Glädjebeskedet: ”Vi är otroligt taggade”

Till hösten startar IFAH Stockholm en paraidrottskola.
Foto: IFAH Stockholm
”Det ska vara ett smörgåsbord av olika idrotter som man får testa på”, säger Christoffer Pettersson.
Foto: IFAH Stockholm
Paraidrottsskola på två olika platser i Sverige.
Foto: IFAH Stockholm

Parasporten har liksom mycket annat stått still under coronapandemin.

Men till hösten rivstartar IFAH Stockholm.

Då öppnar de nämligen en paraidrottsskola på två olika platser i Sverige. 

– Det ska vara ett smörgåsbord av olika idrotter som man får testa på, säger Christoffer Pettersson. 

IFAH Stockholm brinner för att flera ska få testa på parasport.

Kontinuerligt tar de sig an nya projekt och i våras blev de beviljade stöd av Allmänna Arvsfonden för att dra i gång ett nytt initiativ. De kommande tre åren ska föreningen nu fokusera på att starta upp en paraidrottsskola samt etablera frame fotboll. 

En nystart som är efterlängtad efter ett år då verksamheten varit i princip inställd.

– Vi har i stort sett haft helt stängt under pandemin. Vi kunde sätta i gång lite grann i början av hösten förra året men sen var det bara att klappa ihop igen när det kom nya restriktioner i början av november, säger Christoffer Pettersson. 

”Alla kan idrotta på sin egen nivå”

Den enda sektionen de kunnat ha öppen har varit RaceRunning, där har utövarna varit barn och aktiviteten har genomförts utomhus. 

– Annars har de flesta av våra aktiva även varit i riskgruppen. Deras hälsa går alltid först så klart. Så nu är vi otroligt taggade för hösten och att kunna rivstarta. 

Paraidrottskolan som startar i höst kommer att ta avstamp i Beckomberga sim- och idrottshall, där har IFAH Stockholm sektioner som håller till sedan tidigare. Fokus för den nya verksamheten kommer att vara att skapa en miljö där det är både spännande och roligt att utforska olika parasporter.  

– Paraidrottsskolan ska fokusera på rörelseglädje, kamratskap, gemenskap och vi kommer att fokusera på målgruppen barn med rörelsenedsättningar. Vi har sett en minskning i antalet barn med rörelsenedsättningar som börjat idrotta de senaste åren redan innan pandemin. Vi vill skapa en mötesplats för barnen att bara känna på rörelseglädje. Det kommer inte att gå ut på att sparka bollen på rätt sätt med rätt teknik, utan mer att alla kan idrotta på sin egen nivå, säger Christoffer Pettersson. 

Ska etablera frame fotboll

Men förutom det ska även IFAH Stockholm försöka sprida frame fotboll så att fler barn med rörelsenedsättningar runtom i Sverige ska få möjlighet att testa på sporten. 

Frame fotboll är en gren som startade i England 2014 och innebär att man spelar fotboll med en bakåtvänd rullator, ett verktyg som de oftast redan använder i vardagen. 

– Vi har redan kontakt med ett tiotal föreningar. Projektet går i första hand ut på att etablera frame fotboll i Sverige och att öppna upp för en ny målgrupp som älskar fotboll men som inte kunnat spela det själva tidigare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.