Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gallrade bort korta barn - nu byter förbundet taktik

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN STR / STR
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Vår längd bestäms till 80 procent av våra gener. 

Därmed kan arvsmassan påverka hur framgångsrika barn blir i basket. 

– Det är aldrig en nackdel att vara lång i basket, säger Fredrik Joulamo, Svenska Basketbollförbundets landslagschef.

Basketförbundet har letat långa barn, och tagit fram specifika bedömningsmodeller för att avgöra barnens framtida potential.  

Men hur mycket spelar generna in i framgången?

Bilden som målas upp är tydlig: Ska du bli framgångsrik inom basket bör du vara lång. 

Johanna Ericsson coachade ungdomar på hög nivå i många år. Från U14 till U18. Hon säger att man vid tidigare uttagningar till region- och landslagsläger använde sig av en speciell bedömningsmodell som förbundet tagit fram för att sålla fram de mest lovande spelarna. 

– Man ville gärna veta hur långa föräldrarna var för att skaffa sig en helhetsbild. Man kunde säga till sig själv ”att det var stora fötter”, att någon möjligen var lite sen i utvecklingen och vilken tid på året de var födda. 

Hade man samma uttagskriterier i föreningarna?

– Nej, jag har inte varit med om att man tänkt på samma sätt där. I föreningarna arbetar man med bredd. Det får inte smalna av för tidigt med tanke på utveckling och koordination. 

– Men det var lite så förr. Man hade kanske någon som var lite kortare och så stod det och vägde lite mellan två spelare. Man tittade och övervägde vad man trodde. Jaha, sa man och tänkte att det kanske fanns lite bättre förutsättningar hos den ene. Och så gjorde man det valet och sen hade man en mindre glad förälder som mejlade. Och då fick man försöka stå för det så klart. Det kanske var lite väl stelbent då, säger Johanna Ericsson. 

”En uppenbar fördel att vara lång”

I dag är landslagschefen Fredrik Joulamo noga med att understryka att man inte får ha en överdriven tilltro till kroppslängden. 

– Längden är egentligen av underordnad betydelse jämfört med räckhöjd och räckvidd eftersom korgen ligger på 3.05 meter. Det handlar inte så mycket om hur högt huvudet är utan hur högt man når som är det relevanta, säger Joulamo. 

Men man placerar inte en kortare person direkt under ringen. 

– De positioner som traditionellt sett befinner sig närmare korgen och dribblar mindre och koncentrerar sig på saker som returtagningar och blocka skott - där är det en uppenbar fördel att vara lång. 

Fredrik Joulamo, som ägnat nästan 30 år av sitt liv åt basket, säger att det är viktigt med just räckvidd och räckhöjd om man vill prestera på en hög internationell nivå. Fast en kortare spelare kan kompensera sin längd med andra färdigheter.

Han tar exemplet med tvillingarna Elin och Frida Eldebrink (172 respektive 174 centimeter långa) som båda spelar i landslaget och har spelat i många utländska proffsklubbar.

– De har inte haft någon fördel av sin längd. De är i stället starka, väldigt spelskickliga och skjuter bra. Det går alltså att kompensera. Men det blir enklare om man är längre.

– Spelet är konstruerat så att målet sitter på 3.05 meters höjd och inte 2.75. I så hade de flesta nått dit. 

Ryssland satsar på längd

Fredrik Joulamo tror inte att det svenska herrlandslaget ligger särskilt långt bakom andra nationers landslag när det gäller medellängd. 

– Inte i centimeter i alla fall. Sen kan det skilja i avståndet mellan axelspetsarna. Där kan det hända att vi är lite mindre än våra motståndare. De är lite större och bredare generellt sätt. 

I det svenska herrlandslaget är snittlängden strax över 199 centimeter, med ett brett spann från 183 centimeter till 216 centimeter. 

Joulamo menar att det finns olika skolor inom basketen och att det beror på vilka man jämför sig med. Ryssland till exempel har av tradition alltid byggt sina lag på långa spelare. 

Argentina, som spelade väldigt bra under VM, har ett lag som bygger mer på snabbhet och där längden inte har samma betydelse, menar Fredrik Joulamo. 

– Men vi skulle absolut behöva fler långa spelare, inte minst för att öka konkurrensen bland de långa spelare vi redan har. Hade vi ett större utbud och större konkurrens om platserna så skulle vi förmodligen vara bättre i de långa positionerna. 

Föräldrarna avgör barns längd

Det är känt att långa föräldrar oftast får långa barn och korta föräldrar i regel får korta barn. Genetiker menar att kroppslängden förklaras till 80 procent av vårt DNA. 

I teorin kan man alltså ta en titt på föräldrarna för att skaffa sig en uppfattning om deras barn möjligen har fallenhet för basket. 

Den kinesiske superstjärnan Yao Ming, 229 centimeter lång, hade nio framgångsrika säsonger i den amerikanska basketligan NBA. 

Båda hans föräldrar spelade basket på tävlingsnivå. 

Pappan var 208 centimeter lång och mamman 188 centimeter.

I Sverige har vi syskonen Regan och William Magarity, båda landslagsspelare. 

Regan är 189 centimeter lång och hennes bror 210 centimeter. 

Föräldrarna var också landslagsspelare. Pappa Bill, 197 centimeter lång, är en av svensk baskets stora profiler med 102 landskamper, sex SM-guld och en rad tunga uppdrag som coach. 

Mamma Ann-Marie är 189 centimeter lång och var Regans första tränare. 

Förbundet har sökt upp långa spelare

Sommaren 2013 granskade SportExpressen det svenska damlandslaget i samband med EM och frågade en rad utländska basketprofiler vad som krävdes för att Sverige skulle bli en toppnation.

De menade att just bristen på längre spelare var ett problem. Vid tillfället var Sverige det näst kortaste laget av alla som nått kvartsfinal.

Den ryske basketpampen Maxim Rybakov gav ett rättframt svar:

– Du vinner inga medaljer utan att ha längd på insiderspelarna. Om Sverige vill bli ett internationellt topplag måste ni ha längden, sa han.

Jonte Karlsson, som då var landslagschef, höll med.

– Det är en jätteviktig ingrediens. Ska vi nå världstoppen måste vi ha större spelare, sa han.

Karlsson berättade att man inom Basketbollförbundet då jobbade aktivt för att söka upp långa spelare, inte minst tjejer. Men det gällde att hitta de som var motiverade och tyckte att basket var roligt.

Det fanns också planer på att dra i gång ett projekt för långa spelare. Om ekonomin tillät skulle det finnas läger för basketungdomar som spelar center.

Man hade även tagit fram en särskild kravprofil. 

Något som ännu inte skett, enligt Fredrik Joulamo. 

– Mig veterligen har inget projekt lanserats. Och i kravanlaysen var det enligt min mening lite för många måsten. Det var ”kan inte” och ”går inte”. Jag tycker inte man kan säga det på det sättet. Jag är övertygad om att om man vill bli riktigt bra på nånting så kan man nå väldigt långt ändå. 

– Något locka-program känner jag inte till annat än på klubbnivå. Det är inte ovanligt att klubbtränare vänder sig till spelarna och uppmanar dem att fråga om de inte känner några långa kamrater och ber dem komma och träna. De kanske tycker att det är roligt med basket. Det har jag själv gjort många gånger. 

”Var ett stigma att vara lång tjej”

Fredrik Joulamo menar dock att det finns flera syften med att locka långa tjejer till basketen. 

– Förr i tiden var det nästan ett stigma att vara lång tjej. Det är många långa tjejer som hittat sin plats i basketen och känner en stolthet i att vara en bidragande faktor och där längd ses som något oerhört positivt.

För långa kan det vara lättare att hitta sin plats på en basketplan än i andra sporter. 

– Det är inte så lätt att hitta sin plats på en fotbollsplan om man är 2.10 lång. 

Han nämner landslagsspelaren Carl Engström som är 216 centimeter lång och som spelade handboll i ungdomslandslaget innan han valde basketen där han kände att han kom mer till sin rätt. 

Fredrik Joulamo menar att spelet förändrats de senaste fem, sex åren. Och att mindre fokus i dag läggs på längd. 

– Det är tydligast på killsidan där vi inte ser lika många Yao Ming-typer.

– De finns fortfarande och är viktiga för att förändra en matchbild. Men de är inte lika framträdande i dag. Den trenden råder nog även i NBA där man premierar att man kan skjuta bra utifrån, vilket inte alltid är fallet med de längsta spelarna som sällan har bra skott från trepoängslinjen. 

De större spelarna måste också kunna hänga med de kortare.

– Jag skulle nog säga att trenden inte går mot kortare lag men mot mer jämnlånga. I dag är det önskvärt att alla är 205-210 på alla positioner, det är drömmen. 2013 var drömmen att några stack i väg till 200 på damsidan och 220 på herrsidan.

Han menar att basketen kommer vara en sådan sport där det går att vara lång och det går att vara kort. 

– Förr i världen sades det att om man var kort gick det inte att spela basket. Men det är ju folk som överbevisat det.