av sig håret inför lagfotona som tas i början av läsåret. Så att man kunde se vilka som var det nya, men det var absolut inget tvång utan det var frivilligt. I alla fall när jag gick där. Jag vet inte hur det var tidigare år, säger Jacob Jangered som tog studenten från RIG Mark i våras. 

Andra elever vittnar om liknande händelser, att killar i ettan skulle snagga håret och att man som rookie fick plocka ner korgar och fylla på vattenflaskor. 

– Jag tror att nollning förekommer i nästan alla sporter. Det är klart att det kan ha förekommit, men inte till den graden att jag tyckte att det var jobbigt. Det vi hade tycker jag inte ens kan kallas nollning, man borde inte använda det ordet, säger Maja Strand som även hon tog studenten från RIG Mark i våras.

Felix Broström berättar att han var en av dem som snaggade huvudet i ettan. Men han upplevde inte det som någonting jobbigt, utan som någonting roligt han och hans jämnåriga kompisar gjorde. Enligt Johan Westerberg är just snaggningar någonting de pratar med eleverna om under läsåret. 

– Varje år pratar vi med eleverna om att det kan uppfattas som en kränkning, både innan och efter fotograferingen. Men vi är ju inte med dem hela tiden, dygnet runt, säger Johan Westerberg till SVT Sport. 

Flera av eleverna berättar att de ser en invigningsritual som ett gemenskapsbildande evenemang, men menar samtidigt att det är en balansgång som kan gå över styr och då bli nollning. 

Finns det en poäng med nollningar eller borde det egentligen förbjudas helt? 

– Det kan vara lite både och så klart. Även fast det inte är tvång så blir det ju lite press liksom. Men samtidigt var det ett av de första tillfällena som vi alla var samlade, tjejer och killar, för vi bor ju i samma hus liksom, säger Jacob Jangered. 

– Det är klart att det kan gå över styr och det kan vara någonting som blir väldigt negativt. Men så länge man håller det på en rätt nivå vilket jag upplever att vi gjorde, säger Maja Strand.

SportExpressen har sökt Johan Westerberg, som hänvisar till uttalandet på deras hemsida. 

LÄS MER: ”Jag tänkte: Hoppas att planet störtar nu” 

LÄS MER: ”Har handlat om att supa sig redlös” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.