Gullmarsvallen – mellan saltvatten och klippor

Gullmarsvallen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Gullmarsvallen ligger precis vid havet mellan klipporna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Torgny Jansson, enhetschef Fritid vid Lysekils Kommun.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Gullmarsvallen, Lysekil.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Andreas Wiik, Ordförande LAIK. och Fredrik Nilsson, ordförande Lysekil löp och skidförening.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Torgny Jansson.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Gullmarsvallen, Lysekil.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Stenmuren vid idrottsplatsen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
1 / 9

Fem finalbidrag har röstats fram i SportExpressens tävling ”Sveriges finaste IP”.
Under en veckas tid kommer dessa idrottsplatser att presenteras – och i dag är det dags för Gullmarsvallen i Lysekil – stenhuggarnas mästerverk.

– Jag vågar påstå att det inte finns något liknande i Sverige, säger Torgny Jansson, enhetschef för fritid i Lysekil Kommun.

Vägen till Gullmarsvallen i Lysekil är svårslagen.

Det finns bara en väg med bil, och den går genom ett bostadsområde med stora villor och en lång uppförsbacke innan du möts av en enastående vy.

Vid toppen av uppförsbacken möts du av ett glimrande hav som är kristallklart, stora klippor, och en stenmur så långt ögat kan nå. Vid slutet av nedförsbacken hittar du till slut Gullmarsvallen omgiven av en stenmur på flera hundra meter.

Ett mindre stenkast bort från Gullmarsvallen och entrén ligger stranden Pinneviken.

– De här stenarna har man brutit i Stångehuvud, precis utanför Gullmarsvallen, säger Torgny Jansson och pekar på den jättelika stenmuren som omringar Gullmarsvallen.

Han fortsätter: 

– Men då var det en kvinna som räddade hela området. Hon köpte hela området och i dag är det ett av Sveriges finaste naturreservat, med krypavstånd från vallen, säger Torgny Jansson.

– Det är ett av Västra Götalands sju underverk, konstaterar Fredrik Nilsson, ordförande för Lysekil löp- och skidförening.

”Ingenting utan våra ideella krafter”

Gulmarsvallen och dess stenmur stod klart redan 1933. Men det var inte förrän 1934 som fotbollsplanen och löparbanan som omger fotbollsplanen kunde tas i bruk. Anledningen var att Riksidrottsförbundet på den tiden inte ansåg att anläggningen höll tillräckligt hög klass.

I dag är det främst Lysekil Allmänna Idrottsklubb och Lysekil löp- och skidförening som använder Gullmarsvallen, tillsammans med skolklasser. De hur i sin tur anläggningen av Lysekils kommun, som äger Gullmarsvallen.

Andreas Wiik, ordförande för Lysekil allmänna idrottsklubb, är uppvuxen i Lysekil och som ung spelade han fotboll på Gullmarsvallen.

– För mig har det betytt väldigt mycket. Jag är uppvuxen här och jag har varit på alla konserter som har varit här, och nu är jag ordförande i föreningen. Så Gullmarsvallen betyder mycket för mig, säger Andreas Wiik och fortsätter:

– Men vi hade inte varit någonting i dag om det inte vore för våra ideella krafter och de pensionärer som går här och fixar i ordning. De är grymma.

Fredrik Nilsson är också uppvuxen i Lysekil och på Gullmarsvallen.

– Gullmarsvallen har ju alltid funnits med en, sedan barnsben. Det är väldigt familjärt här och samverkan fungerar bra, och man får energi bara av att vara här, säger Fredrik Nilsson.

Klassiskt möter naturen

När man väl har tagit sig in på Gullmarsvallen möts man av två världar. På vänster långsida en klassisk sittläktare i trä, och på höger långsida en unik och annorlunda sittplats – på klipporna.

– Det är lite vädret som avgör vad man väljer. Det är inte så kul att stå på klipporna när det regnar och blåser i ansiktet på dig, säger Fredrik Nilsson.

Klipporna, som är synonyma med Västkusten och Lysekil, omringar hela Gullmarsvallen och precis utanför entrén, ett mindre stenkast bort, ligger stranden Pinneviken och naturreservatet Stångehuvud. Högst upp på klippläktaren har LAIK, Lysekil Allmänna Idrottsklubb byggt sin klubbstuga – med utsikt över havet och Gullmarsvallen.

Några meter nedanför klubbstugan finns det två bänkar.

– Det är här hedersmedlemmarna sitter, säger Andreas Wiik och fortsätter:

– Det är inte mycket som slår att sitta här på berget och dricka en kaffe, och titta på vad som helst egentligen, säger Andreas Wiik.

Just den här dagen är det en skolklass som har lektion på Gullmarsvallen. Aktiviteten för dagen är frisbee golf. Från klipporna ser de nästan ut som myror och frisbeen syns knappt.

”Det var 24 000 besökare då”

I dag är det tomt på klipporna, men annorlunda var det 2004 då Gyllene Tider var på besök.

– Det var 24 000 betalande besökare då, det är det mesta vi har haft, säger Torgny Jansson.

Hur fick alla plats?

– Du kan ju mäta berget om du vill, så märker du. Det är väldigt stort.

Torgny Jansson, Andreas Wiik och Fredrik Nilsson var bland de 24 000 som befann sig på Gulmvarsvallen den dagen i en kommun med mindre än 15 000 invånare då. Enligt Andreas Wiik hade även ett 20-tal båtar lagt an vid havet precis utanför Gulmarsvallen för att se konserten.

– Det var helt galet. Det var så mycket båtar så du kunde gå över havet genom att gå på båtarna, säger Andreas Wiik.

– Det var en häftig känsla av att stå här inne. Jag tror alla i Lyskil var här, jag tror inte någon missade konserten, säger Fredrik Nilsson.

De som inte betalade för konserten stod på ”Snikens kulle”, som det heter. Belägen bakom ena kortsidan, utanför det inhägnade området, kan man få en glimt av Gullmarsvallen.

– På alla konserter förr så satt man antingen där, eller utanför entrén. Till slut fick man ändra på scenerna och man fick flytta så att de inte såg något, säger Andreas Wiik.

Gullmarsvallen – hem för stjärnorna

Gyllene Tider har spelat fyra gånger på Gullmarsvallen, senast 2019. Robyn, Håkan Hellström, Tomas Ledin, Båtrock och Beachboys är bara några av kända artister som också spelat på Gulmarsvallen.

– Det finns nog ingen stor och känd svensk artist som inte har spelat här, eller framför allt, inte velat spela här, säger Andreas Wiik.

Torgny, Andreas och Fredrik minns tillbaka på när konserten ”Rocktåget”, som anordnades av Tomas Ledin, kom till Gullmarsvallen. Kvällen när Tomas Ledin skulle uppträda blåste det upp till storm.

– Presenningen som höll uppe hela scenen och som var i bakgrunden höll på att flyga bort. Då fixade vi hit två stora hamnkranar som fick ställa sig bakom scenen och hålla uppe presenningen. Det är ett bra exempel på hur vi jobbar här, med smarta lösningar, säger Torgny Jansson.

Unika win-win-metoden i Lysekil

När föreningarna vill renovera eller fräscha upp något på Gullmarsvallen är det föreningarna själva som står för jobbet, medan kommunen tillhandahåller material. En win-win-situation för alla, menar Torgny.

– Om LAIK vill måla om tillexempel, då köper vi färgen och så får de måla. Kommunen får en lägre kostnad eftersom de utför arbetet, och föreningarna får en finare miljö, win-win, konstaterar Torgny.

Gemenskapen är nyckelordet för föreningarna. Enligt Fredrik Nilsson har man låga medlemsavgifter och inga träningsavgifter, detta för att locka till sig så många ungdomar som möjligt.

– Det är bättre att få hit så många som möjligt. Grejen är att vi ska vara tillsammans och göra detta ihop, säger Fredrik.

Föreningarna anordnar flera aktiviteter.

Bohuslän näst största lopp, Musselloppet, startar och har mål på Gullmarsvallen. Fotbollsföreningen, LAIK, anordnar varje år Gullmarscupen, som i år fick ställas in på grund av corona.

– Vi hade runt 70 lag som var anmälda, så det var väldigt tråkigt. Ett stort tapp för oss ekonomiskt också. Men vi siktar på att anordna igen nästa år, säger Andreas Wiik.

”Finns inget finare än Gullmarsvallen”

Vad skulle det betyda för er att få vinna den här tävlingen?

– Det betyder mycket för oss att uppmärksammas. Dels har vi en fantastisk anläggning och sedan ger detta ringar på vattnet, att man vill besöka Lysekil och komma hit. Det är lite så vi jobbar, att göra Lysekil mer attraktivt, säger Torgny Jansson.

Jag ställer frågan rakt ut, till alla tre, om de skulle bli förvånade om de inte vann tävlingen.

– För oss finns det inget finare än detta, så är det, svarar alla tre i kör.

Torgny fortsätter:

– Gullmarsvallen är väldigt unik och de andra bidragen är också jättefina med sina lägen. Men jag vet inte om man kan slå detta? Det blir svårt.

Torgny jämför Gullmarsvallen med Eiffeltornet.

– Det är inte som Eiffeltornet, men det är åt det hållet. Man åker till Paris för att se Eiffeltornet, på samma sett vill vi göra med Gullmarsvallen. Man åker till Lysekil för att besöka Gullmarsvallen, säger Torgny som också har ett tydligt mål till nästa sommar.

– Det är att få hit Robyn och Zara Larsson. Jag jobbar på det.

Gullmarsvallen

Namn: Gullmarsvallen 

Mått: 100x60 meter 

Underlag: Gräs

Lagets hemmaplan: Lysekil Allmänna Idrottsklubb 

Omgivning: Ligger intill havet med klippor som omringar idrottsplatsen. Utanför entrén ligger stranden Pinneviken och naturreservatet Stångehuvud.

Kort historia om IP: Förutom sin vackra miljö så omges idrottsplatsen av en unik granitmur som uppfördes av arbetslösa stenhuggare på 1930-talet. 


Finalist 1: Grännäs IP – hjärtat i Valdemarsvik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.