Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gissa då hur många som skrattade åt mig”

Tina Thörner är glad över sitt nya projektFoto: Mannes foto Säffle / Privat

Tina Thörner är eld och lågor över projektet ”FIA Smart Driving Challenge”. 

Till hösten anordnas mästerskapet som hon hoppas både ska kunna sänka utsläppen – och på lång sikt rädda liv på svenska vägar. 

– Kanske skulle vi om fem år då inte ha ungdomar som kör ihjäl sig, säger 54-åringen. 

Tina Thörner tillhör en av Sveriges främsta inom motorsport. 

Det då hon som kartläsare vunnit tre världsmästerskap för damer, kommit tvåa i Dakarrallyt och vunnit två världscuptitlar tillsammans med män.

Men mycket har hänt sedan hon enligt sig själv ”la hjälmen på hyllan” – och hon har hittat såväl nytt fokus som kommit till nya insikter. 

– Du är kvinna, du är i 50-årsåldern, och du har hållit på med sporten och helt plötsligt inser du att det är nästa generation vi ska överlämna planeten till. Hur kan jag använda min kompetens på bästa sätt för att bidra? Hur ska jag bidra till det högre syftet? 

Det var då hon började arbeta med FIA, det vill säga Internationella bilsportförbundet, satsning ”Smart Driving Challenge”. En idé som till en början inte gick hem hos alla.  

”Nu har hon helt tappat fattningen” 

– När jag för fem år sedan började och ville driva den här tävlingsserien – gissa då hur många det var som skrattade – ”nu har hon helt tappat fattningen”, tänkte dem. 

Men sedan ett par år tillbaka är projektet en realitet. Med hjälp av en app i kombination med en OSD-läsare samlas data in från din körning för att utveckla en körstil som bidrar till minskade bränsleutsläpp. 

Således kan de som delta göra det med sin egen bil och inspireras av ambassadörerna, och där ingår även Tina Thörner – och hon är förväntansfull. 

– Till hösten kommer vi att starta ett svenskt mästerskap. Alla bilister i Sverige kan vara med och tävla om en VM-titel i smart körning som gör att du faktiskt med din egen bil i din egen vardag kan vara med och få poäng. 

Tanken är att världsmästerskapet ska äga rum i München i slutet av året. 

Alla olika idrottsklubbar kan vara med 

Tina Thörner hoppas framför allt att tävlingsserien ska kunna engagera föreningslivet i form av olika klubbar och inriktningar. Hon uppmuntrar lag och sporter att tävla mot varanda – i smartast körning. 

– Egentligen kan alla olika klubbar, motorklubbar, fotbollsklubbar och så vidare bara gå in och anmäla sig. Så om alla som kör till sportevent kör för ett högre syfte. 

Tina Thörner menar att bilen är ett redskap som svårt att komma ifrån – och därför hoppas hon att motorsporten kan hjälpa till. 

– Man skulle, i slutet av dagen kunna säga att motorsporten var med och triggade andra sporter köra smartare till och från tävlingar och träningar. Vi kommer inte bara kunna ställa av bilen och vi kommer inte gå tillbaka till häst och vagn. 

”Kan inte behärska de hastigheterna” 

Något motorsportprofilen också hoppas är att det på sikt ska leda till ökad säkerhet på vägarna. 

– Mitt syfte med det här är att ungdomar ska tycka att det är coolare att köra smart än att köra i 180 – för de kan inte behärska de hastigheterna. 

Hennes dröm hade varit att varje nykläckt körkortsinnehavare skulle kunna lära sig att köra säkert – tack vare projektet där man även blir coachad digitalt under vägen.  

– Då skulle ungdomar som är nyfikna redan från början lära sig att köra smart. Kanske skulle vi om fem år då inte ha ungdomar som kör ihjäl sig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.