Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granskar klassfrågan i svenskt föreningsliv

Foto: Martin Kierstein
Foto: BILDBYRÅN

Alla barn har rätt till lek, vila och fritid enligt barnkonventionen.

Men kan alla barn i Sverige delta aktivt på lika villkor? 

Den frågan - och många andra frågor på temat om idrott som klassfråga - kommer SportExpressen Föreningsliv att titta närmare på de närmaste månaderna i vår nya serie ”Allas idrott”.

Sedan den första januari i år är barnkonventionen lag i Sverige. I Riksidrottsförbundets stadgar står det att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen, och i den står det bland annat att alla barn har rätt att vara med i idrottsrörelsen utifrån sina egna förutsättningar.

SportExpressen Föreningsliv kommer därför under våren att titta närmare på vilka som får vara med, vilka som hamnar utanför och även uppmärksamma vad de svenska föreningarna gör för att idrotten ska tillhöra alla. 

Tipsa SportExpressen Föreningsliv

I serien ”Allas idrott” belyser vi jämlikhets- och jämställdhetsfrågan i reportage, granskningar och i poddform. Ni kommer få ta del av historier om föreningar som gör allt för att alla ska kunna delta men också berättelser från dem som kämpar för att kunna ge sina barn chansen till en aktiv fritid, trots knappa förutsättningar. 

Har du ett tips som skulle passa in i serien ”Allas Idrott”? Kanske en förening som gör det lilla extra, en eldsjäl som gör allt för föreningsidrotten eller någon som blivit exkluderad och orättvist behandlad i idrotten? Mejla till foreningsliv@expressen.se eller direkt till våra reportrar elin.kardell@expressen.se, thomas.kingdahl@expressen.se, peter.thunborg@expressen.se.

Ni kan också ringa oss på 08-738 32 05.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.