Grännäs IP – hjärtat mitt i Valdemarsvik

”Carla”
Foto: Olivia Åkerlund
Fredrik Törnborg
Foto: Olivia Åkerlund
Therese ”Tessan” Månsson
Foto: Olivia Åkerlund
Sven-Åke ”Carla” Carlström tittar ut mot ungdomar som spelar fotboll.
Foto: Olivia Åkerlund
Foto: Olivia Åkerlund
Carlaplan
Foto: Olivia Åkerlund
Utsikt över Valdemarsvik
Foto: Olivia Åkerlund
Foto: Olivia Åkerlund
Foto: Olivia Åkerlund
Grännäs IP.
1 / 11

Fem finalbidrag har röstats fram i SportExpressens tävling ”Sveriges finaste IP”.
Under en veckas tid kommer dessa idrottsplatser att presenteras – och i dag är det dags för Grännäs IP i hjärtat av Valdemarsvik. 

Idrottsplatsen som för många är ett ”andra hem”.  

– För en sådan här liten ort så är det en fjäder i hatten att bara vara nominerad men att vinna skulle vara ännu roligare, säger Fredrik Törnborg, ungdomsansvarig i Waldemarsvik IF. 

På Grännäs IP i Valdemarsvik har det skapats historier i flera generationer. 

Inte bara sportsliga meriter, längs kärleksstigen som löper ned till Grännäs Park har många hållit hand och fått sin första kyss. De som är på plats här i dag vittnar om att det finns något för alla, även om mycket kretsar kring fotbollen. 

Fredrik Törnborg, ungdomsansvarig i Waldemarsvik IF, har precis anlänt till idrottsplatsen. Han pekar på en kort äldre man och utbrister: ”Det här är 'Carla', han var min tränare när jag var liten och har även tränat min son när han började spela”. 

Det är en tidig sensommarkväll. Vyn när man kör längs den asfalterade vägen mot idrottsplatsen erbjuder en mäktig utsikt över planerna som är ackompanjerade av den glittrande fjorden. En efter en fylls parkeringen av alltifrån bilar till mopeder. 

Det är träning – och alla är på plats.  

”Han kände inte igen mig – han är väl nyinflyttad” 

Tiden hålls punktligt för klockan fem hörs visselpipan på flera håll. Det är träningar på samtliga tre planerna och bakgrundsljudet den här kvällen är studsande fotbollar. 

Valdemarsvik där Grännäs IP ligger är en relativt liten kommun med drygt 8000 invånare. Inte sällan finns det en person som är extra viktig för ett samhälles föreningsliv. I Valdemarsvik heter han Sven-Åke ”Carla” Carlström.

Han är 84 år och för honom har idrottsplatsen varit ett andra hem sedan femtonåringen från Gryt tog sina första steg på löparbanan som omfamnar fotbollsplanen. 

Planen som nu är en av fem finalister i SportExpressens tävling Sveriges finaste IP. 

– Jag blev så glad när jag såg att vi blivit inskickade. Det var en kille i Gusum som skickade in den tror jag. Jag ringde honom med detsamma, han kände inte igen mig, han var väl nyinflyttad, säger ”Carla” och ler: 

– Jag vet inte vem det var. Men det var skojigt. Nu är det bara att leva på hoppet.

”Brukar jämföra med Zlatan” 

Grännäs IP har funnits sedan cirka 1921 och är platsens ursprungliga fotbollsplan. 

Den ligger ett stenkast från viken och är ombonad av stora mäktiga ekar. Längs ena långsidan står idrottsplatsens träinredda paviljong stadigt. Den har tack vare ambitiöst underhåll behållit sin charmiga glans från unga dagar och fungerar fortfarande som omklädningsrum. 

Sedan 2007 är den döpt till Liedholmsplan efter Valdemarsvikprofilen Nils Liedholm som gick bort samma år. Liedholm hade en framgångsrik fotbollskarriär som tog avstamp just här. Genom åren satte han avtryck som både spelare och tränare i Italien, då främst i AC Milan under tidigt 60-tal. Han har även en ungdomscup uppkallad efter sig.

– Ungdomarna i sig vet inte så mycket om Nisse Liedholm men vi brukar jämföra honom med Zlatan på invigningen i hur stor han var, säger Jesper Filipsson som är ordförande för Liedholmcup. 

Eldsjälen Sven-Åke ”Carla” Carlström beskriver att han själv inte varit någon stor fotbollsspelare, men som många vet så är egenskaper utanför planen minst lika viktigt för en idrottsplats och en förening. ”Carla” har varit medlem i Waldemarsvik IF sedan 1953. 

Han har bokstavligen gjort allt. 

”Carla” har ställt upp som funktionär när det varit evenemang på Grännäs IP, varit ordningsvakt på midsommarfesterna och suttit med i styrelsen i Waldemarsvik IF. Sitt främsta avtryck har han dock gjort som tränare för klubbens barn och ungdomar. 

– Det betyder mycket för våra ungdomar att ha en sådan här plats. Jag vet killar som varit lite på dekis som jag har övervakat lite och de är fina samhällsmedborgare nu, berättar eldsjälen. 

Sven-Åke ”Carla” Carlström har fått en ”egen” plan
Foto: Olivia Åkerlund / Expressen

Idrottsplatsen är alltid öppen

Ett ”övervakande öga” är dock en underdrift i sammanhanget. 

Under kvällen berättas det om hur han hjälpt ungdomar med begränsad ekonomi. Han har kört de till och från träningarna på Grännäs IP och köpt fotbollsskor till de som inte har haft råd. 

För att hylla hans arbete döptes ifjol den nyaste planen, som ärvt en bänkrad av Östgötaporten, efter honom till ”Carlaplan” när Waldemarsvik IF hade 100-årsjubileum. 

– Tänk att få spela på en sådan här fin plan, det har jag aldrig fått göra, säger ”Carla” när han går längs sidlinjen där P14-laget spelar på planen uppkallad efter honom.  

– Jag kommer ihåg när vi tränade på grus, tidigare år har vi spelat fotboll på isen där ute, säger han och pekar på viken:

– Då fanns det ingen plan att spela på men nu finns en konstgräsplan. 

Konstgräsplanen är den tredje planen på området vid Grännäs IP. 

– På konstgräset kan man gå ut och spela året runt, även på vintern, då tänder man bara en tvåtimmars -timer. Vem som helst kan spela här, det finns inga lås, inga grindar, alla är välkomna. Den ligger så bra, det finns inga grannar och så där, säger Fredrik Törnborg, ungdomsansvarig i Waldemarsvik IF, som är kvällens guide. 

Fredrik Törnborg visar upp Grännäs IP
Foto: Olivia Åkerlund / Expressen

”En fjäder i hatten att vara nominerad” 

De yngre spelarna har avslutat sina respektive träningar och i stället ansluter vuxna för att spela såväl tennis som padel den här soliga onsdagskvällen. Runt om i området finns även motionsspår, utegym och inte minst den stora campingen. 

Fredrik Törnborg berättar hur viktigt det är att det finns aktiviteter som tillgängliga för alla medan han promenerar ned mot Liedholmsplan. Här hade klubben en gång i tiden en aktiv friidrottssektion, något löparbanan vittnar om. Numera används den mest under friluftsdagar. 

Törnborg pustar ut när han ställer sig på gräsplanen och pekar på omgivningen. 

– Det är fantastiskt med de här stora ekarna runtom och publiken som sitter högt upp och bara kan njuta. Detta är hjärtat av Grännäs IP och den ligger lite lugnare. Den här planen andas lite mer själ än vad den andra (Carlaplan) gör. 

Alice Karlsson och Elsa Tholander spelar i F14-laget och har spelat tillsammans i Waldemarsvik IF sedan de båda var fem år. Grännäs IP är en viktig plats för dem. 

– Det är fint här, det är mycket fina planer och folk som kör. Och så är det campare här så det blir en härlig omgivning tycker jag, säger Alice Karlsson. 

Vad skulle det betyda om Grännäs IP vann Sveriges finaste IP?

– Det skulle vara kul. Då kanske flera åker hit och kollar för att det är så fint, Valdemarsvik är ju väldigt litet och många vet kanske inte om att vi har det så här fint, säger Elsa Tollander. 

Fredrik Törnborg instämmer i det ungdomarna sagt. 

– Det här är en underbar plats att vara på. Det är en ynnest. Jag hoppas verkligen att vi kan vinna det här. För en sådan här liten ort så är det en fjäder i hatten att bara vara nominerad men att vinna skulle vara ännu roligare. 

”Alla har någon relation till Grännäs” 

Historierna om platsen är många. 

Alltifrån de om ”Kärleksstigen”, ”Carla” som tränat tre generationer i fotboll till livsberättelserna om människor som flyttat från krigsdrabbade länder och hittat ett sammanhang på fotbollsplanen. 

– Alla som är från Valdemarsvik har någon relation till Grännäs, det behöver inte bara vara fotboll. Fotbollen är en bit men den är mycket mer central än så. Här ute lever man och andas, säger Fredrik Törnborg. 

Kvällen lider mot sitt slut. Belysningen har tänts på konstgräsplanen där klubbens herrlag spelar. De ska spela matcher på konstgräs till helgen och måste vänja sig vid underslaget.

Therese ”Tessan” Månsson driver kiosken på Grännäs IP
Foto: Olivia Åkerlund/Expressen

Klubbhuset och kiosken har stängt sen länge men kvar dröjer sig ändå Therese ”Tessan” Månsson. I stället för att åka hem står hon på verandan och ser kvällssolen som sänker sig över Carlaplan.  

Hon är uppväxt i Valdemarsvik och började hänga på Grännäs IP när hon träffade sin man som spelade fotboll. Nu spelar även parets barn fotboll och för tre år sedan tog hon över ansvaret för kiosken. 

– Man blir hemmablind, det är så fint. Kommer man på vägen här uppe och stannar och tittar på havet också, det är ju helt fantastiskt. 

Grännäs IP

Namn: Grännäs IP 

Mått: Carlaplan 105x65 Liedholmsplan 100x60

Underlag: Gräs 

Lagets hemmaplan: Waldemarsvik IF

Omgivning: Stor anläggning nära vattnet och den populära Grännäs Camping. Idrottsplatsen ligger i lugnet bland omgiven av stora ekar. 

Kort historia om IP: Platsen där fotbollsproffset Nils Liedholm en gång började sin karriär. Har med tiden utvecklats med ytterligare en gräsplan och en konstgräsplan. 

Så röstar du:

• I veckan kommer en idrottsplats presenteras per dag på Expressen.se/sport/föreningsliv, tisdag till lördag, genom reportage och tv-inslag. 

• På lördag när den sista idrottsplatsen presenterats öppnar röstningen på hemsidan. 

• Då är det bara att välja sin favorit och rösta i vår omröstningsfunktion som hittas vid texterna om idrottsplatserna. 

• Omröstningen kommer pågå i två veckor och sista dagen att rösta är 31 oktober. 

Finalist 2: Gullmarsvallen – mellan saltvatten och klippor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.